Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Λεμονοδάσος

Λεμονοδάσος

Η νέα έκδοση του «Λεμονοδάσους», ενός γοητευτικού μυθιστορήματος του Κοσμά Πολίτη που το χάρηκαν γενιές αναγνωστών, εντάσσεται στη νέα σειρά των «Ελληνικών Γραμμάτων», η οποία είτε προτείνει μια καινούργια ανάγνωση σημαντικών έργων της νεοελληνικής λογοτεχνίας, είτε φέρνει στην επιφάνεια κείμενα που έως σήμερα δεν έχουν προσεχθεί. Η νέα έκδοση του «Λεμονοδάσους», ενός γοητευτικού μυθιστορήματος του […]

Η νέα έκδοση του «Λεμονοδάσους», ενός γοητευτικού μυθιστορήματος του Κοσμά Πολίτη που το χάρηκαν γενιές αναγνωστών, εντάσσεται στη νέα σειρά των «Ελληνικών Γραμμάτων», η οποία είτε προτείνει μια καινούργια ανάγνωση σημαντικών έργων της νεοελληνικής λογοτεχνίας, είτε φέρνει στην επιφάνεια κείμενα που έως σήμερα δεν έχουν προσεχθεί.
Η νέα έκδοση του «Λεμονοδάσους», ενός γοητευτικού μυθιστορήματος του Κοσμά Πολίτη που το χάρηκαν γενιές αναγνωστών, εντάσσεται στη νέα σειρά των «Ελληνικών Γραμμάτων», η οποία είτε προτείνει μια καινούργια ανάγνωση σημαντικών έργων της νεοελληνικής λογοτεχνίας, είτε φέρνει στην επιφάνεια κείμενα που έως σήμερα δεν έχουν προσεχθεί.

Το «Λεμονοδάσος» είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη που διαβάζεται και ξαναδιαβάζεται σαν μια γοητευτική ερωτική ιστορία, ανάμεσα στον Παύλο, ένα νεαρό Αθηναίο με επιτυχημένη σταδιοδρομία, και τη Βίργκω, ένα κορίτσι από τον Πόρο που ενσαρκώνει τον απόλυτο έρωτα. Δύο περήφανους νέους, που όσο αγαπούν με πάθος, τόσο παιδεύουν ο ένας τον άλλον. Η ιστορία διαδραματίζεται στη δεκαετία του 1920, με άρωμα εποχής, αλλά με προβληματισμούς ακόμα ή πάντα επίκαιρους.

Το «Λεμονοδάσος» διαβάζεται και σαν μια απεικόνιση των δυσκολιών του σύγχρονου έρωτα, ταυτόχρονα όμως απλώνει το δίχτυ υπαινιγμών προς μυστικά βάθη», όπως αναφέρει στο επίμετρό της η Αγγέλα Καστρινάκη, η οποία αναλύει βήμα προς βήμα σε 205 σελίδες το περίπλοκο συμβολικό δίχτυ του έργου, φέρνοντας στην επιφάνεια τα απόκρυφα νοήματά του, την κυριολεκτική και μεταφορική του αλχημεία.

Σύμφωνα με την Αγγέλα Καστρινάκη, ο Κοσμάς Πολίτης «πέτυχε ευθύς εξαρχής το μεγάλο έργο. Αναμιγνύοντας υλικά ποικίλων προελεύσεων, πέτυχε στην απόσταξη καθαρό χρυσάφι (…) Το ταξίδι για το χρυσόμαλλο δέρας αποδείχτηκε ένα ταξίδι σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή λογοτεχνία, στους μύθους και στα σύμβολα του ανθρώπινου πολιτισμού. Ο γοητευτικότερος διάπλους στη μεγάλη τέχνη».

Για τον παρόντα τόμο επελέγει η πρώτη έκδοση του «Λεμονοδάσους» που είχε προκαλέσει αίσθηση στην Αθήνα του 1930 και είχε καθιέρωσε από τη μία μέρα στην άλλη τον Κοσμά Πολίτη ως συγγραφέα. Στόχος ήταν «να επανακτήσουμε την πρώτη εντύπωση, το ξάφνιασμα από ένα έργο παράξενο και ακατάτακτο, με τη γλωσσική του ιδιορρυθμία και την κάπως κοφτή και ελλειπτική του έκφραση, χαρακτηριστικά που λείανε η αναθεώρησή του 1944, από τον ίδιο τον συγγραφέα.

Λίγα λόγια για τη νέα σειρά «Πεζογραφικές Επισημάνσεις»

Οι «Πεζογραφικές Επισημάνσεις», υπό τη διεύθυνση της Αγγέλας Καστρινάκη, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, προτείνουν μια καινούργια ανάγνωση σημαντικών έργων της νεοελληνικής λογοτεχνίας ή φέρνουν στην επιφάνεια κείμενα που έως σήμερα δεν έχουν προσεχθεί.

Οι εκδόσεις της σειράς, παρουσιάζουν το ίδιο το έργο και ένα εκτενές επίμετρο-μελέτη που αναλύει το έργο, εντάσσοντάς το στην εποχή του, φέρνοντας στο φως τα απόκρυφα νοήματά του και εξετάζοντας τη δύναμή του στο χρόνο.

Ξεφυλλίστε το βιβλίο

Παρουσίαση του συγγραφέα

Ο Κοσμάς Πολίτης, ψευδώνυμο του Πάρι Ταβελούδη, γεννήθηκε το 1888 στην Αθήνα, αλλά από δύο χρονών έζησε στη Σμύρνη. Με τη Μικρασιατική Καταστροφή, καταφεύγει στην Ευρώπη, για να εγκατασταθεί στην Αθήνα το 1924.
Ανώτερος τραπεζικός υπάλληλος, εγκαταλείπει την εργασία του κατά τη διάρκεια της Κατοχής, όταν πεθαίνει η κόρη του, και ασχολείται πλέον με τις μεταφράσεις. Αριστερών πεποιθήσεων από τον Μεσοπόλεμο, γίνεται μεταπολεμικά ιδρυτικό μέλος της ΕΔΑ και υφίσταται διώξεις από τη χούντα των συνταγματαρχών.
Πρωτοεμφανίζεται στα γράμματα στα 42 του χρόνια με το «Λεμονοδάσος», ενώ κορυφαίοι σταθμοί της πορείας του στάθηκαν η «Eroica» (1938) και το μυθιστόρημα «Στου Χατζηφράγκου» (1962), περιγραφή της σμυρναίικης ζωής στις αρχές του αιώνα. Το συνολικό του έργο (πέντε μυθιστορήματα, μία συλλογή με νουβέλες, ένα θεατρικό και μερικά διηγήματα) δεν είναι πολύ εκτενές, θεωρείται όμως από τα σημαντικότερα του 20ού αιώνα.

Ελληνικά Γράμματα
Κοσμάς Πολίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο