Πιθανή απόσυρση στρατευμάτων από την Κύπρο αν βρεθεί λύση, «βλέπει» ο Ερντογάν
Την πρόθεση της Τουρκίας να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο εάν συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές εξέφρασε ο Τ.Ερντογάν. Στόχος μας η επίτευξη διαρκούς και συνολικής λύσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
2
Στόχος της Τουρκίας είναι η επίτευξη διαρκούς και συνολικής λύσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.
Μιλώντας σε τρεις ελληνοκύπριους δημοσιογράφους των εφημερίδων «Αλήθεια», «Πολίτης» και της αγγλόφωνης «Cyprus Mail», με τους οποίους συναντήθηκε στο περιθώριο ημερίδας στην Κωνσταντινούπολη, ο κ.Ερντογάν διαβεβαιώνει ότι είναι «απόλυτα ειλικρινής» στις προθέσεις του, ότι «δεν έχει κρυφή ατζέντα» και ότι η Τουρκία θέλει να δει την Κύπρο «ένα νησί ειρήνης».
Επίσης, δήλωσε ότι θα σεβαστεί λύση, που θα εξευρεθεί μέσα από την ελεύθερη βούληση των δύο πλευρών και ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται για την επίτευξη του αποτελέσματος αυτού.
Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν τα τουρκικά στρατεύματα θα μπορούσαν να αποσυρθούν από την Κύπρο, «εάν και οι δύο πλευρές συμφωνούσαν».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στο ρόλο των εγγυητριών δυνάμεων και επιχειρηματολόγησε υπέρ της σύγκλησης τετραμερούς ή πενταμερούς διάσκεψης.
Επανέλαβε εξάλλου τον ισχυρισμό ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιβραδύνει, κατά την έκφρασή του, τη διαδικασία των συνομιλιών και ευχήθηκε να σταματήσει αυτό για να βρεθεί λύση, γιατί, όπως είπε, ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζει η Τουρκία το χρόνο, είναι διαφορετικός.
Ο κ.Ερντογαν εξέφρασε την εκτίμησή του στον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ήταν ευγενής, όπως σημειώνουν οι εφημερίδες, στις αναφορές του στον πρόεδρο Χριστόφια. Σε ερώτηση, αν θα αλλάξουν τα πράγματα σε περίπτωση εκλογής του Ντερβίς Έρογλου στις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα επηρεάσει τις συνομιλίες.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας στο ΡΙΚ τις δηλώσεις Ερντογάν, είπε ότι «η τουρκική κυβέρνηση δηλώνει ότι εργάζεται για λύση του Κυπριακού, αλλά ως τώρα δεν είδαμε τίποτε που να δείχνει ότι καταβάλλει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και την εξεύρεση λύσης στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».
Ο κ.Στεφάνου τόνισε ότι «η ειλικρίνεια κρίνεται στην πράξη και όχι στις δηλώσεις» και πρόσθεσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειές της διεθνώς, για να πειστεί ο διεθνής παράγοντας να ασκήσει την επιρροή του στην Τουρκία για να διαφοροποιήσει τη στάση της.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- «Τη φλόγα του αγώνα κρατάμε ζωντανή» – Σε εξέλιξη οι συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά
- Η «Evita» του Τζέιμι Λόιντ με τη Ρέιτσελ Ζέγκλερ ταξιδεύει στο Μπρόντγουεϊ
- Πρωτομαγιά: Η πρώτη κατάθεση στεφάνων στο Σκοπευτήριο Καισαριανής από συνδικάτα και φορείς
- Αυστραλία: Επεισόδια έξω από νοσοκομείο που κρατείται 47χρονος για τη δολοφονία 5χρονης
- Τσουκαλάς για Πρωτομαγιά: Η μείωση των ωρών εργασίας μπορεί να γίνει εργαλείο αναδιανομής
- Ολυμπιακός – ΑΕΚ στον πρώτο τελικό του πρωταθλήματος χάντμπολ
- Αιματηρό επεισόδιο στο Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο άνδρας μετά από καβγά – Μία σύλληψη
- Γιάννης Ρίτσος: Γραφή τυφλού
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 01.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/greg-rakozy-8xx5BRBYwHY-unsplash-315x220.jpg)



















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442