Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο μικροσκόπιο ορκωτών ελεγκτών οι δαπάνες του Προϋπολογισμού

Στο μικροσκόπιο ορκωτών ελεγκτών οι δαπάνες του Προϋπολογισμού

Στην καταγραφή του μηχανισμού συλλογής στοιχείων για τα δημόσια έξοδα και έσοδα προχωρούν την τρέχουσα περίοδο ορκωτοί ελεγκτές σε στενή συνεργασία με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Με την ανάθεση των ελέγχων για τις δημόσιες δαπάνες στους ορκωτούς ελεγκτές η κυβέρνηση προσδοκά να επιτύχει, αφενός περικοπές, αφετέρου να αποκτήσει σαφή εικόνα για το πώς διαρθρώνονται μεγάλα κονδύλια του προϋπολογισμού που επί χρόνια παρακολουθούνται μόνο ταμειακά.

Στην καταγραφή του μηχανισμού συλλογής στοιχείων για τα δημόσια έξοδα και έσοδα προχωρούν την τρέχουσα περίοδο ορκωτοί ελεγκτές σε στενή συνεργασία με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Ήδη από τα μέσα του προηγούμενου μήνα ενεργοποιήθηκε η συμφωνία συνεργασίας του Δημοσίου με τις εταιρείες ορκωτών λογιστών Deloitte & Touche, Ernst and Young, ΚPMG, PricewaterhouseCoopers και το Σώμα Ορκωτών Λογιστών (ΣΟΛ) για την παρακολούθηση της εκτελέσεως του Προϋπολογισμού.

Οι ορκωτές ελεγκτές ουσιαστικά αναλαμβάνουν το έργο που επιτελούν σήμερα οι οικονομικοί διευθυντές των υπουργείων, τα παραρτήματα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και τα στελέχη του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Οι έλεγχοι ξεκίνησαν από το υπουργείο Οικονομικών και σταδιακά θα επεκταθούν στα άλλα υπουργεία και στους υπόλοιπους φορείς του Δημοσίου. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι με τη συνδρομή των ελεγκτικών εταιρειών έως το τέλος Σεπτεμβρίου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να μπορέσει να δημοσιεύει σε μηνιαία βάση τα στοιχεία εκτέλεσης Προϋπολογισμού και ανάληψης υποχρεώσεων για όλη τη Γενική Κυβέρνηση.

Η προγραμματική σύμβαση με τις ελεγκτικές εταιρείες, συνομολογήθηκε προ τριμήνου, ώστε να συνδράμουν στην επικαιροποίηση της στρατηγικής μεταρρύθμισης του δημοσιονομικού συστήματος και στην παρακολούθηση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, παρέχοντας εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό που θα τοποθετηθεί σε κάθε υπουργείο. Η διάρκεια της σύμβασης συνεργασίας του Δημοσίου με τις ελεγκτικές εταιρείες περιορίζεται μόνο για την εκτέλεση του εφετινού Προϋπολογισμού, δύναται όμως να επεκταθεί.

Βάσει του προγραμματισμού θα τοποθετηθούν δυο άτομα σε κάθε υπουργείο, τα οποία θα βοηθήσουν στην εκπόνηση των τριετών προϋπολογισμών, αλλά και στην παρακολούθηση του εφετινού προϋπολογισμού. Ακολούθως, θα τοποθετηθούν ορκωτοί ελεγκτές στα ασφαλιστικά Ταμεία και σε μεγάλα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, θα διενεργούν δειγματοληπτικά ελέγχους σε μεγάλα κονδύλια δαπανών και κατά προτεραιότητα σε τομείς όπου υπάρχουν βάσιμες υποψίες μεγάλων στρεβλώσεων.

Οι ΣΟΛ, PricewaterhouseCoopers, ΚPMG, Ernst and Young και Deloitte θα βοηθήσουν την Κυβέρνηση και στην επικαιροποίηση της στρατηγικής μεταρρύθμισης του δημοσιονομικού συστήματος, δηλαδή στη σύνταξη προϋπολογισμού προγραμμάτων, δημόσιας λογιστικής και δημοσιονομικού ελέγχου, καταρτίζοντας ειδική μελέτη προτυποποίησης της δομής του προϋπολογισμού προγραμμάτων στην Κεντρική Κυβέρνηση και στα Υπουργεία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024