Στενότερη παρακολούθηση των χοιροτροφείων ζητούν οι επιδημιολόγοι, μετά την ανακάλυψη ότι ο ιός Η1Ν1 εξαπλώνεται αθόρυβα σε εκτροφεία στο Χονγκ Κονγκ και ανταλλάσσει γονίδια με άλλους, δυνητικά επικίνδυνους ιούς.

Μελέτη που δημοσιεύεται την Παρασκευή στο περιοδικό Science προειδοποιεί ότι ο ιός της πανδημικής γρίπης μολύνει τα γουρούνια χωρίς να προκαλεί συμπτώματα.

{{{ moto }}}Αυτό σημαίνει ότι νέοι τύποι γρίπης θα μπορούσαν να εμφανιστούν λόγω της ανταλλαγής γενετικού υλικού μεταξύ του Η1Ν1 και άλλων υπότυπων που προσβάλλουν τους χοίρους, όπως οι επικίνδυνοι ιοί Η5Ν1 και H9N2 της γρίπης των πτηνών.

«Η γενετική ανάλυση υποδεικνύει ότι όλοι οι ιοί που βρήκαμε σε χοίρους προήλθαν από τους ανθρώπους. Δεδομένου ότι ο πανδημικός ιός προήλθε από τους χοίρους, δεν αποτελεί έκπληξη ότι μπορεί να επιστρέφει στους χοίρους» δήλωσε στο Reuters ο Μαλίκ Πέιρις, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Από τη στιγμή που προσβάλλει τα γουρούνια, ο ιός «μπορεί να ανασυνδυαστεί με άλλους ιούς των χοίρων και να οδηγήσει σε δυνητικά απρόβλεπτες συνέπειες» προειδοποίησε ο ερευνητής.

Ο πανδημικός ιός Η1Ν1 ανιχνεύθηκε σε χοίρους που εξετάστηκαν δειγματοληπτικά στο Χονγκ Κονγκ τον Οκτώβριο του 2009.

Τον φετινό Ιανουάριο, ένα από τα δείγματα από το Χονγκ Κονγκ βρέθηκε να περιέχει γονίδια από τρεις διαφορετικούς ιούς γρίπης: Τον πανδημικό υπότυπο Η1Ν1, έναν ευρωπαϊκό υπότυπο του Η1Ν1 που σχετίζεται με τα πτηνά και έναν τρίτο ιό ο οποίος με τη σειρά του είναι υβρίδιο ιών του ανθρώπου, των χοίρων και των πτηνών.

«Ο πανδημικός ιός ήταν εξαιρετικά σταθερός στους ανθρώπους», δηλαδή δεν εμφανίζει σημαντικές μεταλλάξεις, ανέφερε ο Δρ Πέιρις. «Φαίνεται όμως ότι ο ιός μπορεί να αναμειχθεί με άλλους ιούς γρίπης στους χοίρους» πρόσθεσε.

Κρούσματα του Η1Ν1 σε χοίρους είχαν αναφερθεί παλαιότερα και στον Καναδά.

Στις αρχές Ιουνίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η πανδημία Η1Ν1 βρίσκεται μεν σε ύφεση στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, δεν έχει όμως τελειώσει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ