
Sciens Διεθνής Συμμετοχών: Λειτουργικά έσοδα 2,3 εκατ. ευρώ to 2009.
Λειτουργικά έσοδα, τα οποία ανήλθαν σε €2,3 εκατ. έναντι ζημιών €24,0 εκατ. το 2008, παρουσίασε η Sciens Διεθνής Συμμετοχών στα αποτελέσματα του 2009, ενός έτους στο οποίο επικράτησαν δύσκολες συνθήκες στο διεθνές και εγχώριο οικονομικό περιβάλλον. Παράλληλα, η εταιρία κατέγραψε αύξηση του ενεργητικού της, το οποίο ανήλθε στα €291,1 εκατ., έναντι €281,2 εκατ. το 2008.Επιπλέον, […]
Λειτουργικά έσοδα, τα οποία ανήλθαν σε €2,3 εκατ. έναντι ζημιών €24,0 εκατ. το 2008, παρουσίασε η Sciens Διεθνής Συμμετοχών στα αποτελέσματα του 2009, ενός έτους στο οποίο επικράτησαν δύσκολες συνθήκες στο διεθνές και εγχώριο οικονομικό περιβάλλον. Παράλληλα, η εταιρία κατέγραψε αύξηση του ενεργητικού της, το οποίο ανήλθε στα €291,1 εκατ., έναντι €281,2 εκατ. το 2008.
Επιπλέον, η Sciens Διεθνής Συμμετοχών πέτυχε μείωση των λειτουργικών εξόδων, τα οποία διαμορφώθηκαν στα €4,5 εκατ. από €8,4 εκατ. το 2008, με αποτέλεσμα να περιορισθούν σημαντικά οι ζημιές σε €8,4 εκατ. για το έτος 2009 από €37,5 εκατ. το 2008, οι οποίες οφείλονται σε τρεις κυρίως λόγους:
• Στη μείωση κατά €4,5 εκατ. της αξίας της επένδυσης στην εταιρία Κλάμπ Οτέλ Λουτράκι, έναντι αντίστοιχου κέρδους €2,3 εκατ. στη χρήση του 2008. Η μείωση αυτή κρίθηκε σκόπιμη λόγω των τελευταίων εξελίξεων στην ελληνική οικονομία και της επίδρασης που αναμένεται να επιφέρουν αυτές στο διαθέσιμο εισόδημα και στην ψυχολογία των καταναλωτών. Ωστόσο, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικράτησαν κατά το 2009, το Κλάμπ Οτέλ Λουτράκι, στο οποίο o όμιλος συμμετέχει με 16,4%, κατάφερε να διατηρήσει την επισκεψιμότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών του σε επίπεδα ανάλογα των προηγούμενων ετών.
• Στα μειωμένα έσοδα μερισμάτων από την εταιρία Κλάμπ Οτέλ Λουτράκι, τα οποία ανήλθαν σε €2,0 εκατ., έναντι €3,1 εκατ. το 2008. Αυτό οφείλεται στο χαμηλότερο ποσοστό διανομής κερδών που αποφάσισε η εταιρία Κλάμπ Οτέλ Λουτράκι, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη της νέας επένδυσής της στο καζίνο Βελιγραδίου.
• Στην εμφάνιση ζημιών ύψους €0,7 εκατ. από το Sciens Special Situation Master Fund, έναντι κερδών ύψους €2,7 εκατ. το 2008. Το Fund, στο οποίο ο όμιλος συμμετέχει με 69%, επενδύει με ίδια κεφάλαια σε μετοχικούς και δανειακούς τίτλους ιδιωτικών συμμετοχών κατέχοντας στις 31.12.2009 18 διαφορετικές επενδυτικές θέσεις στις Η.Π.Α. και στην Ευρώπη. Παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες στις διεθνείς κεφαλαιαγορές επενδυτικών κεφαλαίων το Fund διατήρησε σχεδόν σταθερή την αξία των επενδύσεών του, ακολουθώντας μια επενδυτική στρατηγική που βασίζεται στη διασπορά επενδύσεων σε διαφορετικές ιδιωτικές συμμετοχές και αποσκοπεί στην κατά το δυνατό προστασία του από τις διακυμάνσεις που μπορεί να παρουσιάζουν οι διαφορετικοί κλάδοι των εταιριών στις οποίες επενδύει.
Η πορεία εργασιών των υπόλοιπων κύριων επενδύσεων του ομίλου ήταν θετική εφόσον:
• Κατά τη διάρκεια του 2009 η Apollo Aviation Holdings, στην οποία ο όμιλος συμμετέχει με 50% ενίσχυσε ιδιαίτερα τη δραστηριότητά της στη μίσθωση και διαχείριση αεροσκαφών με στόχο τη δημιουργία σταθερότερων και πιο μόνιμων πηγών εσόδων και κερδών σε σχέση με τα έσοδα και κέρδη από αγοραπωλησίες αεροσκαφών και μηχανών που παρουσίαζε τα προηγούμενα έτη. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, η Apollo Aviation Holdings εμφάνισε οριακή κερδοφορία παρά τη δύσκολη συγκυρία της διεθνούς αγοράς αερομεταφορών.
• Αξιόλογη ήταν η πορεία της Sciens Fund of Funds Management (διαχειριστής κεφαλαίων με ενεργή παρουσία κυρίως στις Η.Π.Α. και τη Μ. Βρετανία) στην οποία ο όμιλος συμμετέχει με 19%. Η Sciens Fund of Funds Management η οποία έχει αξιολογηθεί απο τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch με βαθμό “Μ2- Strong”, ήταν μία από τις λίγες εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων που κατόρθωσαν το 2009 να αυξήσουν τα υπό διαχείριση κεφάλαιά τους, τα οποία πλέον ξεπερνούν τα $5 δις, καθιστώντας τη μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων διεθνώς.
Σχολιάζοντας τα Οικονομικά Αποτελέσματα του 2009, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Sciens Διεθνής Συμμετοχών, κ. Ιωάννης Ρήγας, δήλωσε τα εξής:
«Το 2009 υπήρξε ένα δύσκολο έτος, τόσο για το διεθνές όσο και για το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον, στη διάρκεια του οποίου λόγω και της οικονομικής κρίσης, προχώρησαμε σε επαναχάραξη της στρατηγικής μας, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του Ομίλου και τη δημιουργία υπεραξιών για τους μετόχους μας.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ήδη ανακοινώσει μία σημαντική επιχειρηματική συμφωνία, η οποία ενισχύει το επενδυτικό μας χαρτοφυλάκιο μέσω της απόκτησης συμμετοχών σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους με προοπτικές ανάπτυξης. Με την ολοκλήρωση της κίνησης αυτής θα ενισχυθεί σημαντικά το μέγεθος της Sciens, καθώς τα ίδια κεφάλαια αναμένεται να πλησιάσουν τα €300 εκατ. και το σύνολο του ενεργητικού τα €400 εκατ. περίπου. Η κίνηση αυτή θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην κερδοφορία της εταιρίας, κάτι το οποίο εκτιμούμε οτι θα αποτυπωθεί στα οικονομικά αποτελέσματα του 2010.
Το 2010 είναι ένα έτος προκλήσεων, όχι μόνο για την ελληνική οικονομία, αλλά και για τη Sciens, τις οποίες είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και να προχωρήσουμε, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.»
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Met Gala: Πως ο γερασμένος Bad Bunny πυρπόλησε το event των Μπέζος – «Ωδή στη θνητότητα»
- Τον έψαχνε 2 χρόνια – Πώς έγινε η δολοφονία του 20χρονου στην Κρήτη
- Euroleague: Το 7ο Final Four του Μπαρτζώκα – Πρώτη φορά με 3-0
- Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν έφτιαξε μηχανισμό για τη διαχείριση του διάπλου – Κανείς δεν περνάει χωρίς άδεια
- Μονακό – Ολυμπιακός 82-105: Ραντεβού στην Αθήνα
- Επεισόδιο Κωνσταντοπούλου-Πολύζου στην Αθηναϊκή Λέσχη – Πριν το επίσημο γεύμα προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

