
Ενίσχυση 9,5% του διεθνούς εμπορίου προβλέπει για φέτος ο ΠΟΕ, με την Κίνα στην κορυφή
Κατά 9,5% εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ότι θα ενισχυθεί φέτος η διεθνής εμπορική κίνηση, έπειτα την «άτακτη υποχώρηση» κατά 12,2% εξαιτίας της ύφεσης το 2009. Και τυπικά παγκόσμια πρωταθλήτρια η Κίνα, που εξοβέλισε τη Γερμανία από την κορυφή των παγκόσμιων εξαγωγών.
Κατά 9,5% εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ότι θα ενισχυθεί φέτος η διεθνής εμπορική κίνηση, έπειτα την «άτακτη υποχώρηση» κατά 12,2% εξαιτίας της ύφεσης το 2009, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή.
Της ανάκαμψης εκτιμάται ότι θα ηγηθούν οι «αναδυόμενες» αγορές Κίνας, Ινδίας και Βραζιλίας -με ανάπτυξη 11%- ενώ η ενίσχυση στις πλούσιες χώρες υπολογίζεται στο 7,5% για φέτος. Με αυτούς τους ρυθμούς, υπολογίζεται ότι το εμπόριο θα έχει επιστρέψει στα προ κρίσης μεγέθη το 2011.
Η πτώση στον όγκο του διεθνούς εμπορίου το 2009 αποτέλεσε, σύμφωνα με τον ΠΟΕ, τη μεγαλύτερη των τελευταίων 70 ετών.
Παράλληλα, την Παρασκευή ο Οργανισμός ΠΟΕ επιβεβαίωσε ότι η Κίνα έγινε το 2009 ο πρώτος παγκόσμιος εξαγωγέας με εξαγωγές αξίας 1,2 τρισ. δολαρίων και εξοβελίζοντας για πρώτη φορά τη Γερμανία από την κορυφή.
Η Γερμανία εξήγαγε κατά το 2009 προϊόντα αξίας 1,12 τρισ. δολαρίων ενώ οι ΗΠΑ πήραν την τρίτη θέση με εξαγωγές 1,05 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά δεδομένα για το διεθνές εμπόριο κατά την περίοδο 2009/2010.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Δασμοί: Εντονες αντιδράσεις για την επιβολή τους από τις ΗΠΑ σε 60 χώρες
- ΗΠΑ: Ομοβροντία δασμών από σήμερα Παρασκευή σε βάρος 60 χωρών και της ΕΕ
- Η Γαλλία ζητά την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών
- Κούβα: Κυρώσεις επιβάλλουν οι ΗΠΑ και στις κουβανικές ιατρικές αποστολές στο εξωτερικό
- Επιθέσεις με κατσαβίδι και μαχαίρι στο Central Park με δύο τραυματίες – Ερευνάται αν ήταν «έγκλημα μίσους»
- Ισπανία: Κηρύχτηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών