Η άρρωστη πολιτεία
Η Γαλάτεια Καζαντζάκη ήταν η πρώτη στην ελληνική λογοτεχνία του 20ου αιώνα που ανέδειξε το θέμα της λέπρας, μέσα από μια ερωτική ιστορία.
Η παρούσα έκδοση βγάζει από τη λήθη το «ρομάντζο» της Γαλάτειας Καζαντζάκη, όπως η ίδια το χαρακτήριζε, και πλαισιωμένο από μια εκτενή μελέτη (Επίμετρο) της Κέλης Δασκαλά, που διδάσκει στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, εντάσσεται στη νέα σειρά των «Ελληνικών Γραμμάτων».
Η πλοκή στην «Άρρωστη πολιτεία» ακολουθεί τα αντικρουόμενα συναισθήματα και τις σκέψεις που γεννούν στην ηρωίδα τόσο η αρρώστια και ο υποχρεωτικός εγκλεισμός στο νησί των λεπρών, όσο και ο έρωτας που γνωρίζει στο πρόσωπο ενός δασκάλου. Η πρωταγωνίστρια, μια υπερήφανη κοπέλα, διχάζεται ανάμεσα στην απελπισία, στη συνειδητοποίηση ότι δεν υπάρχει σωτηρία, και στη «χαρά του έρωτα» που συνάντησε αναπάντεχα στην «πολιτεία των λεπρών».
Πρόκειται για μια σπουδή στην ψυχολογία του ανθρώπου που χάνει ξαφνικά την ελευθερία του, εξαιτίας μιας ανίατης αρρώστιας, αλλά και μια τοιχογραφία της φοβερής Σπιναλόγκας.
Στο Επίμετρό της, η Κέλη Δασκαλά, προβαίνει σε μια επιλογή της μυθολογίας που αναπτύχθηκε μέσα από τη παγκόσμια λογοτεχνία για τη λέπρα, από τη Βίβλο έως σήμερα. Αναλύει το πρωτότυπο ρομάντζο της Γαλάτειας Καζαντζάκη, εστιάζοντας στον διάλογο που αναπτύχθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα γύρω από τη μυστηριώδη ασθένεια, όταν στα γράμματα κυριαρχούσαν ο συμβολισμός και η νιτσεϊκή φιλοσοφία – ιδεολογικές αναζητήσεις που είχαν επηρεάσει και την πρώτη σύζυγο του Νίκου Καζαντζάκη, πριν τις αποποιηθεί στα τέλη του 1930.
Λίγα λόγια για τη νέα σειρά «Πεζογραφικές Επισημάνσεις»
Οι «Πεζογραφικές Επισημάνσεις», υπό τη διεύθυνση της Αγγέλας Καστρινάκη, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, προτείνουν μια καινούργια ανάγνωση σημαντικών έργων της νεοελληνικής λογοτεχνίας ή φέρνουν στην επιφάνεια κείμενα που έως σήμερα δεν έχουν προσεχθεί.
Οι εκδόσεις της σειράς, παρουσιάζουν το ίδιο το έργο και ένα εκτενές επίμετρο-μελέτη που αναλύει το έργο, εντάσσοντάς το στην εποχή του, φέρνοντας στο φως τα απόκρυφα νοήματά του και εξετάζοντας τη δύναμή του στο χρόνο.
Παρουσίαση της συγγραφέα
Η Γαλάτεια Καζαντζάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στα 1881. Κόρη του λογίου Στυλιανού Αλεξίου και αδελφή της πεζογράφου Έλλης Αλεξίου, γύρω στα 1920 εντάχθηκε στο ΚΚΕ.
Υπήρξε αρχισυντάκτρια του περιοδικού Πρωτοπόροι (1931), ενώ στην περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά διώχθηκε για τη δράση της. Καταπιάστηκε με όλα σχεδόν τα είδη του λόγου (ποίηση, διήγημα, μυθιστόρημα, θέατρο, παιδικά και σχολικά βιβλία).
Στις μέρες μας, είναι γνωστή για το ποίημά της «Αμαρτωλό», καθώς και για το μυθιστόρημά της «Άνθρωποι και Υπεράνθρωποι» (1957) όπου σκιαγραφεί ένα πορτρέτο του Νίκου Καζαντζάκη.
| Ελληνικά Γράμματα | |
| Γαλάτεια Καζαντζάκη |
- ΚΚΕ: Δεν χρειάζεται άλλος ένας «διάλογος» για το πώς θα εφαρμοστεί η ίδια αντιδραστική κατεύθυνση στην Παιδεία
- Επέστρεψε το ισπανικό έθιμο Las Luminarias: Άλογα πηδούν μέσα από φλόγες και κατοικίδια πηγαίνουν εκκλησία
- «Ήμασταν η π@@@@να με το εξώγαμο»: Ο Δημήτρης Σταρόβας εξομολογείται – Ο βιολογικός πατέρας, η εγκατάλειψη, το στίγμα και το σοκ
- Μπολόνια – Φιορεντίνα 1-2: Οι «βιόλα» αισιοδοξούν ενόψει συνέχειας μετά το διπλό-κλειδί
- Το τραγούδι του Σωκράτη Φάμελλου στην κοπή πίτας [βίντεο]
- «Καρφιά» από Αταμάν στους παίκτες: «Κάποιοι χάλασαν το σύστημα και δεν αξίζουν να παίζουν εδώ» (vid)