2

«Μέτωπο αλληλεγγύης και ανατροπής», στηριγμένο στον ενωμένο κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και ανοιχτό στον ευρύτερο αριστερό και προοδευτικό χώρο, φιλοδοξεί να δημιουργήσει ο Αλέκος Αλαβάνος, που, σε συνέντευξη Τύπου, παρουσίασε ένα πολιτικό κείμενο, στο επίκεντρο του οποίου υπάρχει η θέση του «για μια νέα κοινωνική πλειοψηφία με επίκεντρο την Αριστερά».

Ο κ. Αλαβάνος απηύθυνε πρόσκληση προς όλους όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτό το εγχείρημα να θέσουν προς συζήτηση τη συγκρότηση ενός κοινού τόπου συνάντησης ανταλλαγής ιδεών, δημοκρατίας, αλληλεγγύης και θετικών δράσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε ο κ. Αλαβάνος, «είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε με ολόκληρη τη ριζοσπαστική Αριστερά, με συντρόφους του ΚΚΕ και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, που έχουν γόνιμη και διαρκή παρουσία στο Κίνημα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι δεν είχε ως στόχο να γίνει μεγάλη συλλογή υπογραφών στο κείμενο, που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, ενώ για το αν η πολιτική του πρωτοβουλία θα αποκτήσει οργανωτική μορφή, τόνισε πως «πρόκειται για μια πολιτική πρωτοβουλία, που τίθεται προς συζήτηση», πως ο ίδιος θα συναντήσει πολύ κόσμο και επομένως, στην πορεία θα φανεί αν χρειάζεται ή όχι κάτι παραπάνω.

Η σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ

Στην ερώτηση ποιο είναι το νόημα της πρωτοβουλίας του, καθώς οι θέσεις του στο πολιτικό κείμενο που παρουσίασε δεν διαφέρουν από αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι «πηγή της έμπνευσής μας είναι στοιχεία που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής της χώρας, παράλληλα όμως το κείμενο διατυπώνει προτάσεις για την ανάπτυξη της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ με μεγαλύτερο δυναμισμό και με στόχο τη συγκέντρωση ευρύτερων δυνάμεων, καθώς απευθύνεται και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις».

Όπως είπε, το επόμενο βήμα της πρωτοβουλίας του θα είναι να πραγματοποιηθούν ανοιχτές συσκέψεις και συζητήσεις με πολίτες και από το χώρο της αριστεράς, αλλά και ευρύτερα, για να δοκιμαστούν οι ιδέες που παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα.

Όπως αναφέρεται στο πολιτικό κείμενο, είναι απαραίτητη σήμερα μια αντιπολίτευση, που να αναπτύξει μια συνολική πολιτική δράση, δηλαδή μια αντιπολίτευση δομική, κινηματική, ενωτική, στοχαστική, ανατρεπτική και οραματική. Στο επίκεντρο της πολιτικής δράσης πρέπει να είναι το σύμφωνο σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο ο κ. Αλαβάνος θεωρεί ότι αποτελεί κομβικό σημείο για την πορεία της χώρας.

Το πολιτικό κείμενο υπογράφουν 40 στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ανένταχτοι αριστεροί. Ανάμεσά τους είναι τα μέλη της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Γαλάνης, Γρηγόρης Δεμέστιχας, Γιάννης Θεωνάς, Αντώνης Νταβανέλος, Γιώργος Σαπουνάς και Δήμος Τσακνιάς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ