Σειρά αλλαγών στην εκπαιδευτική διαδικασία ετοιμάζει η κυβέρνηση
Την εκ βάθρων αλλαγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας παρουσίασε στον πρωθυπουργό η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Η επέκταση των ολοήμερων σχολείων, η αλλαγή στον τρόπο διδασκαλίας, η ύπαρξη ηλεκτρονικών βιβλίων και η δημιουργία «κρατικού φροντιστηρίου» σε βάθος διετίας αποτελούν τις βασικές αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Την εκ βάθρων αλλαγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας παρουσίασε την Δευτέραη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στον πρωθυπουργό, Γ.Παπανδρέου.
Όπως αναφέρει «Το Βήμα», μελετάται η επέκτασητων ολοήμερων σχολείων και η αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας ώστε να πάψει η στείρα αποστήθιση.
Επίσης, θα υπάρξουν νέα σχολικά εγχειρίδια, θα χρησιμοποιηθούν ηλεκτρονικά βιβλία και θα δημιουργηθούν «ψηφιακές τάξεις» μέσω των οποίων θα εξοικειώνονται οι μαθητές με την τεχνολογία. Θα προβλέπεται ακόμη,ειδική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
Στόχος του υπουργείου είναι να ξεκινήσουν οι αλλαγές από το Δημοτικό, από τη νέα σχολική χρονιά, και να επεκταθούν σταδιακά ως το Λύκειο.
Ενδεχόμενες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι πανελλαδικές εξετάσεις θα αποτελέσουν το τελευταίο στάδιο των αλλαγών και όχι την έναρξή τους, όπως διευκρίνιζε ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Παιδείας.
Η ηγεσία του πάντως δεν επιθυμεί να αιφνιδιάσει την εκπαιδευτική κοινότητα και γι΄ αυτό θα υπάρχει επαρκής χρόνος συζήτησης των προτάσεών της.
Αναμένεται, μάλιστα, σε βάθος διετίας να ανοίξει μέτωπο με το κύκλωμα της παραπαιδείας, όπου τα συμφέροντα είναι πολύ ισχυρά, καθώς θα δημιουργηθεί «κρατικό φροντιστήριο».
Μετά τη διαδικασία υποβολής των Μηχανογραφικών, θα «ανοίξει» ο δρόμος για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής βάζοντας τέλος στην αγωνία των συνολικά 89.032 υποψηφίων που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από μια ΕΔΕ που διετάχθη άρον - άρον μετά τη δημοσιοποίηση και την πολιτική ανάδειξη του περιστατικού, για να αποφύγει την ανάληψη σοβαρής πολιτικής ευθύνης της, λέει το ΠΑΣΟΚ
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 2026 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 23:59