Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εύθραυστες ισορροπίες διαμορφώνει στη Μέση Ανατολή η κυβέρνηση Νετανιάχου

Εύθραυστες ισορροπίες διαμορφώνει στη Μέση Ανατολή η κυβέρνηση Νετανιάχου

Σε ιστορικό «χαμηλό» παραμένουν οι σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ με τον Μπαράκ Ομπάμα να αποφεύγει να δώσει στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου την καθιερωμένη υποδοχή συμμάχου στο Λευκό Οίκο και την ισραηλινή κυβέρνηση να εξοργίζει περισσότερο ΗΠΑ και Παλαιστινίους με νέα προκλητικά σχέδια για τον εποικισμό της Ανατολικής Ιερουσαλήμ...

Σε ιστορικό «χαμηλό» παραμένουν οι σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ με τον Μπαράκ Ομπάμα να αποφεύγει να δώσει στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου την καθιερωμένη υποδοχή συμμάχου στο Λευκό Οίκο και την ισραηλινή κυβέρνηση να εξοργίζει περισσότερο ΗΠΑ και Παλαιστινίους με νέα προκλητικά σχέδια για τον εποικισμό της Ανατολικής Ιερουσαλήμ…

Παρά την πρωτοφανή ένταση στις σχέσεις με την κυβέρνηση Ομπάμα και μεσούσης της επίσκεψης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ όχι μόνο επιβεβαίωσε τα πρόσφατα σχέδια επέκτασης της εβραϊκής παρουσίας στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά ανακοίνωσε και καινούρια.

Η δημοτική αρχή της Ιερουσαλήμ έδωσε την τελική έγκριση για την κατασκευή 20 κατοικιών στη θέση ενός παλαιστινιακού ξενοδοχείου στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ. Δόθηκαν όλες οι απαραίτητες άδειες για την κατεδάφιση του ξενοδοχείου Shepherd στην παλαιστινιακή συνοικία Σέιχ Τζάρα, από όπου εκδιώχθηκαν πέρυσι οι Παλαιστίνιοι.

Πίσω από το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται ο Αμερικανοεβραίος εκατομμυριούχος Ίρβινγκ Μόσκοβιτς, ο οποίος χρηματοδοτεί αρκετές υπερεθνικιστκές οργανώσεις, στόχος των οποίων είναι να ενθαρρύνουν την εγκατάσταση Ισραηλινών στις αραβικές συνοικίες της
προσαρτημένης Ανατολικής Ιερουσαλήμ επιδιώκοντας τον εξεβραϊσμό της.

Η Παλαιστινιακή Αρχή αντέδρασε άμεσα με τον ανώτατο διαπραγματευτή Σαέμπ Ερεκάτ να δηλώνει ότι το Ισραήλ «σκάβει το λάκο του» και χάνει την αξιοπιστία του ως εταίρος για την ειρήνη.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν ήδη υπαναχωρήσει από την πρόσφατη συμφωνία για έναρξη έμμεσων διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των ΗΠΑ εξαιτίας των σχεδίων της κυβέρνησης Νετανιάχου για την οικοδόμηση άλλων 1.600 κατοικιών στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ -σχέδια που προκάλεσαν και τη διπλωματική σύγκρουση ΗΠΑ-Ισραήλ.

Η κατασκευή των 1.600 κατοικιών ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιούσε στο Ισραήλ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και εξελήφθη ως προσβολή από τις ΗΠΑ. Ακολούθησαν σκληρές δηλώσεις και εν συνεχεία έγινε απόπειρα να πέσουν δημοσίως οι τόνοι, αν και η διαμάχη καλεί κρατεί και η συνάντηση Ομπάμα-Νετανιάχου δεν αποδείχθηκε «πυροσβεστική».

Την κατάσταση περιπλέκουν περαιτέρω οι ανακοινώσεις για την κατασκευή κατοικιών στη συνοικία Σέιχ Τζάρα. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ζητούνται διευκρινίσεις από την κυβέρνηση Νετανιάχου σχετικά με τα σχέδια αυτά, τα οποία καταδικάστηκαν έντονα και από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν.

Σκληρή αντίδραση ήλθε και από Ισραηλινό βουλευτή του συγκυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, ο οποίος κατηγόρησε τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου για περιφρόνηση του Μπαράκ Ομπάμα και νέα προσβολή προς τις ΗΠΑ. «Ο Ομπάμα αποφάσισε να φτύσει στο πρόσωπο του Ομπάμα, αυτή τη φορά από κοντά. Αυτός και οι πυρομανείς υπουργοί του επιμένουν να βάλουν φωτιά στη Μ.Ανατολή» δήλωσε.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που συνήλθε την Τετάρτη στη Γενεύη καταδίκασε την κατασκευή νέων εβραϊκών οικισμών στην Ανατολική Ιερουσαλή. Οι ΗΠΑ ήταν η μόνη από τις συνολικά 47 χώρες-μέλη του Συμβουλίου που ψήφισε κατά της απόφασης καταδίκης του Ισραήλ.

«Οι διαφορές παραμένουν»

Ως προς τη συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο Λευκό Οίκο δεν υπήρξε καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης της διμερούς έντασης ή προόδου στην τελματωμένη ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Ο Νετανιάχου δεν έλαβε την υποδοχή που επιφυλάσσεται σε συμμάχους των ΗΠΑ, δεν υπήρξε συνέντευξη Τύπου, ούτε καν δόθηκε από το Λευκό Οίκο στη δημοσιότητα φωτογραφία της συνάντησης. Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση Ομπάμα «παίζει σκληρό παιχνίδι», καθιστώντας σαφές ότι είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη με την ισραηλινή κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε σχετικά με τη συνάντηση ότι οι διαφορές παραμένουν και ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να προχωρήσει σε βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για να συμβάλει στην έναρξη των έμμεσων διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους -οι οποίες κατέρρευσαν πριν καν ξεκινήσουν εξαιτίας του εποικισμού.

Από ισραηλινής πλευράς ανακοινώθηκε, εν τω μεταξύ, ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου επρόκειτο να συναντηθεί αργότερα εντός της ημέρας με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ.

Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ αρνήθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει σιωπηλή και αδρανής στη Μέση Ανατολή, δηλώνοντας ότι «όλες τις ημέρες, όλες τις εβδομάδες» οι Ευρωπαίοι βρίσκονται στη διαδικασία του «να καταγγέλουν και να προτείνουν».

«Εμείς και η Ευρώπη μαζί μας κάνουμε πολλά πράγματα: ας μην είμαστε άδικοι. Προσπαθούμε να είμαστε παρόντες στην περιοχή. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Πείτε μου» είπε ο Κουσνέρ μιλώντας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, υπενθυμίζοντας ότι το Παρίσι «δεν δέχθηκε ποτέ την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και τη συνέχιση του εβραϊκού εποικισμού».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024