Επικρίσεις από αξιωματούχο του ΟΗΕ για αθρόες συλλήψεις Ταλιμπάν από το Πακιστάν
Σκληρή κριτική σε πρόσφατες συλλήψεις στελεχών των Ταλιμπάν από τις πακιστανικές Αρχές, άσκησε ο πρώην επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, λέγοντας ότι αυτές προκάλεσαν των τερματισμό των μυστικών επαφών μεταξύ ΟΗΕ και Ταλιμπάν.
2
Σκληρή κριτική σε πρόσφατες συλλήψεις στελεχών των Ταλιμπάν από τις πακιστανικές Αρχές, άσκησε ο πρώην επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, λέγοντας ότι αυτές προκάλεσαν των τερματισμό των μυστικών επαφών μεταξύ ΟΗΕ και Ταλιμπάν.
Ο Νορβηγός Κάι Έιντε, μέχρι πρόσφατα επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, παραδέχθηκε στο BBC ότι συναντήθηκε με ηγέτες των Ταλιμπάν όταν βρισκόταν στο Αφγανιστάν.
Τόνισε ότι οι πρόσφατες συλλήψεις στελεχών των Ταλιμπάν στο Πακιστάν διέκοψαν τις μυστικές αυτές επαφές, οι οποίες όπως είπε, περιελάμβαναν απευθείας συνομιλίες με ανώτερους αξιωματούχους στους κόλπους της ηγεσίας των Ταλιμπάν στο Ντουμπάι, αλλά και αλλού.
Σύμφωνα με τον Κ.Έιντε, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι επαφές αυτές είχαν την έγκριση του μουλά Ομάρ, οι συναντήσεις άρχισαν την άνοιξη του 2009 και ύστερα από ένα «διάλειμμα», λόγω των αφγανικών προεδρικών εκλογών, επαναλήφθηκαν πρόσφατα.
Πολλοί διοικητές των Ταλιμπάν στο Πακιστάν συνελήφθησαν τις τελευταίες εβδομάδες. Τις συλλήψεις χαιρέτισαν οι ΗΠΑ ως ένδειξη της βούλησης του Πακιστάν να ενεργήσει κατά των Αφγανών Ταλιμπάν στο έδαφός του.
«Οι συλλήψεις αυτές είχαν αρνητικές επιπτώσεις στις πιθανότητες συνέχισης μιας πολιτικής διαδικασίας που θεωρούσαμε απαραίτητη τη στιγμή εκείνη» δήλωσε ο Κ.Έιντε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το Πακιστάν επιχείρησε σκόπιμα να διακόψει τις συνομιλίες.
«Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι αυτοί συνελήφθησαν τυχαία. Οι Πακιστανοί πρέπει να γνώριζαν ποιοι είναι, το ρόλο που έπαιζαν και βλέπετε το αποτέλεσμα σήμερα» πρόσθεσε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό
- Αττική: Πού σημειώθηκε το μεγαλύτερο ύψος βροχής – Χάρτης με την κατανομή ανά περιοχή
- Τριαντάφυλλος: Τι τον οδήγησε στο νοσοκομείο
- Δεν θα μεταβεί στο Νταβός ο Μητσοτάκης
- Καλλιάνος για κακοκαιρία: Το πριν και το μετά της οδού Μετσόβου στην Άνω Γλυφάδα – «Μυρίζει πόλεμο, δεν υπερβάλλω»
- Κακοκαιρία: Δραματική διάσωση γυναίκας από ορμητικό χείμαρρο στη Γλυφάδα – Δείτε βίντεο
- Ολυμπιακός: Tα σενάρια πρόκρισης και τα κριτήρια ισοβαθμίας στο Champions League
- Χαρίτσης και Σακελλαρίδης δοκιμάζουν τα όριά τους: Συνέδριο επιβίωσης ή ρήξης για τη Νέα Αριστερά – Το βλέμμα στον Τσίπρα
- Workmonitor 2026: Δεύτερη δουλειά για να βγει ο μήνας ψάχνει ο ένας στους δύο Έλληνες εργαζόμενους
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442