Ανθρωπιστικές οργανώσεις και το συμβούλιο μουσουλμάνων του Βελγίου άσκησαν έντονη κριτική στην απόφαση της Βουλής της χώρας να υπερψηφίσει την απαγόρευση της μπούρκας και του νικιάμπ.

Η ψήφιση της απαγόρευσης της ισλαμικής μαντήλας από τους Βέλγους βουλευτές απότελεί μία πράξη στέρησης της ελευθερίας, κατήγγειλε την Παρασκευή το Εκτελεστικό Συμβούλιο των μουσουλμάνων του Βελγίου, καλώντας τις γυναίκες να χρησιμοποιήσουν κάθε ένδικο μέσο για να αμφισβητήσουν το κείμενο.

«Στο πλαίσιο της σοβαρής κρίσης της κυβέρνησής μας, αυτή η διαδικασία που στερεί την ελευθερία και την ιδεολογία και που προσπαθεί να αποστερήσει από μερικές δεκάδες γυναίκες στο Βέλγιο τα θεμελιώδη δικαιώματα τους είναι απολύτως εξοργιστική» δήλωσε η Ισαμπέλ Πρείλ, αντιπρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου των μουσουλμάνων του Βελγίου, τον επίσημο φορέα που εκπροσωπεί τη μουσουλμανική κοινότητα.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο κάλεσε «όλες τις γυναίκες θύματα να βρουν όλα τα δυνατά ένδικα μέσα για να αμφισβητήσουν το κείμενο που ψήφισε την Πέμπτη το βράδυ το βελγικό Κοινοβούλιο».

Το μέτρο καταδίκασε και η Διεθνής Αμνηστία.

Η ρύθμιση θα αφορά ακόμη και την κυκλοφορία στους δρόμους.

Ο νόμος αναφέρεται σε ρουχισμό που καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο, και ουσιαστικά απαγορεύει το νικιάμπ και την μπούρκα -ενώ μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και σε περιπτώσεις διαδηλωτών που καλύπτουν το πρόσωπό τους. Η έγκρισή του έγινε με ισχυρή πλειοψηφία 136 βουλευτών και δύο απόντες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό