Οργή και κινητοποιήσεις στη Γερμανία από την απόφαση της GM για την Opel
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στη Γερμανία η απόφαση της αμερικανικής GM να μην μεταβιβάσει στην καναδική Magna το πλειοψηφικό πακέτο της Opel. Στη Γερμανία πραγματοποιούνται απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ η Μέρκελ ζητά πίσω τα χρήματα που δάνεισε το Κράτος στην Opel.
30
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στη Γερμανία η απόφαση της αμερικανικής GM να μην μεταβιβάσει στην καναδική Magna το πλειοψηφικό πακέτο της Opel.
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας δήλωσε ότι η μητρική σκοπεύει να κάνει περικοπή δαπανών 30% στην Opel, που μεταφράζονται σε περίπου 10.000 απολύσεις.
Συνολικά, η Opel απασχολεί περί τους 50.000 εργαζομένους στην Ευρώπη -οι περισσότεροι από αυτούς στη Γερμανία, αλλά η εταιρεία έχει επίσης εργοστάσια σε Ισπανία, Βέλγιο, Βρετανία, Ολλανδία και Πολωνία.
Στη Γερμανία πραγματοποιoύνται απεργιακές κινητοποίησεις, ενώ και σε πολιτικό επίπεδο οι «πύρινες» δηλώσεις δίνουν και παίρνουν.
«Η συμπεριφορά της General Motors δείχνει το άσχημο πρόσωπο του τουρμπο-καπιταλισμού» δήλωσε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Εκεί βρίσκεται ένα από τα εργοστάσια της Opel, το οποίο κινδυνεύει πλέον με λουκέτο.
Αλλά και η ίδια ηΑνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε έκπληκτη και ενοχλημένη, ενώ ο υπουργός Οικονομίαςδιαβεβαίωσε ότι «οι φορολογούμενοι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους».
Υπενθυμίζεται ότι το Γερμανικό Κράτος είχε προχωρήσει σε δανεισμό 1,5 δισ. ευρώ προς την Opel το διάστημα που διαρκούσαν οι διαπραγματεύσεις των αμερικανών με τους Καναδούς και τους Ρώσους για τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου της Opel.
Έκπληκτος δήλωσε και ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κίνηση της General Motors δείχνει την «περιφρονητική» στάση των αμερικανικών επιχειρήσεων σε θέματα που αφορούν τους «Ευρωπαίους συνεργάτες τους».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Λέσβος: Συνελήφθη αγρότης που μετέφερε παράνομα 480 πρόβατά εν μέσω καραντίνας για τον αφθώδη πυρετό
- Κλειστή η Καραγιώργη Σερβίας λόγω θραύσης αγωγού της ΕΥΔΑΠ – Αυξημένη η κίνηση στο Σύνταγμα
- Μήνυση σε διασώστες του ΕΚΑΒ στην Κρήτη για ανθρωποκτονία από αμέλεια – Συγγενείς γυναίκας που πέθανε στη θάλασσα
- Συνταγματική Αναθεώρηση: Το ΠΑΣΟΚ απαντά στο Μαξίμου με ολοκληρωμένη πρόταση
- ΠΑΣΟΚ: Ευθεία πρόκληση στο κράτος δικαίου η προσπάθεια Κασιδιάρη για επάνοδο στην πολιτική
- Χαμός στην Κολομβία: Ντου οπαδών στο Μεντεγίν, φωτοβολίδες, δακρυγόνα και διακοπή (vids)
- Ινδονησία: Τρεις νεκροί και δέκα αγνοούμενοι πεζοπόροι έπειτα από έκρηξη ηφαιστείου
- Πώς θα διδάξετε στον σκύλο σας να μην αντιδρά σε εξωτερικούς περισπασμούς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 08.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/greg-rakozy-oMpAz-DN-9I-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442