Γυναίκες-καμικάζι έσπειραν το θάνατο σε δύο σταθμούς του Μετρό της Μόσχας
Τουλάχιστον 38 άτομα έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλα τραυματίστηκαν από δύο εκρήξεις στους σταθμούς Λουμπιάνκα και Παρκ Κουλτούρι του Μετρό της Μόσχας. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε ώρα αιχμής, ενώ οι Αρχές μιλούν πλέον για τις «μαύρες χήρες», τις γυναίκες καμικάζι, που έχουν δράσει και στο παρελθόν.
Τουλάχιστον 38 άτομα έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλα τραυματίστηκαν από δύο εκρήξεις στους σταθμούς Λουμπιάνκα και Παρκ Κουλτούρι του Μετρό της Μόσχας.
Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στις 7:56 το πρωί (ώρα Ελλάδας) στο σταθμό Λουμπιάνκα, κοστίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 24 άτομα. Η έκρηξη σημειώθηκε στο δεύτερο βαγόνι της αμαξοστοιχίας.
Ο σταθμός Λουμπιάνκα είναι στο σημείο όπου βρίσκεται το κτίριο της πρώην KGB (σήμερα FSB). Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Στις 8:38 το πρωί σημειώθηκε η δεύτερη επίθεση στο σταθμό Παρκ Κουλτούρι με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους άλλα 12 άτομα.
Τουλάχιστον 64 άτομα τραυματίστηκαν στις δύο επιθέσεις, τα 30 από αυτά σοβαρά.
Ο δήμαρχος της Μόσχας έκανε λόγο για γυναίκες καμικάζι, ενώ αργότερα και το Ria Novosti μετέδωσε ότι τις επιθέσεις πραγματοποίησαν οι «μαύρες χήρες», οι γυναίκες καμικάζι που έχουν δράσει και στο παρελθόν σε τρομοκρατικά χτυπήματα με τη σφραγίδα των Τσετσένων αυτονομιστών.
Ήδη η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι η δεύτερη επίθεση έγινε από «μελαχρινή γυναίκα» η οποία ήταν ζωσμένη με πλαστικά εκρηκτικά που αντιστοιχεί σε ισχύ 1,5 κιλού δυναμίτιδας.
Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, δήλωσε ότι οι καμικάζι προέρχοταν από οργάνωση περιοχής του βόρειου Καύκασου.
Σε επιφυλακή παραμένουν οι δυνάμεις ασφαλείας, ενώ έχουν ενταθεί και τα μέτρα στο αεροδρόμιο της Μόσχας. Τα μέτρα ασφαλείας στο μετρό της πόλης ενίσχυσε και η αστυνομία της Νέας Υόρκης, για «προληπτικούς λόγους», όπως ανακοίνωσε.
«Θα εξοντώσουμε τους τρομοκράτες» λέει ο Mεντβέντεφ
O πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ τόνισε ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί χωρίς δισταγμό, δίνοντας παράλληλα εντολή να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας στα Μέσα Μεταφοράς σε ολόκληρη τη χώρα.
«Θα εντοπίσουμε και θα εξοντώσουμε αυτούς που οργάνωσαν την επίθεση» ανέφερε από τον έναν σταθμό που επλήγη όπου βρέθηκε το βράδυ της Μ.Δευτέρας μαζί με τον πρωθυπουργό της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Είναι απλώς κτήνη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος. Ο Βλ.Πούτιν, ο οποίος αποφάσισε να διακόψει την επίσκεψή του στο Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας και να επιστρέψει στη Μόσχα, ορκίστηκε να «εξολοθρεύσει» τους υπεύθυνους των επιθέσεων αυτοκτονίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος θα υπογράψει επίσης διάταγμα για τη δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος προειδοποίησης και ελέγχου των μεταφορών στη χώρα, λέγοντας πως «το καθήκον μας τώρα είναι να εξηγήσουμε στους πολίτες μας και στους Μοσχοβίτες μας πώς να συμπεριφέρονται σε μια τέτοια κατάσταση και, αφετέρου, να λάβουμε όλα τα δυνατά μέτρα για να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο σύστημα προειδοποίησης και ελέγχου των μεταφορών».
Επικοινωνία Ομπάμα-Μεντβέντεφ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του και τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργαστούν με τη Ρωσία για να οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη αυτούς που βρίσκονται πίσω από την επίθεση.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.