Σε κοινοπραξία τραπεζών η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων
Τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων θα αναλάβει κοινοπραξία τραπεζών, ενώ η κινητή περιουσία των φορέων κοινωνικής ασφάλισης θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου.
Τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων θα αναλάβει κοινοπραξία τραπεζών, ενώ η κινητή περιουσία των φορέων κοινωνικής ασφάλισης θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος.
Μιλώντας σήμερα, Δευτέρα, στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ο υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε στις προβλέψεις του υπό κατάθεση ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο θα παρουσιασθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και απεκάλυψε πως η ακίνητη περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων θα περάσει υπό την διαχείριση κοινοπραξίας τραπεζών, ίσως υπό την μορφή ανωνύμου εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ).
Ο κ. Λοβέρδος έχει επανειλημμένως αναφερθεί στο πολύ μεγάλο πρόβλημα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών Ταμείων και γενικότερα των εποπτευόμενων οργανισμών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Κυρίως έχει εντοπίσει «δυσλειτουργίες» στην πολιτική για τις μισθώσεις των κτιρίων που χρησιμοποιούν τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως αδιαφανείς διαδικασίες και προβληματικές τεχνικά επιλογές που οδηγούν στην ελλιπή χρησιμοποίηση των κτιρίων.
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας 68 Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, η αντικειμενική αξία του συνόλου των ακινήτων των ασφαλιστικών οργανισμών ξεπερνά τα 1,4 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει κατά ποσοστό 65,71% επαγγελματικούς χώρους, κατά ποσοστό 14,10% ξενοδοχεία, κατά 12,54% αγροτεμάχια και οικόπεδα, κατά 5,34% κινηματογράφους και θέατρα, κατά 1,40% νοσοκομεία και μόλις κατά 0,31% διαμερίσματα.
Μάλιστα, τα ίδια στοιχεία έχουν καταδείξει ότι η αξία που αναφέρεται στα επίσημα στοιχεία είναι η αντικειμενική και όχι η αγοραία και πως το 20% της συνολικής ακίνητης περιουσίας των ταμείων παραμένει αναξιοποίητο.
Πρόθεση του υπουργείου Εργασίας είναι η κοινοπραξία τραπεζών να αναλάβει την πλήρη καταγραφή όλων των ακινήτων και την εκτίμηση της αγοραίας αξίας αυτών, την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων μισθώσεως των μισθωμένων ακινήτων, τη βέλτιστη εκμετάλλευση των ακινήτων και τον συνεχή έλεγχο, αλλά και την αξιοποίηση με μεθόδους όπως η αντιπαροχή, η μακροχρόνια μίσθωσης κ.λπ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι καύσωνες αυξάνουν τη τουριστική ζήτηση για «ψυχρούς προορισμούς»
- Γιορτή σήμερα 25 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]
- Ξέσπασε ο Νεϊμάρ: «Μπορώ να προπονηθώ ή θα με κρίνετε και γι’ αυτό;» (vid)
- Βιομηχανία αγωγών κατά κυβερνήσεων από εταιρείες υπερεπεξεργασμένων τροφίμων
- Ρωσικός πύραυλος σκοτώνει 10 άτομα σε έκθεση αμυντικών συστημάτων – Δεν έπρεπε να γίνει ποτέ λέει ο Ζελένσκι
- Ο Ραζνάτοβιτς «έστειλε» τον Μάριο Χεζόνια στους Καβαλίερς
- Η Cardi B υποστηρίζει ότι δεν θα μείνει για πάντα ελεύθερη και ο λόγος είναι ένας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442