Το 1990 ήταν μια χρυσή χρονιά στην ιστορία της καρδιοχειρουργικής στην Ελλάδα, με το ξεκίνημα των μεταμοσχεύσεων καρδιάς στη χώρα μας. Η πρώτη μεταμόσχευση έγινε από τον Γ. Τόλη στο Υγεία, στις 3 Απριλίου 1990, και η δεύτερη από τον Χ. Λόλα στον Ευαγγελισμό, στις 15 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς.
Ανατρέχοντας στο ιστορικό των δύο πρώτων αυτών μεταμοσχεύσεων, οι δύο διαπρεπείς καρδιοχειρουργοί καταθέτουν τις μαρτυρίες τους, οι οποίες συνοδεύονται με σπάνια οπτικά ντοκουμέντα των μοναδικών εκείνων στιγμών στα χειρουργεία τους.
Η μεταμόσχευση καρδιάς είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, η οποία απαιτεί τη σχολαστική προετοιμασία του ασθενούς και την αντιμετώπιση ενός πλήθους προβλημάτων, ανοσολογι-κών, ή άλλων, πριν ή μετά την επέμβαση.
Και το κυριότερο βέβαια, απαιτεί την εύρεση δότη, του οποίου η καρδιά να είναι κατάλληλη για μεταμόσχευση.
Η πρώτη μεταμόσχευση, στην οποία δόθηκε παγκόσμια δημοσιότητα, έγινε το 1967 στη Νότιο Αφρική από τον Κρίστιαν Μπάρναρντ. Με έναυσμα τις πρώτες μεταμοσχεύσεις καρδιάς στην Ελλάδα οι «μαρτυρίες» προεκτείνονται σε αναδρομές στην ιστορία της ελληνικής καρδιοχειρουργικής και στους σκαπανείς που την εδραίωσαν, με αναφορές στις διάφορες δύσκολες φάσεις που πέρασε η καρδιοχειρουργικής μέχρις ότου αναγνωρισθεί ως ξεχωριστή ιατρική ειδικότητα.
Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου και ακαδημαϊκός Δημήτριος Λαζαρίδης – από τους επιφανέστερους σκαπανείς της καρδιοχειρουργικής – αναφέρετε στις προσπάθειες που έγιναν στο Ιπποκράτειο τα χρόνια του Εξήντα και αργότερα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Μαρτυρίες για τις διάφορες φάσεις της εξελικτικής πορείας της καρδιοχειρουργικής στην Ελλάδα καταθέτουν επίσης, ο ακαδημαϊκός Γρηγόριος Σκαλκέας, ο συνεχιστής του έργου του Λαζαρίδη στο Ιπποκράτειο Γ. Ανδριτσάκης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Σπανός, ο πρώτος διευθυντής του καρδιοχειρουργικού τμήματος του Ωνασείου Άλκης Μιχάλης και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σπ. Μουλόπουλος.

Παραγωγή: Ελληνική
Σκηνοθέτης: Γιώργος Πετρίτσης
Σενάριο: Γιώργος Πετρίτσης
Αφηγητής: Τέλης Ζώτος