
Ανυποχώρητη η Κίνα, ζητά «φρένο» στην αμερικανική πώληση όπλων στην Ταϊβάν
Αγανάκτηση για τη σχεδιαζόμενη πώληση αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Ταϊβάν εκφράζει ξανά η Κίνα, ζητώντας να μην προχωρήσουν τα σχέδια των ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, η ευρωπαϊκή Eurocopter διευκρινίζει ότι τα ελικόπτερα που πρόκειται να πωλήσει η ίδια στην Ταϊπέι δεν θα είναι για στρατιωτική χρήση.
2
Αγανάκτηση για τη σχεδιαζόμενη πώληση αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Ταϊβάν εκφράζει ξανά η Κίνα, ζητώντας να μην προχωρήσουν τα σχέδια των ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, η ευρωπαϊκή Eurocopter διευκρινίζει ότι τα ελικόπτερα που πρόκειται να πωλήσει η ίδια στην Ταϊπέι δεν θα είναι για στρατιωτική χρήση.
Η απόφαση της διακυβέρνησης Ομπάμα έχει προκαλέσει την έντονη διαμαρτυρία του Πεκίνου, το οποίο προειδοποιεί ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε αμερικανικές εταιρείες που θα πωλήσουν όπλα στην Ταϊπέι.
«Η κινεζική κυβέρνηση και ο λαός της νοιώθουν αγανάκτηση. Ελπίζω ότι οι ΗΠΑ θα αλλάξουν τη συμπεριφορά τους και θα σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν» δήλωσε την Παρασκευή ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γιανγκ Γιετσί στη διάρκεια επίσκεψής του στο Μόναχο.
«Πρόκειται για προφανή παραβίαση του κώδικα συμπεριφοράς μεταξύ των εθνών και των συμφωνιών ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ» ανέφερε ο ίδιος κατά την έναρξη των εργασιών της 46ης Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο.
Το Πεντάγωνο έχει ανακοινώσει την πώληση στην Ταϊβάν 114 πυραύλων Patriot, 60 ελικοπτέρων Black Hawk, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό για καταδιωκτικά F-16 της Ταϊβάν και ναρκαλιευτικά, σε μία συμφωνία αξίας 6,4 δισεκατομμυρίων.
Την ίδια ώρα, η κατασκευάστρια εταιρεία Eurocopter διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της ότι τα ελικόπτερα που πρόκειται να πωλήσει στην Ταϊβάν είναι πολιτικά μοντέλα για χρήση σε αποστολές έρευνας και διάσωσης.
Η Ταϊβάν είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα αγοράσει 20 στρατιωτικά ελικόπτερα από την Eurocopter, θυγατρική του γαλλικού, γερμανικού και ισπανικού ομιλίου EADS.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Δικαιοσύνη για τα Τέμπη»: Πανό από συγγενείς και πολίτες έξω από το δικαστήριο
- Έπσταϊν: Ακόμη μια γυναίκα υποστηρίζει ότι συνέχιζε τους βιασμούς ενώ εξέτιε την ποινή του
- Έφτασε στο Μεξικό ο Πινέδα: «Ο Αλμέιδα ξέρει πόσο τον εκτιμώ, ήρθα στη Μοντερέι για να δουλέψω σκληρά» (vid)
- Aγορά εργασίας: Αύξηση ανεργίας με ταυτόχρονη αύξηση της απασχόλησης και της συμμετοχής
- Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Το ειδικό λεξιλόγιο της ιατρικής (Μέρος Ι’)
- Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος: Θερμικές κάμερες κατέγραψαν 75°C σε ταράτσες της Αθήνας



