Κλειστό το λιμάνι του Πειραιά στις 31 Μαΐου λόγω απεργίας της ΠΝΟ
Απεργία για τις 31 Μαΐου κήρυξε η ΠΝΟ, ημέρα κατά την οποία αναμένεται στο λιμάνι του Πειραιά το κρουαζιερόπλοιο Zenith. Η ΠΝΟ είχε συνάντηση με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, κατά την οποία υπήρξε διάσταση απόψεων. Οι ναυτικοί κατόπιν αυτών αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.
«Οι Έλληνες ναυτεργάτες θα αντισταθούν σε πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση και στρέφονται κατά των δικαιωμάτων τους, όπως και σε λογικές που θέλουν να φέρουν πλοία με ξένες σημαίες, στα οποία δεν θα υπάρχουν Έλληνες ναυτικοί» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) Γ. Χαλάς σε συνέντευξη Τύπου.
Ο κ. Χαλάς είπε ακόμη ότι το κρουαζιερόπλοιο Zenith αποτελεί «δούρειο ίππο συμφερόντων, προκειμένου να καθιερωθεί και στην Ελλάδα κρουαζιέρα από πλοία, στα οποία εργάζονται ναυτικοί χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα, με πολύ χαμηλούς μισθούς και ανασφάλιστοι».
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε πλοία, όπως το Zenith, να συνεχίσουν να εκτελούν δρομολόγια στην Ελλάδα, αφού υπάρχει σοβαρό θέμα ασφάλειας, καθώς εργάζονται 613 άτομα από 27 χώρες και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επικοινωνίας και συνεννόησης μεταξύ τους» είπε.
Σε ό,τι αφορά την πρόθεση της κυβέρνησης να ενταχθεί το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) στο Ταμείο Μισθωτών, η ΠΝΟ εξέφρασε την αντίθεσή της, καθώς «το ναυτικό επάγγελμα έχει πολλές ιδιαιτερότητες, που απαιτούν την αυτοτέλεια του ασφαλιστικού φορέα των ναυτικών».
Ο γγ της ΠΝΟ είπε ότι η ομοσπονδία έχει κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία για τη Δευτέρα, 31 Μαϊου, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, στην οποία αναμένεται να προστεθεί και το Zenith.
Σημειώνεται ότι η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΝΟ είχε συνάντηση εργασίας με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, κατά την οποία συζητήθηκαν βασικά θέματα, όπως η άρση των προνομίων στην κρουαζιέρα και οι διαδικασίες διασφάλισης των θέσεων εργασίας στην επιβατηγό ναυτιλία.
Στη συνάντηση, η υπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείου της για τη θεσμοθέτηση σταθερού θεσμικού πλαισίου με στόχο την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, με την παράλληλη προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτικών. Υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ των δυο πλευρών και η ΠΝΟ προχωρεί στις προγραμματισμένες της κινητοποιήσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Άννα Βίσση: Η επίσημη ανακοίνωση για τη μεγάλη συναυλία της στο ΟΑΚΑ
- To σημείωμα που «σκότωσε» την ελληνική γλώσσα και έγινε viral
- Αίτημα για μόνιμη συμμετοχή στη Euroleague κατέθεσε ο ΠΑΟΚ
- ΕΕ: Σχέδια έκτακτης ανάγκης από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για επάρκεια στα καύσιμα – Πιθανό δελτίο
- Το NBA στον… αστερισμό του Αντετοκούνμπο: Οι Χιτ φαβορί για την απόκτησή του (pic)
- Θεσσαλονίκη: Αναστέλλονται δρομολόγια για τρένα από και προς Σέρρες – Πώς θα εξυπηρετούνται οι επιβάτες
- Κίνηση: Στο «κόκκινο» ο Κηφισός και το λιμάνι του Πειραιά
- «Γάτες με φράντζες»: Μια διαφορετική performance στο Red Jasper Cabaret Theatre
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/joe-leahy-NI3n0wZ85Kc-unsplash-1-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442