Στο 2,8% επιβραδύνθηκε ο τραπεζικός δανεισμός επιχειρήσεων και νοικοκυριών
Στο 4,8% υποχώρησε η συνολική πιστωτική επέκταση, το Μάιο, έναντι 6,1% τον προηγούμενο μήνα, ενώ τα δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 2,8% έναντι 3,2% τον Απρίλιο.
Περαιτέρω επιβράδυνση στο ρυθμό αύξησης των τραπεζικών δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το Μάιο.
Η συνολική επέκταση αυξήθηκε κατά 4,8% έναντι 6,1% τον Απρίλιο, ενώ οι χορηγήσεις δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 2,8% έναντι 3,2% τον προηγούμενο μήνα.
Οι τράπεζες εισέπραξαν περισσότερα χρήματα από τις δόσεις των δανείων, σε σύγκριση με τα δάνεια που χορήγησαν, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί αρνητική καθαρή ροή χρηματοδότησης, ύψους 40 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα νοικοκυριά, η αρνητική καθαρή ροή χρηματοδότησης ανήλθε στα 143 εκατ. ευρώ.
«Η πιστωτική επέκταση στον ιδιωτικό τομέα είναι σε πτωτική τροχιά, καθώς οι μακροοικονομικές ανησυχίες και η άνοδος του κόστους δανεισμού αποδυνάμωσε περαιτέρω τη ζήτηση για δάνεια», σχολίασε στο Reuters ο αναλυτής της Εθνικής Τράπεζας Ν.Μαγγίνας.
«Η ενεργοποίηση των μέτρων ενίσχυσης ρευστότητας της ΕΚΤ, το Μάιο, αναμένεται να βοηθήσει στην σταθεροποίηση του κόστους χρηματοδότησης και να καταστήσει ηπιότερη την πτωτική τάση τους επόμενους μήνες], συμπλήρωσε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι ΗΠΑ στέλνουν 5.000 στρατιώτες στην Πολωνία – Οι αντιδράσεις του προέδρου και του υπουργού Άμυνας
- Ο Οζγκιούρ Οζέλ καλεί σε αντίσταση, δηλώνει ότι δεν θα φύγει – «Το έγκλημά μας είναι ότι κερδίζουμε»
- Νέα διαδήλωση στην πρωτεύουσα της Βολιβίας εναντίον του προέδρου Πας
- Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα παραμένει «καταστροφική» λένε γνωστές ΜΚΟ
- Περισσότεροι από 20 νεκροί στην Ονδούρα σε 24 ώρες – Το ένα περιστατικό αφορά αστυνομική επιχείρηση [βίντεο]
- Η Κούβα μέσω του ΥΠΕΞ Ροντρίγκεζ καταγγέλλει το «ψέμα» και την επιθετικότητα των ΗΠΑ
