
Στις 22 Ιουλίου η γνωμοδότηση της Χάγης για την ανεξαρτησία του Κοσόβου
Επί της νομιμότητας της μονομερούς διακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία αναμένεται να γνωμοδοτήσει στις 22 Ιουλίου το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, απόφαση που δεν θα είναι δεσμευτική αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως προηγούμενο διεθνώς για άλλες περιοχές. Εάν κριθεί νόμιμη η κίνηση του Κοσόβου, εκτιμάται ότι περισσότερες χώρες θα το αναγνωρίσουν, ενώ στην αντίθετη περίπτωση μπορεί να πιεστεί να επιδιώξει συμβιβασμό με τη Σερβία.
Επί της νομιμότητας της μονομερούς διακήρυξης της ανεξαρτησίας του
Κοσόβου από τη Σερβία αναμένεται να γνωμοδοτήσει στις 22 Ιουλίου το
Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη.
Η απόφαση δεν θα είναι δεσμευτική αλλά
μπορεί να λειτουργήσει ως προηγούμενο διεθνώς για άλλες περιοχές, Εάν η κίνηση του Κοσόβου κριθεί θεμιτή, εκτιμάται ότι περισσότερα κράτη θα το αναγνωρίσουν ενώ στην αντίθετη περίπτωση είναι πιθανό η περιοχή να πιεστεί να επιδιώξει συμβιβασμό με τη Σερβία -κάτι που το ίδιο απορρίπτει.
Το Κόσοβο δεν είναι μέλος του ΟΗΕ, και την ανεξαρτησία του έχουν αναγνωρίσει 69 κράτη (ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ). Η περιοχή, οι κάτοικοι της οποίας είναι στην πλειονότητά τους εθνοτικά Αλβανοί, διακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της μετά από το αδιέξοδο στις διετείς συνομιλίες με το Βελιγράδι.
Το Κόσοβο υποστηρίζει ότι η ανεξαρτησία του είναι απόφαση μη αναστρέψιμη, που έγινε απαραίτητη μετά τις αιματοχυσίες της δεκαετίας του ’90.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Οι πασχαλινές εκδηλώσεις της Μεγάλης Εβδομάδας
- Νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας δύο εν ενεργεία βουλευτές της ΝΔ
- Πλαφόν: Πρόστιμα 65.000 ευρώ σε πρατήρια καυσίμων στη Ρόδο
- Τι λέει ο Νικήτας Κακλαμάνης για τις νέες δικογραφίες του ΟΠΕΚΕΠΕ – «Δεν έχουν φτάσει ακόμα στη Βουλή»
- NBA και Euroleague σε τροχιά σύγκλισης: Το μεγάλο παζάρι που θα κρίνει το μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ
- Ο Δήμος Πάρου εφαρμόζει περίοδο διακοπής οχλουσών οικοδομικών εργασιών
