«Νυστέρι στην Καρδιά» στις «Μαρτυρίες», στην ΕΤ1
Η μεταμόσχευση καρδιάς είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, η οποία απαιτεί τη σχολαστική προετοιμασία του ασθενούς και την αντιμετώπιση ενός πλήθους προβλημάτων, ανοσολογι-κών, ή άλλων, πριν ή μετά την επέμβαση.
Και το κυριότερο βέβαια, απαιτεί την εύρεση δότη, του οποίου η καρδιά να είναι κατάλληλη για μεταμόσχευση.
Η πρώτη μεταμόσχευση, στην οποία δόθηκε παγκόσμια δημοσιότητα, έγινε το 1967 στη Νότιο Αφρική από τον Κρίστιαν Μπάρναρντ. Με έναυσμα τις πρώτες μεταμοσχεύσεις καρδιάς στην Ελλάδα οι «μαρτυρίες» προεκτείνονται σε αναδρομές στην ιστορία της ελληνικής καρδιοχειρουργικής και στους σκαπανείς που την εδραίωσαν, με αναφορές στις διάφορες δύσκολες φάσεις που πέρασε η καρδιοχειρουργικής μέχρις ότου αναγνωρισθεί ως ξεχωριστή ιατρική ειδικότητα.
Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου και ακαδημαϊκός Δημήτριος Λαζαρίδης – από τους επιφανέστερους σκαπανείς της καρδιοχειρουργικής – αναφέρετε στις προσπάθειες που έγιναν στο Ιπποκράτειο τα χρόνια του Εξήντα και αργότερα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Μαρτυρίες για τις διάφορες φάσεις της εξελικτικής πορείας της καρδιοχειρουργικής στην Ελλάδα καταθέτουν επίσης, ο ακαδημαϊκός Γρηγόριος Σκαλκέας, ο συνεχιστής του έργου του Λαζαρίδη στο Ιπποκράτειο Γ. Ανδριτσάκης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Σπανός, ο πρώτος διευθυντής του καρδιοχειρουργικού τμήματος του Ωνασείου Άλκης Μιχάλης και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σπ. Μουλόπουλος.
Παραγωγή: Ελληνική
Σκηνοθέτης: Γιώργος Πετρίτσης
Σενάριο: Γιώργος Πετρίτσης
Αφηγητής: Τέλης Ζώτος
- Πόσο χρόνο θέλει ο εγκέφαλός μας για να αποφασίσει αν θα φάμε κάτι;
- Αρκάς: Η καλημέρα της Τρίτης
- Έρχεται παράταση στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων
- Συνταγές: Φακές σούπα
- Κρίσιμη η κατάσταση στη Χιλή από τις φονικές πυρκαγιές – Πολλοί νεκροί, δάση και ολόκληρες πόλεις έγιναν στάχτη
- Νέα 48ωρη απεργία από τους οδηγούς ταξί – Τα αιτήματά τους
