Επιθετική η αντιϋπερτασική αγωγή που γίνεται στους ηλικιωμένους
Λονδίνο: Οι ηλικιωμένοι ασθενείς αντιμετωπίζονται πολύ επιθετικά ως προς την υπέρταση, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς επιστημονικής επιτροπής του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού Cochrane Collaboration.
Λονδίνο: Οι ηλικιωμένοι ασθενείς αντιμετωπίζονται πολύ επιθετικά ως προς την υπέρταση, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς επιστημονικής επιτροπής του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού Cochrane Collaboration.
Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal, οι ασθενείς 80 ετών και άνω παίρνουν πάρα πολλά φάρμακα και σε πολύ μεγάλες δόσεις, γεγονός που μπορεί τελικά να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τα διαθέσιμα στοιχεία και εκτιμούν ότι οι ιατροί θα μπορούσαν να θέσουν λίγο χαμηλότερα ως προς τους υπερήλικες. Μάλιστα αυτό μπορεί να έχει οικονομικά οφέλη και κλινικά επίσης δεδομένης της συνεχούς διεύρυνσης του ηλικιωμένου πληθυσμού. Αλλά οι κλινικοί ιατροί αντιτείνουν ότι η υπέρταση δεν διαγνώσκεται επαρκώς και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αντιμετωπίζεται καταλλήλως.
Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, τα άτομα άνω των 80 ετών θα πρέπει να ακολουθούν την ίδια θεραπεία για την αρτηριακή πίεση του αίματος με τα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας. Αυτό σημαίνει χρήση συνδυασμού φαρμάκων για την επίτευξη της αρτηριακής πίεσης στόχου στα 140/90 mmHg.
Ο Δρ Τζέιμς Ράιτ από τον Cochrane Collaboration εξηγεί ότι οι ιατροί θα πρέπει να τροποποιήσουν αυτό που κάνουν τώρα και να κινηθούν προς μια πιο συντηρητική προσέγγιση για τα άτομα άνω των 80 ετών.
Η ανασκόπηση που έκανε σε υπάρχουσες μελέτες, περιλαμβάνοντας στοιχεία από δύο νέες έρευνες που μελετούσαν αποκλειστικά την επίδραση της αρτηριακή πίεση του αίματος των φαρμάκων στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, εντόπισε ελάχιστα στοιχεία ότι η επιθετική θεραπεία σώζει περισσότερες ζωές.
Αν και ελάχιστοι ασθενείς πεθαίνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο, ο συνολικός αριθμός των θανάτων από όλες τις αιτίες παραμένει απαράλλακτος.
Η μόνη μελέτη που εντόπισε σημαντική μείωση της συνολικής θνησιμότητας ήταν η πιο συντηρητική ως προς των αριθμό των φαρμάκων και της δόσης αυτών.
Ο Δρ Ράιτ τονίζει ότι ο στόχος των 150/80 mmHg είναι πιο λογικός και οι ιατροί θα πρέπει να μην ανησυχούν μόνο αν οι μισοί ασθενείς τους καταφέρνουν να διατηρήσουν σ’ αυτό το όριο την αρτηριακή τους πίεση.
health.in.gr
- Η πλατφόρμα του θανάτου: Το σκοτεινό μυστικό κάτω από τον μεγαλοπρεπή σιδηροδρομικό σταθμό του Μιλάνου
- Καταπέλτης ο Ευ. Βενιζέλος: Το μεγάλο «λάθος» με την αρχειοθέτηση των υποκλοπών
- LIVE: ΑΕΚ – Ρίτας Βίλνιους
- Ημέρα της Νίκης: Ο Τομ Χανκς επιστρέφει στο μέτωπο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – Το μήνυμα του
- Φτώχεια και κλιματική κρίση: Ο θανατηφόρος συνδυασμός στην Ευρώπη
- ΑΕΚ: Η 12άδα που επέλεξε ο Σάκοτα για τον τελικό του BCL με τη Ρίτας
- Κατάμεστο το ΟΑΚΑ για τους Metallica: Μια εκρηκτική βραδιά στην Αθήνα με το απόλυτο metal παραλήρημα
- Οι Metallica στην playlist του τρόμου: Aπό τα δωμάτια βασανιστηρίων στις υπηρεσίες του Χέγκσεθ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 09.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442