Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Με διαδηλώσεις απαντούν οι Αμερικανοί στον αντιμεταναστευτικό νόμο της Αριζόνας

Με διαδηλώσεις απαντούν οι Αμερικανοί στον αντιμεταναστευτικό νόμο της Αριζόνας

Μεγάλη αναμένεται η συμμετοχή σε πορείες που διοργανώνονται το Σάββατο σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ με αφορμή την Πρωτομαγιά και σε αντίθεση για τον αντιμεταναστευτικό νόμο της Αριζόνας. Συνεχίζονται οι αντιδράσεις κατά του αντισυνταγματικού κατά πολλούς νόμου, παρά το μετριασμό των διατάξεων που ψήφισε η πολιτεία.

Μεγάλη αναμένεται η συμμετοχή σε πορείες που διοργανώνονται το Σάββατο σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ με αφορμή την Πρωτομαγιά και σε αντίθεση για τον αντιμεταναστευτικό νόμο της Αριζόνας βάσει του οποίου η αστυνομία θα μπορεί να σταματά και να ελέγχει οποιονδήποτε υποπτεύεται ότι είναι μετανάστης χωρίς άδεια παραμονής.

Μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις αναμένεται να είναι αυτή στο Λος Αντζελες, όπου εκτιμάται πως θα συγκεντρώσει πάνω από 100.000 πολίτες. Οι διοργανωτές εκτίμησαν ότι η αντίδραση θα είναι παρόμοια με εκείνη που είχε σημειωθεί πριν τέσσερα χρόνια, όταν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν κατά νομοσχεδίου που είχε κατατεθεί στο Κογκρέσο και καθιστούσε τη λαθρομετανάστευση κακούργημα.

Όπως αναφέρουν οι New York Times στη διαδήλωση επικεφαλής θα είναι ο αρχιεπίσκοπος του Λος Αντζελες, καρδινάλιος Ρόμπερ Μαχόνι, ο οποίος έχει εκφράσει την αντίθεσή του στο νόμο της Αριζόνας.

Σήμερα στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι ζουν 12 εκατ. μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Το νομοθέτημα υποχρεώνει τους μετανάστες να φέρουν έγγραφα συνεχώς μαζί τους, την αστυνομία να τους ελέγχει χωρίς κανένα λόγο και επιβάλλει βαριές ποινές σε όσους απασχολούν ή μεταφέρουν μετανάστες χωρίς έγγραφα. Οι υποστηρικτές του λένε ότι απλώς επιτρέπει στις αρχές στην Αριζόνα να εφαρμόσουν το ομοσπονδιακό νομικό πλαίσιο–βάσει του οποίου όσοι βρίσκονται στη χώρα παράνομα αντιμετωπίζουν σύλληψη και απέλαση.

Η Αριζόνα, μετά την κατακραυγή για το νόμο, ψήφισε συμπληρωματικό νομοσχέδιο με σκοπό να μετριάσει κάποιες από τις διατάξεις που προκάλεσαν τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες. Συγκεκριμένα, η έρευνα για το αν ο μετανάστης είναι παράνομα στη χώρα πρέπει να γίνεται αφού έχει προηγηθεί κράτηση ή σύλληψη για οποιοδήποτε νόμο και όχι με μία «απλή επαφή» με το αστυνομικό όργανο, χωρίς σύλληψη.

Ήδη κατά του νόμου έχουν κατατεθεί δύο μηνύσεις για την αποτροπή της εφαρμογής του νόμου, ενώ η συμμαχία οργανώσεων μεταναστών και οργανώσεων προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων έχει δεσμευτεί να αμφισβητήσει τη νομιμότητα του μέτρου, ακόμα και με την διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος.

Αν ο νόμος δεν καταργηθεί από τα δικαστήρια ή αν δεν ανασταλεί η εφαρμογή του, θα τεθεί σε ισχύ στις 29 Ιουλίου.

Ο Λευκός Οίκος θεωρεί ότι ο νόμος αυτός είναι «σε λαθεμένη κατεύθυνση» και έδωσε εντολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης να εξετάσει εάν παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας, σύμφωνα με το οποίο τα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής ρυθμίζονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και όχι από τις πολιτείες.

Πολλοί πολιτικοί έχουν καλέσει να υπάρξει μποϊκοτάζ σε βάρος της πολιτείας, ειδικά στην Καλιφόρνια.

Δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν αυτήν την εβδομάδα κατέδειξαν ότι το 64% των ψηφοφόρων στην Αριζόνα τάσσονται υπέρ του νομοθετήματος ενώ σε εθνικό επίπεδο, το 51% των πολιτών φέρεται να το υποστηρίζει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γερμανικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο