Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Προϊόντα ομορφιάς: Πραγματοποιούν όσα υπόσχονται;

Προϊόντα ομορφιάς: Πραγματοποιούν όσα υπόσχονται;

Η σύγχρονη κοινωνία έχει αναγάγει την εξωτερική ομορφιά σε μείζον ζήτημα που απασχολεί καθημερινά όχι μόνο τις γυναίκες αλλά και τους άνδρες. Η αγορά κατακλύζεται καθημερινά από νέα προϊόντα ομορφιάς, κάνοντάς μας να αναρωτιόμαστε αν όντως πραγματοποιούν όσα υπόσχονται και κατά πόσο είναι ασφαλή. Ο Ομότιμος Καθηγητής Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Στρατηγός, μίλησε στο Health.in.gr για το θέμα.

Η σύγχρονη κοινωνία έχει αναγάγει την εξωτερική ομορφιά σε μείζον ζήτημα που απασχολεί καθημερινά όχι μόνο τις γυναίκες αλλά και τους άνδρες. Η αγορά κατακλύζεται από νέα προϊόντα ομορφιάς, κάνοντάς μας να αναρωτιόμαστε αν όντως πραγματοποιούν όσα υπόσχονται και κατά πόσο είναι ασφαλή. Ο Ομότιμος Καθηγητής Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Στρατηγός, μίλησε στο Health.in.gr για το θέμα.

Health.in.gr: Κύριε καθηγητά, η πλειοψηφία των γυναικών χρησιμοποιεί κάποια κρέμα προσώπου (ενυδατική, αντιγήρανσης κ.λπ.), ανάλογα με τις ανάγκες της. Τα προϊόντα αυτά είναι όντως αποτελεσματικά και πόσο ασφαλή είναι;

Ι. Στρατηγός: Γενικώς οι κρέμες προσώπου που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι καλής ποιότητας και επιστημονικώς τεκμηριωμένες, άρα μπορούν να προσφέρουν πραγματικό όφελος στην επιδερμίδα των ατόμων που έχουν ενδείξεις γήρατος ή φθοράς του δέρματος. Συνεπώς μπορούμε να πούμε ότι παρέχουν επαρκή προστασία και αναζωογονούν ως έναν βαθμό την επιδερμίδα.

Health.in.gr: Το τελευταίο χρονικό διάστημα χρησιμοποιούνται ευρέως κρέμες που περιέχουν στη σύστασή τους βιταμίνες, συνένζυμα, αντιοξειδωτικούς παράγοντες κλπ. Η τοπική εφαρμογή τέτοιων προϊόντων έχει κάποιο αποτέλεσμα ή πρόκειται για ένα ακόμα εμπορικό κόλπο των εταιριών;

Ι. Στρατηγός: Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα προϊόντα που περιέχουν αντιοξειδωτικούς παράγοντες και ορισμένες βιταμίνες παραδείγματος χάρη βιταμίνη C, έχουν ευεργετικές επιδράσεις στο δέρμα, όπως είναι η αναστολή της αθροιστικής βλαπτικής επιδράσεως του χρόνου και της ηλιακής ακτινοβολίας πάνω σ’ αυτό.

Health.in.gr: Στο εμπόριο κυκλοφορούν προϊόντα με την ένδειξη ‘υποαλλεργικό’. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ποιες κατηγορίες ατόμων θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα προϊόντα;

Ι. Στρατηγός: Πράγματι υπάρχουν σκευάσματα καλλυντικών που δεν περιέχουν ευαισθητοποιητικές ουσίες και θεωρούνται υποαλλεργικά. Τούτο όμως είναι σχετική έννοια και αφορά άτομα που είναι ήδη ευαίσθητα σε αλλεργιογόνα, τα οποία κατά τύχη ίσως, εμπεριέχονται σε ορισμένα καλλυντικά.

Health.in.gr: Επίσης συχνά στις συσκευασίες των προϊόντων ομορφιάς, κυρίως των καλλυντικών, συναντάμε τον όρο ‘φυτικό προϊόν’. Τι σημαίνει αυτό; Τα συγκεκριμένα προϊόντα πλεονεκτούν έναντι των υπολοίπων;

Ι. Στρατηγός: Τα ‘φυτικά προϊόντα’ μπορεί να περιέχουν ουσίες που απαντούν στη φύση, δεν παύουν όμως να είναι συνθετικά, βιομηχανικά παρασκευάσματα. Κατά την προσωπική μου άποψη ο όρος είναι παραπλανητικός.

Health.in.gr: Οι βαφές μαλλιών είναι ένα δημοφιλές προϊόν ομορφιάς τόσο μεταξύ των γυναικών όσο και μεταξύ των ανδρών. Ποιες είναι οι επιπτώσεις από τη χρήση τους στο δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής σε βάθος χρόνου;

Ι. Στρατηγός: Οι βαφές έχουν μεν επιπτώσεις, αλλά όχι σοβαρές επί των τριχών. Εξαρτάται βέβαια και από το είδος της βαφής. Οπωσδήποτε όμως ταλαιπωρούν το τριχωτό της κεφαλής και πολλές φορές σε ευαισθητοποιημένα δέρματα προκαλούν αλλεργικές και τοξικές αντιδράσεις.

Health.in.gr: Τα βερνίκια νυχιών είναι αναπόσπαστο στοιχείο της γυναικείας εμφάνισης. Η συνεχή χρήση τους ενέχει κινδύνους για την υγεία των νυχιών;

Ι. Στρατηγός: Τα βερνίκια νυχιών δεν βλάπτουν τα νύχια. Ωστόσο, το ξεβαφτικό (acetone) συνήθως φθείρει τον κεράτινο δίσκο του όνυχα και προκαλεί ερεθισμό.

Health.in.gr: Στις μέρες παρατηρούμε ότι τα κορίτσια, ακόμα και από την ηλικία των 13 και 14 ετών, κάνουν χρήση προϊόντων ομορφιάς (μακιγιάζ, βαφές μαλλιών, βερνίκια νυχιών κλπ). Μελλοντικά ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δερματολογικά προβλήματα; Μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά από τις αρνητικές συνέπειες των προϊόντων αυτών; Υπάρχει όριο ηλικίας για τη χρήση τους;

Ι. Στρατηγός: Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι σωστό νεαρά άτομα να χρησιμοποιούν καλλυντικές κρέμες. Κατ’ αρχήν στις νεαρές ηλικίες υπάρχει έντονη σμηγματόρροια και οι πάσης φύσεως κρέμες αποφράσσουν τους πόρους του δέρματος και συμβάλλουν στην ανάπτυξη ακμής. Έτσι λοιπόν σε πολύ νεαρά άτομα δηλαδή στους εφήβους η χρήση καλλυντικών μπορεί να βλάψει αντί να ωφελήσει. Ευτυχώς ή δυστυχώς όριο ηλικίας για τη χρήση των καλλυντικών δεν υπάρχει. Ωστόσο αν θα θέλαμε να μιλήσουμε για όριο ηλικία θα έπρεπε να πούμε ότι αυτό είναι συνάρτηση του φύλου, της φυλής (ξηρότητα ή λιπαρότητα του δέρματος) και του φωτοτύπου.

Health.in.gr: Μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών είναι μακιγιαρισμένες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Είναι σωστή αυτή η τακτική; Ποιες είναι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στο δέρμα;

Ι. Στρατηγός: Είναι προφανές ότι η συνεχής κάλυψη του δέρματος με κρέμες και άλλα καλλυντικά παρεμποδίζει την αναπνοή του οργάνου. Εάν ωστόσο επαγγελματικοί λόγοι (δηλαδή αν παραδείγματος χάρη μια γυναίκα είναι ηθοποιός) επιβάλλουν συνεχές μακιγιάρισμα θα πρέπει σε αυτές τις περιπτώσεις να γίνεται χρήση ήπιων και ελαφρών καλλυντικών.

Health.in.gr: Το ανδρικό δέρμα έχει διαφορετικές ανάγκες περιποίησης από το γυναικείο;

Ι. Στρατηγός: Ναί έχει. Το καθημερινό ξύρισμα και η σχολαστική καθαριότητα του δέρματος ιδίως του προσώπου είναι ο καλύτερος τρόπος περιποίησης.

Health.in.gr: Τα προϊόντα after shave που χρησιμοποιούν οι άνδρες μετά το ξύρισμα, προσφέρουν προστασία στο δέρμα ή μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς;

Ι. Στρατηγός: Τα προϊόντα after shave προκαλούν έναν μικρό παροδικό ερεθισμό και συμβάλλουν συγχρόνως στην αντιμικροβιακή προστασία και τη διατήρηση της ‘σπαργής’ του δέρματος.

Health.in.gr: Τα προϊόντα ομορφιάς έχουν ημερομηνία λήξης; Πρέπει να τηρούμε κάποιους κανόνες ασφαλούς συντήρησης μετά το άνοιγμα της συσκευασίας;

Ι. Στρατηγός: Φυσικά και έχουν ημερομηνία λήξης, η οποία θα πρέπει να αναγράφεται πάντα επί της συσκευασίας. Πολλά απ’ αυτά καταστρέφονται με την επίδραση του φωτός και την θερμότητα, ή παύουν να έχουν το παραμικρό ευεργετικό αποτέλεσμα όταν δεν συντηρούνται σωστά.

Health.in.gr: Πολλά καλλυντικά περιέχουν κολλαγόνο από βοοειδή. Πόσο ασφαλή είναι τα συγκεκριμένα προϊόντα; Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης νοσημάτων;

Ι. Στρατηγός: Το κολλαγόνο είναι βασικό συστατικό του κυρίως δέρματος. Με το σκεπτικό αυτό ξεκίνησε η παραγωγή σκευασμάτων κολλαγόνου ώστε με τον εμπλουτισμό του δέρματος με κολλαγόνο να ενισχυθεί και να ενεργοποιηθεί το φυσιολογικό κολλαγόνο του ιστού.

Πρόκειται για ινώδη πρωτεΐνη, πολυπεπτίδιο πλούσιο σε αμινοξέα κυρίως προλίνη και οξυπρολίνη. Χορηγείται υπό τη μορφή προϊόντων υδρόλυσης (τοπική χρήση) ινών κολλαγόνου και εμφυτεύματα.

Κολλαγόνο παράγεται από παρασκευάσματα υλικού εγκεφάλων βοοειδών αλλά και συνθετικό. Για το συνθετικό δεν υφίσταται πρόβλημα. Για τα βιολογικά όμως σκευάσματα εμφυτευμάτων κολλαγόνου γεννήθηκε η υπόνοια ότι είναι δυνατόν να περιέχουν ‘prion’ (λοιμογόνα σωμάτια) υπεύθυνα για την εμφάνιση της νόσου Κρόιτσφελντ-Γιάκομπς (σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια).

Προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί περίπτωση μόλυνσης. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) επιτρέπει τη χρήση του ως ‘αντιγηραντικό ιδιοσκεύασμα’. Ίσως κατά τη χρήση του βιολογικού υλικού να χρειάζεται περίσκεψη και συνεκτίμηση και άλλων παραγόντων όπως παραδείγματος χάρη η ηλικία.

Health.in.gr: Συχνά οι πάσχοντες από δερματοπάθειες (πχ. ψωρίαση, δισκοειδής λύκος) επιθυμούν να καλύψουν αντιαισθητικές βλάβες. Αυτή η πρακτική είναι σωστή;

Ι. Στρατηγός: Βεβαίως και είναι χρήσιμη και η συγκάλυψη των προαναφερόμενων δερματικών εκδηλώσεων υπό την έννοια της προσωρινότητας για κοινωνικούς και επαγγελματικούς λόγους.

health.in.gr

Sports in

«Για αυτό ο Μπαρτζώκας δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μόουζες Ράιτ»

Ποιος είναι ο λόγος που ο Μόουζες Ράιτ δεν έπαιξε καθόλου στο Game 4 με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024