Εξομαλύνεται σταδιακά η αεροπορική κίνηση στην Ευρώπη μετά το πρωτοφανές χάος
Αποκαθίσταται σταδιακά η εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη μετά το πρωτοφανές χάος που προκάλεσε η ηφαιστειακή τέφρα από την Ισλανδία. Την Τρίτη πραγματοποιούνται οι μισές από τις προγραμματισμένες πτήσεις -14.000 σε σύνολο 27.500. Απογειώσεις από Παρίσι, Αμστερνταμ και Φρανκφούρτη, ανοίγουν και τα αεροδρόμια του Λονδίνου...
Αποκαθίσταται σταδιακά την Τρίτη η εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη μετά το πρωτοφανές χάος που προκάλεσε η ηφαιστειακή τέφρα από την Ισλανδία. Εντός της ημέρας πραγματοποιούνται οι μισές από τις προγραμματισμένες πτήσεις -14.000 σε σύνολο 27.500. Το νέφος της ηφαιστειακής στάχτης αναμένεται να διαλυθεί προς το Σαββατοκύριακο…
Περιορισμένες πτήσεις εκτελούνται από και προς Παρίσι, Αμστερνταμ και Φρανκφούρτη, ενώ από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ανοίγει και το σύνολο του εναέριου χώρου της Βρετανίας. Εντός της ημέρας παρέμειναν κλειστά τα αεροδρόμια του Λονδίνου (Χίθροου, Γκάτγουϊκ και Λούτον). Κανονικά η εναέρια κυκλοφορία στη Σκωτία και τη βόρεια Αγγλία.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου της Εναέριας Κυκλοφορίας, Eurocontrol ανακοίνωσε ότι εντός της ημέρας αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην Ευρώπη περίπου οι μισές από τις προγραμματισμένες πτήσεις, 14.000 από 27.500.
Η Ευρώπη έχει χωριστεί σε τρεις ζώνες: μία ζώνη απόλυτης απαγόρευσης πτήσεων (καλύπτει περιοχές της βόρειας Ευρώπης και τις περιοχές κοντά στο ηφαίστειο της Ισλανδία), μία ζώνη στη νότια Ευρώπη όπου εκτελούνται κανονικά οι πτήσεις και μία τρίτη, ενδιάμεση ζώνη στην οποία ανοίγουν σταδιακά να ανοίγουν αεροδιάδρομοι.
Με το νέο λειτουργικό πλαίσιο που εφαρμόζεται από τις 09:00 (ώρα Ελλάδος) το πρωί της Τρίτης -κατόπιν συμφωνίας των Ευρωπαίων υπουργών Μεταφορών- πραγματοποιούνται περισσότερες πτήσεις από πολλά αεροδρόμια της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης. Για την πλήρη ομαλοποίηση της κατάστασης εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι με επτά ημέρες.
Εμπειρογνώμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO) δήλωσε ότι ένα χαμηλό βαρομετρικό που κινείται προς την Ισλανδία θα μπορούσε να βοηθήσει στην απομάκρυνση του νέφους ηφαιστειακής τέφρας σε λίγες ημέρες. Σύμφωνα με τον Χέρμπερτ Πίμπελ το νέφος θα μπορούσε να διαλυθεί προς το Σαββατοκύριακο.
Πάντως, οι ισλανδικές Αρχές ανακοίνωσαν το βράδυ της Τρίτης ότι διαπιστώνουν ύφεση της δραστηριότητας του ηφαιστείου.
Το χάος που προκάλεσε το νέφος της τέφρας από την έκρηξη του ηφαιστείου της Ισλανδίας αμφισβήτησε την ικανότητα διαχείρισης κρίσεων εκ μέρους της ΕΕ και έφερε στο φως την έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στα κράτη που την απαρτίζουν, γεγονός που είναι πιθανό να οδηγήσει στη συγκρότηση κοινού οργάνου λήψης αποφάσεων για τον ευρωπαϊκό ουρανό.
Η αεροπορική κίνηση στην Ευρώπη
Βρετανία – Από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ανοίγει το σύνολο του εναέριου χώρου της Βρετανίας. Εντός της ημέρας παρέμειναν κλειστά τα αεροδρόμια του Λονδίνου (Χίθροου, Γκάτγουϊκ και Λούτον). Κανονικά η εναέρια κυκλοφορία στη Σκωτία και τη βόρεια Αγγλία.
Γαλλία – Εκτελούνται περιορισμένες πτήσεις από τα αεροδρόμια του Παρισιού προς διεθνείς προορισμούς. Σαρλ ντε Γκολ και Ορλί λειτουργούν στο 30% των δυνατοτήτων τους. Τα περισσότερα γαλλικά αεροδρόμια είναι ανοιχτά για περιορισμένες πτήσεις.
Η Air France ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη θα πραγματοποιήσει το 100% των προγραμματισμέων διεθνών πτήσεων μεγάλων αποστάσεων.
Γερμανία – Ο εναέριος χώρος παραμένει επίσημα κλειστός έως μεσάνυχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη, όμως επετράπη να πραγματοποιηθούν περίπου 800 πτήσεις.
Ολλανδία – Οι Αρχές της χώρας ενέκριναν τη διεξαγωγή των νυκτερινών πτησεων στον ολλανδικό εναέριο χώρο από το βράδυ της Τρίτης. Στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Αμστερνταμ υπήρξαν τόσο αναχωρήσεις, όσο και ακυρώσεις πτήσεων την ημέρα της Τρίτης.
Σουηδία – Ο εναέριος χώρος στη βόρεια και κεντρική Σουηδία είναι ανοιχτός. Κλειστά τα αεροδρόμια σε Γκέτεμποργκ και Μάλμο, ενώ από τις 21:00 (ώρα Ελλάδος) της Τρίτης μέχρι το πρωί της Τετάρτης κλείνει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Στοκχόλμης, Αρλάντα.
Ισπανία – Όλα τα αεροδρόμια της χώρας είναι ανοιχτά.
Αυστρία – Ο αυστριακός εναέριος χώρος είναι ανοιχτός. Πτήσεις εξακολουθούν να ακυρώνονται, αλλά η κατάσταση βελτιώνεται.
Δανία – Το αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης θα ανοίξει προσωρινά από τις 03:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) έως τις 09:00 το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος).
Ιρλανδία – Κλειστά τα αεροδρόμια σε Δουβλίνο και Κορκ τουλάχιστον έως τις 21:00 (ώρα Ελλάδος) την Τρίτη. Λειτουργεί το αεροδρόμιο του Σάνον στα δυτικά της χώρας, και επιτρέπονται συνολικά οι πτήσεις πάνω από τα 20.500 πόδια.
Ιταλία – Από το πρωί της Τρίτης άνοιξε σταδιακά ο εναέριος χώρος της βόρειας Ιταλίας.
Ελβετία – Ανοιχτός ο εναέριος χώρος από το πρωί της Τρίτης.
Πολωνία – Ο εναέριος χώρος θα ανοίξει στις 08:00 (ώρα Ελλάδος) την Τετάρτη.
Τσεχία – Ανοιχτός ο εναέριος χώρος.
Φινλανδία – Ο εναέριος χώρος παραμένει κλειστός τουλάχιστον έως τις 09:00 (ώρα Ελλάδος) το πρωί της Τετάρτης.
Νορβηγία – Έκλεισαν τα βορειοδυτικά αεροδρόμια.
Λουξεμβούργο – Επαναλαμβάνονται από το πρωί της Τρίτης οι πτήσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Συνταγή: Ριζότο γλυκοπατάτας
- Γεμάτες με τοξικές στρατιωτικές βάσεις οι ΗΠΑ – Χιλιάδες στρατιωτικοί μολυσμένοι
- Στρατιωτικές δαπάνες: η νέα πραγματικότητα της ΕΕ
- Η Σίλικον Βάλλεϋ πίσω από τα επεκτατικά σχέδια του Τραμπ στη Γροιλανδία;
- Η Richemont «λάμπει» ξανά με εκτόξευση των πωλήσεων από Cartier και Van Cleef
- Οι δυνάμεις ασφαλείας στην Αϊτή διεξάγουν εκστρατεία κατά των συμμοριών και καταστρέφουν κρησφύγετα

