Γαλλογερμανικός φόρος τιμής στα θύματα του Α Παγκοσμίου Πολέμου
Στο Παρίσι βρέθηκε την Τετάρτη η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ προκειμένου να τιμήσει από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, τη μνήμη των θυμάτων του Α Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Πόλεμος έληξε στις 11:11 το πρωί της 11ης μέρας του 11ου μήνα του 1918.
30
Στο Παρίσι βρέθηκε την Τετάρτη η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ προκειμένου να τιμήσει από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο τη μνήμη των θυμάτων του Α Παγκοσμίου Πολέμου.
H Συνθήκη για το τέλος τουΠολέμου τέθηκε σε ισχύ στις11:11 το πρωί της 11ης ημέρας του 11ου μήνα του 1918.
Η «Εορτή της συνθηκολόγησης»υπήρξε πάντα πολύ σημαντική εορτή για τους Γάλλους, καθώς συμβολίζει τον θρίαμβο της χώρας τους επί της Γερμανίας.
Καγκελάριος από τη χώρα δεν συμμετείχε ποτέ στους εορτασμούς.Έτσι, η παρουσία της Αγκελα Μέρκελ δίπλα στον Νικολά Σαρκοζί, ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο στην παραδοσιακή-εδώ και αρκετές δεκαετίες- γαλλογερμανική φιλία.
«Ζήτω η Γαλλία, ζήτω η Γερμανία, ζήτω η γαλλογερμανική φιλία». Με τη φράση αυτή (στα γαλλικά) η Μέρκελ έκλεισε τη σύντομη ομιλία της μπροστά στην Αψίδα του Θριάμβου.
Η Mέρκελ και ο Σαρκοζί άναψαν από κοινού τη φλόγα για τον Αγνωστο Στρατιώτη.
Από την πλευρά του ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι η φιλία ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία «είναι ένας θησαυρός».
Με το σημερινό εορτασμό ο Σαρκοζί εξασφάλισε μία θέση στο «άλμπουμ» της γαλλικής Ιστορίας για τον ΑΠαγκόσμιο Πόλεμο: Στο ίδιο αλμπουμδεσπόζει η φωτογραφία του Φρανσουά Μιτεράν να κρατάει από το χέρι τον Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, τον Σεπτέμβριο του 1984 στην πόλη Ντουομόν, μπροστά στο μνημείο των πεσόντων στη μάχη του Βερντέν.
Η φωτογραφία αυτή αποτελεί για τους Γάλλους την πρώτη «χειροπιαστή» απόδειξη της γερμανογαλλικής φιλίας.
Όπως αναφέρουν, οι πολιτικοί αναλυτές, «στο εξής, η 11η Νοεμβρίου ανάγεται σε μία κοινή γαλλογερμανική εορτή, στη μνήμη των πεσόντων και η Αψίδα του Θριάμβου μετατρέπεται σε Αψίδα της Φιλίας».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Το μυστικό για μακροζωία «κρύβεται» στους γλουτούς;
- Υποκλοπές: Τα επίμονα ερωτήματα που επαναλαμβάνονται προς τον Άρειο Πάγο και η ώρα των ευθυνών
- Ευρώπη: Σκέψεις να ανοίξουν οι κάνουλες των αποθεμάτων καυσίμων – Το πλάνο της ΕΕ και ο κομβικός Ιούνιος
- Συνταγή: Σπανακοπιτάκια με σαλάτα ντομάτας
- Airbus: Παραγγελία – μαμούθ 19 δισ. δολαρίων από την AirAsia
- «Σε ισχύ η κατάπαυση πυρός», λέει ο Τραμπ μετά τα εκατέρωθεν πλήγματα ΗΠΑ και Ιράν στα Στενά του Ορμούζ
- Διατροφή: Τα πέντε θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε (όσο μεγαλώνουμε)
- Αφρικανική σκόνη, μικρή πτώση της θερμοκρασίας και… καταιγίδες σήμερα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 08.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/greg-rakozy-oMpAz-DN-9I-unsplash-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442