Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Η «κατάσκοπος εναντίον του Ιράν» Κλοντίλντ Ρις επέστρεψε στη Γαλλία

Η «κατάσκοπος εναντίον του Ιράν» Κλοντίλντ Ρις επέστρεψε στη Γαλλία

Η 25χρονη Κλοντίλντ Ρις, Γαλλίδα δασκάλα που καταδικάστηκε σε φυλάκιση για «υποκίνηση ταραχών» και κατασκοπία εις βάρος του Ιράν λόγω της συμμετοχής της στις αιματηρές διαδηλώσεις μετά την επανεκλογή Αχμαντινετζάντ, επέστρεψε στη Γαλλία μετά τη μετατροπή της ποινής της σε πρόστιμο.

Η 25χρονη Κλοντίλντ Ρις, Γαλλίδα δασκάλα που καταδικάστηκε σε φυλάκιση για «υποκίνηση ταραχών» και κατασκοπία εις βάρος του Ιράν λόγω της συμμετοχής της στις αιματηρές διαδηλώσεις μετά την επανεκλογή Αχμαντινετζάντ, επέστρεψε την Κυριακή στη Γαλλία μετά τη μετατροπή της ποινής της σε πρόστιμο.

Το Παρίσι πίεζε για την απελευθέρωση της Κ.Ρις, επιμένοντας για την αθωότητά της. Ο δικηγόρος της ανέφερε ότι πλήρωσε το Σάββατο το πρόστιμο, ύψους 200.000 ευρώ, στο οποίο είχε μετραπεί η αρχική ποινή της φυλάκισης δέκα μηνών.

Η νεαρή Γαλλίδα έφυγε από το Ιράν με αεροπλάνο της γαλλικής κυβέρνησης, ενώ η ίδια με την οικογένειά της συναντήθηκαν αργότερα την Κυριακή με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στο προεδρικό μέγαρο στο Παρίσι.

Η Κ.Ρις συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο και αφέθηκε ελεύθερη αφού κατέβαλε εγγύηση έπειτα από ενάμιση μήνα κράτησης, με τον όρο να μείνει εντός της γαλλικής πρεσβείας στην Τεχεράνη μέχρι να τελειώσει η δίκη της. Ήταν ανάμεσα στους πάνω από 100 πολιτικούς, δημοσιογράφους και ακτιβιστές που κατηγορούνταν για το σχεδιασμό «βελούδινης επανάστασης» με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης.

Η ετυμηγορία ήρθε το Σάββατο, περίπου μία εβδομάδα αφού επετράπη στον Ματζίντ Κακαβάντ -Ιρανό που κρατείτο στη Γαλλία με την κατηγορία παράκαμψης τελωνειακών ελέγχων για πώληση τεχνολογίας στον ιρανικό στρατό- να φύγει από τη Γαλλία και να επιστρέψει στο Ιράν. Οι ΗΠΑ ζητούσαν την έκδοση Μ.Κακαβάντ, κάτι που αρνήθηκε την περασμένη εβδομάδα η γαλλική δικαιοσύνη.

Παρίσι και Τεχεράνη αρνούνται ότι οι δύο υποθέσεις συνδέονται. Το Δεκέμβριο όμως ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ είχε τονίσει ότι η έκβαση της υπόθεσης Ρις θα εξαρτάται από την στάση της γαλλικής ηγεσίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ευχαρίστησε τους ομολόγους του της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, της Σενεγάλης Αμπντουλαγιέ Ουάντε, και της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, «για τον ενεργό τους ρόλο» στην απελευθέρωση της Γαλλίδας. Από την πλευρά της, η νεαρή βοηθός ευχαρίστησε τον Νικολά Σαρκοζί για το γεγονός ότι την υπερασπίστηκε, σε δήλωσή της στο Μέγαρο των Ηλυσίων μετά από μια συνάντηση περίπου είκοσι λεπτών με τον πρόεδρο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο