Εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα εξαιτίας του έκτακτου προϋπολογισμού λιτότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση της Βρετανίας, αποκαλύπτει έκθεση κυβερνητικού γραφείου προκαλώντας αντιδράσεις στο Κοινοβούλιο.

Η έκθεση του ανεξάρτητου Γραφείου για την τήρηση του προϋπολογισμού, όπως αποκάλυψε ο Guardian, προβλέπει συγκεκριμένα ότι θα χαθούν 490.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2015 και 610.000 μέχρι το 2016. συνολικά στο ίδιο διάστημα θα χαθούν πάνω από 1,3 θέσεις εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Κατά την εφημερίδα τα στοιχεία προέρχονται από παρουσίαση του υπουργείου Οικονομικών, αν και το υπουργείο δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των στοιχείων.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση κατέθεσε έκτακτο προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση του διογκούμενου δημοσιονομικού προβλήματος στη Βρετανία και την αποφυγή ενός προβλήματος «σαν της Ελλάδας», όπως δήλωναν τα στελέχη της. Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει μεταξυ άλλων περικοπές στο δημόσιο τομέα, αυξήσεις φόρων και πάγωμα μισθών.

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προέβλεψε πάντως ότι η ανεργία θα μειωθεί και απέρριψε τη σφοδρή κριτική που του άσκησε η Χάριετ Χάρμαν, προσωρινή αρχηγός των Εργατιών, ότι σπρώχνει όλο και περισσότερους στην εξαθλίωση και την ανεργία.

Όπως προβλέπει η κυβέρνηση, τα μέτρα για την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα θα δημιουργήσουν 2,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ως το 2015 ενώ προβλέπει μείωση της ανεργίας κατά δύο μονάδες (από το 8% στο 6%) κατά το ίδιο διάστημα.

Ακόμη ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το Γραφείο, αντίθετα με ότι συνέβαινε στο παρελθόν εννοώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις, παρήγαγε πίνακες με πλήρη στοιχεία για την εργασία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας