Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τον προϋπολογισμό του 2010 ενέκρινε η Βουλή με την οικονομία σε ύφεση

Τον προϋπολογισμό του 2010 ενέκρινε η Βουλή με την οικονομία σε ύφεση

Με 160 ψήφους υπέρ και 139 κατά, εγκρίθηκε από τη Βουλή μετά τα μεσάνυχτα ο Προϋπολογισμός του 2010. Ψήφισαν συνολικά 299 βουλευτές. Προηγήθηκε σε υψηλούς τόνους η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης - NΔ, αλλά και πυρά των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης τόσο κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ όσο και της προηγούμενης.

2

Με 160 ψήφους υπέρ και 139 κατά εγκρίθηκε από τη Βουλή μετά τα μεσάνυχτα ο Προϋπολογισμός του 2010. Ψήφισαν συνολικά 299 βουλευτές.

 

Προηγήθηκε σε υψηλούς τόνους η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης – NΔ, αλλά και πυρά των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης τόσο κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ όσο και της προηγούμενης.

Βέβαια φέτος λόγω συνθηκών η κυβέρνηση ήταν πιο επιθετική στην κριτική της εναντίον της ΝΔ. Σταθερή η Αριστερά εξεπέλυσε επίθεση και προς τους δύο, ενώ ένταση προκάλεσε στο κοινοβούλιο η τοποθέτηση και οι προσωπικές επιθέσεις του Γ.Καρατζαφέρη.

 Συμβόλαιο ανάκαμψης και αξιοπιστίας χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, και αναφέρθηκε στην ανάγκη υπέρβασης και αλλαγή σελίδας στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας. Εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το ΠΑΣΟΚ σε 60 ημέρες έκανε περισσότερα από ότι η ΝΔ σε 5,5 χρόνια. Σε ότι αφορά δε, τους οίκους αξιολόγησης τόνισε πως δεν είναι ανάγκη να κάνουμε τα καλά παιδιά απέναντι τους με πρόσκαιρα μέτρα.

 Για δύο ξεχωριστές, αλληλοαναιρούμενες μεταξύ τους σχολές σκέψεις εντός του ΠΑΣΟΚ, που η κάθε μία βλέπει τη μία μόνο πλευρά των προβλημάτων, επιτέθηκε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, διαβλέποντας κινδύνους για την Οικονομία. Ο ίδιος αναγνώρισε πάντως ότι υπήρξαν λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης, παρουσίασε σειρά προτάσεων για την έξοδο από την οικονομική κρίση, ενώ επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ θα βρει τη ΝΔ δίπλα του στα σωστά.

 Συνεπής ο προϋπολογισμός στην αντιλαϊκή πολιτική που προανήγγειλε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά δήλωσε από την πλευρά της η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συστηματική προσπάθεια παραπλάνησης του λαού για τα αίτια της κρίσης, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισής της. Ασκείται τρομοκρατία και εκβιασμό στο λαό, είπε χαρακτηριστικά.

 Ενταση επικράτησε μετά τη σκληρή τοποθέτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη για τη χορήγηση ιθαγένειας στους μετανάστες, ζητώντας εκ νέου δημοψήφισμα για το θέμα. Για την Οικονομία υποστήριξε ότι η Ευρώπη είναι εκείνη που έχει ανάγκη να στηρίξει την Ελλάδα. Ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε με προσωπικούς χαρακτηρισμούς στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος ζήτησε το λόγο και απάντησε σε σκληρή γλώσσα. 

 Στήριξη της απασχόλησης και αντιμετώπιση των δομικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας, ζήτησε από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «ήπια προσαρμογή με μείωση ελλείμματος κατά τέσσερις μονάδες δεν γίνεται». Αγνοείστε τις αγορές και φτιάξτε μακροπρόθεσμη στρατηγική για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας, είπε.

Μεταβατικός Προϋπολογισμός 

«Με τον προϋπολογισμό του 2010 κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Για να γίνει επιτέλους η αρχή με το αυτονόητο: να μπει τάξη στο χάος των δημοσίων οικονομικών, να στηριχθεί η οικονομία και οι πολίτες που έχουν ανάγκη. Να αρχίσει να χτίζεται ξανά μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών», τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην κεντρική ομιλία του επί του προϋπολογισμού του 2010.

Ο υπουργός σημείωσε ότι στον υπό ψήφιση προϋπολογισμό προβλέπεται μία σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης των 8,4 δισ. ευρώ ή 3,6 μονάδων του ΑΕΠ, μία μείωση που προκύπτει ισόποσα από τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων.

«Η κυβέρνηση δεν έχει κρυφό και φανερό πρόγραμμα, ούτε χρησιμοποιεί δύο γλώσσες. Χρησιμοποιεί μόνον τη γλώσσα της πολιτικής που πιστεύουμε και του προγράμματος που μας ζήτησαν οι πολίτες να εφαρμόσουμε», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος αναφέρθηκε εξαρχής στο διάλογο που έχει ανοίξει για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, «για να σταματήσει το βάρος να πέφτει μονίμως στις πλάτες των εντίμων φορολογουμένων, των μισθωτών και των συνταξιούχων καθώς και των μεσαίων εισοδημάτων».

Πολλοί αναλυτές, σημειώνει το Reuters, λένε ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού είναι εφικτοί, αλλά ότι δεν παρέχουν εγγυήσεις για δημοσιονομική συγκράτηση τα επόμενα χρόνια, καθώς βασίζονται κατά κύριο λόγω σε έκτακτα μέτρα, όπως ο φόρος στις επιχειρήσεις και η πάταξη της φοροδιαφυγής. Αλλωστε οι τρεις μεγαλύτεροι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας μετά την ανακοίνωση του προσχεδίου του προϋπολογισμού τον προηγούμενο μήνα, λέγοντας ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για μείωση του χρέους δεν ήταν αρκετά πειστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου δεν αποκλείει την ύπαρξη συμπληρωματικού προϋπολογισμού εντός του 2010, ενώ τονίζει ότι μεγάλο στοίχημα για την ανατροπή του αρνητικού κλίματος για την Ελλάδα, μέσω της παροχής εγγυήσεων ότι πλέον οδεύει στο δρόμο της δημοσιονομικής σταθετότητας αποτελεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον Ιανουάριο.

Ήδη οι διαδικασίες για την κατάρτισή του έχουν ξεκινήσει σε απόλυτη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να αποφευχθούν αρνητικές εκπλήξεις σημειώνουν με νόημα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024