Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας προχώρησε η Standard & Poors

Σε υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας προχώρησε η Standard & Poors

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας σε BBB+ από Α- προχώρησε και η Standard & Poors, θεωρώντας ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα για τη μείωση του ελλείμματος «είναι απίθανο από μόνα τους» να μειώσουν την επιβάρυνση από το δημόσιο χρέος.

2

Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε BBB+ από Α-, προχώρησε η Standard & Poors, προειδοποιώντας με νέα υποβάθμιση, αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να εξασφαλίσει πολιτική στήριξη στο πρόγραμμά της για δημοσιονομική εξυγίανση.

Ο οίκος διατήρησε τη νέα αξιολόγηση υπό αρνητική παρακολούθηση, λίγες μέρες μετά από ανάλογη κίνηση της Fitch, που πυροδότησε ανησυχίες για την δημοσιονομική κατάσταση ολόκληρης της ευρωζώνης.

«Πιστεύουμε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε τοπικό επίπεδο, οι οποίες πιθανόν να χρειαστούν επίμονες προσπάθειες για σειρά ετών, προκειμένου να ξεπεραστούν», ανέφερε η S&P.

«Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψη μας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσαν πρόσφατα οι ελληνικές αρχές για την μείωση του υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος είναι απίθανο, από μόνα τους, να οδηγήσουν σε μια βιώσιμη μείωση της επιβάρυνσης από το δημόσιο χρέος», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο αναλυτής της Standard & Poors, Marko Mrsnik

«Επιπλέον πιστεύουμε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την αναμόρφωση των δημόσιων οικονομικών αντιμετωπίζουν εγχώρια εμπόδια που ενδεχομένως να απαιτήσουν σημαντικές προσπάθειες για σειρά ετών προκειμένου να ξεπεραστούν» πρόσθεσε ο αναλυτής.

Η S&P είχε προειδοποίησει για το ενδεχόμενο υποβάθμισης στις 7 Δεκεμβρίου. Ο οίκος είχε δώσει τότε δίμηνη προθεσμία στις ελληνικές αρχές προκειμένου να πειστεί για την αποτελεσματικότητα των σχεδίων τους για το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα.

Στις 8 Δεκεμβρίου, η Fitch Ratings είχε ανακοινώσει ότι υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε BBB+ από A-, με προοπτικές αρνητικές.

H Moodys Investors Service διατηρεί τη δική της αξιολόγηση τρεις βαθμίδες υψηλότερα, στην κατηγορία A1. Εμπειρογνώμονες του ξένου οίκου βρέθηκαν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

Τι λέει η κυβέρνηση

Το υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή τόνισε ότι «αντανακλά το γενικευμένο έλλειμμα αξιοπιστίας απέναντι στη χώρα μας» και, απαντώντας εμμέσως στην κριτική περί ανεπαρκών μέτρων, τόνισε η πολιτική της κυβέρνησης «δεν μπορεί και δεν πρέπει να αξιολογείται μέρα-μέρα. Θα αξιολογηθεί την ώρα που πρέπει».

«Η απάντηση της σημερινής Κυβέρνησης σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση είναι σαφής, αποφασιστική και εγγυάται απτά αποτελέσματα. Με την προχθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, προς τους κοινωνικούς εταίρους κατατέθηκε ένα απολύτως σαφές και δεσμευτικό πρόγραμμα δράσης, που καλύπτει όλα τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας. Προχωρούμε με αποφασιστικότητα και συγκροτημένο σχέδιο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4% από το 2010 και μείωσή του κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2013» αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη κάθε διεθνή αξιολόγηση που αφορά και επηρεάζει την χώρα μας. Αλλά έχουμε τη δική μας στρατηγική και εμμένουμε σε αυτή. Για αυτήν έχουμε πάρει την εντολή του Ελληνικού λαού και μπορούμε να την υλοποιήσουμε μαζί με την ελληνική κοινωνία. Η στρατηγική μας αφορά τις μεγάλες αλλαγές στο κράτος, τη διοίκηση, το πολιτικό σύστημα. Στρέφεται στην ουσία των προβλημάτων. Στα αίτια και όχι μόνο στα αποτελέσματα και γι’ αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να αξιολογείται μέρα-μέρα. Θα αξιολογηθεί την ώρα που πρέπει. Τα μέτρα που παίρνουμε είναι δύσκολα. Κανείς δεν τα πήρε μέχρι τώρα και σε καμία περίπτωση η προηγούμενη Κυβέρνηση» καταλήγει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024