Βαθιές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προαναγγέλλει η Α.Διαμαντοπούλου
Διαβούλευση από το Σεπτέμβριο, η οποία θα καταλήξει σε νόμο-πλαίσιο, προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, κάνοντας λόγο για ανάγκη βαθιών αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έπειτα και από την έκθεση της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), η οποία καταγράφει σοβαρά προβλήματα.
Τα προβλήματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν φτάσει τα πανεπιστήμια στα όριά τους και γι’ αυτό επείγουν σοβαρές και βαθιές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τόνισε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με την υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, για το θέμα των βιοκλιματικών σχολείων και τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στα σχολικά κτίρια.
Αναφερόμενη στα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως τα διαπίστωσε η ανεξάρτητη Αρχή Ποιότητας (ΑΔΙΠ), η κα Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι η κοινωνία και η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι έτοιμες για αυτές τις αλλαγές και πρόσθεσε ότι σχετική διαβούλευση θα αρχίσει το Σεπτέμβριο και θα καταλήξει σε νόμο-πλαίσιο.
Η έκθεση της ΑΔΙΠ
Η Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση διαπίστωσε σοβαρά προβλήματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε έκθεση η οποία συντάχθηκε βάσει των εσωτερικών αξιολογήσεων που έστειλαν τα ίδια τα πανεπιστημιακά τμήματα.
«Ασαφείς εθνικοί στόχοι ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, γεωγραφική διασπορά των ΑΕΙ και των μονάδων Ανώτατης Εκπαίδευσης, υπέρμετρος αριθμός τμημάτων και προγραμμάτων σπουδών και μεγάλος αριθμός Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης» είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα τα οποία κατέγραψε η έκθεση.
Παράλληλα γίνεται λόγος για αυθαίρετη ανάπτυξη ειδικοτήτων σε προπτυχιακό επίπεδο, μεγάλο αριθμό μεταπτυχιακών χωρίς σαφείς οι επαγγελματικές προοπτικές, εκπαιδευτικό προσωπικό με έντονη εξω-πανεπιστημιακή απασχόληση, χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες πρόσληψης, αδυναμία προσέλκυσης άριστων μεταπτυχιακών φοιτητών, καθώς και πεπαλαιωμένες κτιριακές υποδομές και εργαστηριακό εξοπλισμό.
Βιοκλιματικά σχολεία
Σε ό,τι αφορά στη συνάντηση με την υπουργό Περιβάλλοντος, οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν αναλυτικά στην υλοποίηση μιας συνολικής πολιτικής για το «Σχολείο και την Ενέργεια».
Τονίστηκε η ανάγκη αφενός να υποστηριχθούν δράσεις για την αναβάθμιση της εξοικονόμησης ενέργειας στα σχολικά κτίρια και αφετέρου να εφαρμοστούν πιλοτικά προγράμματα παραγωγής ενέργειας με τη χρήση -κυρίως- φωτοβολταϊκών συστημάτων, πρωτοβουλία που θα δώσει ενεργειακή αυτάρκεια και έσοδα στις σχολικές μονάδες.
Παράλληλα, αποφασίστηκε η κατασκευή βιοκλιματικών σχολείων σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο ενός πρότυπου προγράμματος.
Έμφαση δόθηκε στο θέμα της σχολικής στέγης στην Αθήνα, ως κεντρικό στοιχείο των αναπλάσεων που θα γίνουν στην πόλη και ειδικά στις υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου, για την αναζωογόνηση της γειτονιάς.
Θα γίνει λεπτομερής καταγραφή 100 χώρων και για 20 απ’ αυτούς θα κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες απεμπλοκής τους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Στον Ολυμπιακό ο Ζότα Σίλβα! (pic)
- Θεσσαλονίκη: «Πειραγμένος» μετρητής σε μονοκατοικία στον Εύοσμο – Συνελήφθη 36χρονος
- Η Meta δοκιμάζει έξυπνα γυαλιά που καταγράφουν κάθε στιγμή του χρήστη
- Αριζόνα: Παιδί 18 μηνών βρέθηκε ζωντανό σε νεκροτομείο αφού γιατρός το κήρυξε νεκρό
- Σκύλος και σεισμός: Τι νιώθει πραγματικά και πώς μπορούμε να τον προστατεύσουμε
- ΝΑΤΟ: Εκτόξευση των αμυντικών δαπανών – Ιλιγγιώδη τα ποσά για το 2026 – Πόσα πληρώνει η Ελλάδα
- «Επιτέλους είμαι εδώ»: Πέντε μήνες μετά τον σοκαριστικό τραυματισμό της, η Λίντσεϊ Βον μπήκε στο γυμναστήριο (vid)
- Άβα Γαλανοπούλου: Στο νοσοκομείο η ηθοποιός – Τι συνέβη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/afrah-XwMmC_x6nsY-unsplash-1-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442