Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά, δεμένα παραμένουν τα πλοία

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά, δεμένα παραμένουν τα πλοία

Στους καταπέλτες των πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται από τα ξημερώματα της Τετάρτης μέλη του ΠΑΜΕ, εμποδίζοντας τον απόπλου των πλοίων, σε ένδειξη συμπαράστασης στην απεργία που κήρυξαν η ΠΕΜΕΝ και η «Στέφενσον» και η οποία κρίθηκε παράνομη από το Πρωτοδικείο Πειραιά. Στο λιμάνι επικρατεί ένταση, καθώς οι ταξιδιώτες δεν μπορούν να επιβιβαστούν στα πλοία. Για την κατάσταση έχει ενημερωθεί εισαγγελέας, ενώ έχουν ήδη υποβληθεί δύο μηνύσεις.

Στους καταπέλτες των πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται από τα ξημερώματα της Τετάρτης μέλη του ΠΑΜΕ, εμποδίζοντας τον απόπλου των πλοίων, σε ένδειξη συμπαράστασης στην απεργία που κήρυξαν η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και η «Στέφενσον» και η οποία κρίθηκε παράνομη από το Πρωτοδικείο Πειραιά. Στο λιμάνι επικρατεί ένταση, καθώς έχει συρρεύσει πλήθος ταξιδιωτών και τουριστών, οι οποίοι δεν μπορούν να επιβιβαστούν στα πλοία.

Για την κατάσταση έχει ενημερωθεί εισαγγελέας, ενώ έχουν ήδη υποβληθεί δύο μηνύσεις για παρακώλυση συγκοινωνιών στο Α’ Λιμενικό Τμήμα Πειραιά από την εταιρία Hellenic Seaways και την Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας.

Στο λιμάνι από νωρίς επικρατεί ένταση, καθώς έχει συρρεύσει πλήθος ταξιδιωτών και τουριστών, οι οποίοι δεν μπορούν να επιβιβαστούν στα πλοία, παρά το γεγονός ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες νωρίτερα είχαν ανακοινώσει ότι τα δρομολόγια των πλοίων τους θα εκτελεστούν κανονικά.

Φραστικά επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ των ταξιδιωτών και των περίπου 100 μελών του ΠΑΜΕ που έχουν αποκλείσει από τις 6 το πρωί το λιμάνι. Σε επιφυλακή βρίσκονται δυνάμεις του Λιμενικού, ωστόσο, έχουν λάβει εντολή να μην επέμβουν λόγω του πλήθους κόσμου που βρίσκεται στο λιμάνι.

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απαντώντας στις διαμαρτυρίες για το ότι δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις του δικαστηρίου και οι νόμοι τονίζουν ότι ένα τέτοιο θέμα δεν λύνεται με πρακτικές καταστολής.

Κανένα δρομολόγιο για Κυκλάδες, Κρήτη ή Αργοσαρωνικό δεν έχει πραγματοποιηθεί και όπως όλα δείχνουν έως τα μεσάνυχτα, που λήγει η απεργία, δεν θα επιτραπεί ο απόπλους σε κανένα πλοίο. Αντίθετα, κανονικά εκτελούνται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από Ραφήνα και Λαύριο.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στις 11:00 στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά, αντιδρώντας στην άρση του καμποτάζ, στο νέο Ασφαλιστικό και στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Συνολικά ακυρώνονται 18 δρομολόγια προς Κυκλάδες και Κρήτη, ενώ τέσσερα δρομολόγια που πρόκειται να αναχωρήσουν στις 23:59 τα μεσάνυχτα αναμένεται να αναχωρήσουν με μικρή καθυστέρηση.

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Δήλωση Πλακιωτάκη-Κεφαλογιάννη

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας της Νέας
Δημοκρατίας, βουλευτής Λασιθίου, Γιάννης Πλακιωτάκης, καθώς και η
Υπεύθυνη του Τομέα Τουρισμού, βουλευτής Ρεθύμνου Όλγα Κεφαλογιάννη,
έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Οι σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις αποτελούν μια ακόμη επίπτωση
της άστοχης, αδιάφορης, γεμάτης παλινωδίες και χωρίς σχεδιασμό,
πολιτικής της κυβέρνησης για τους δύο πυλώνες της Εθνικής μας
οικονομίας: τον Τουρισμό και την Εμπορική Ναυτιλία».

«Η
κυβέρνηση είναι συνυπεύθυνη για τα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχονται η
Ναυτιλία και Ελληνική Ακτοπλοΐα, ο Τουρισμός και οι νησιωτικές τοπικές
οικονομίες. Λίγο καιρό μετά τα έκτροπα στην Κόρινθο ή την παρεμπόδιση
του απόπλου του Zenith, καλούμε -και πάλι- την κυβέρνηση να πάψει,
επιτέλους, να μεμψιμοιρεί και να αναλάβει τις ευθύνες της» συνεχίζει η ανακοίνωση των βουλευτών της ΝΔ.

Δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα

Αναφερόμενη στα γεγονότα που σημειώθηκαν το πρωί της Τετάρτης στο λιμάνι, η κ.Παπαρήγα είπε ότι υπήρχε κόσμος αγανακτισμένος, γιατί όπως τόνισε, «μέχρι σήμερα το πρωί οι εταιρίες διαβεβαίωναν ότι τα πλοία θα ξεκινήσουν, ενώ η απεργία ήταν γνωστή. Όπως γνωστή ήταν και η απόφαση των ναυτεργατών ότι δεν θα πειθαρχήσουν στην απόφαση των δικαστηρίων».

»Ποιοι ήταν αυτοί μέσα στα καράβια; Άνθρωποι που μπορεί αύριο να μείνουν άνεργοι, άνθρωποι που θα τους κοπεί το δώρο Χριστουγέννων και το δώρο Πάσχα. Αυτοί που πήγαν με το πλοίο, ήταν άνθρωποι που στη μεγάλη πλειοψηφία είχαν κοινά συμφέροντα με τους ναυτεργάτες».

»Από τα στιγμιότυπα που είδα», σημείωσε η κα Παπαρήγα, «δεν διαπίστωσα ούτε έκρυθμη κατάσταση, ούτε διαμαρτυρία, ούτε προσπάθεια των επιβατών να έρθουν σε αντιπαράθεση με τους ναυτεργάτες. Στεναχωρημένοι ήταν βέβαια γιατί την τελευταία στιγμή έμαθαν ότι δεν μπορούσαν να φύγουν, αλλά αύριο τα καράβια θα λειτουργήσουν κανονικά».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024