
Ανακαλύφθηκαν αντισώματα που καταπολεμούν τις εσωτερικές αιμορραγίες
Νέα Υόρκη: Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα αντίσωμα που μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις απότομες εσωτερικές αιμορραγίες σε σοβαρά τραύματα, π.χ. από πυροβολισμό ή αυτοκινητιστικά δυστυχήματα.
Νέα Υόρκη: Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα αντίσωμα που μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις απότομες εσωτερικές αιμορραγίες σε σοβαρά τραύματα, π.χ. από πυροβολισμό ή αυτοκινητιστικά δυστυχήματα.
Οι ερευνητές του Ιδρύματος Ιατρικής Έρευνας της Οκλαχόμα, με επικεφαλής τον Δρ Τσαρλς Έσμον, ανακάλυψαν ότι η πρωτεΐνη ιστόνη είναι κυρίως υπεύθυνη για τη ζημιά της αιμορραγίας και βρήκαν ένα συγκεκριμένο τύπο αντισώματος, που μπορεί να μπλοκάρει την ικανότητα της ιστόνης να προκαλεί το πρόβλημα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε νέους τρόπους θεραπείας και άλλων ασθενειών (μολύνσεις, διαβήτης κ.α.) και σοβαρών τραυματισμών.
Η ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, σύμφωνα με το BBC, βασίστηκε αρχικά σε πειράματα σε ποντίκια και τα αποτελέσματά της στη συνέχεια πρόκειται να επιβεβαιωθούν σε πιθήκους και ανθρώπους.
Επειδή οι ιστόνες είναι παρόμοιες σε όλα τα θηλαστικά, οι επιστήμονες περιμένουν ότι θα έχουν εξίσου ευεργετικά αποτελέσματα και στις αιμορραγίες των ανθρώπων.
Η ιστόνη συνήθως βρίσκεται στον πυρήνα του κυττάρου, γύρω από το μόριο του DNA, βοηθώντας το τελευταίο να διπλώνει και να αποκτά το χαρακτηριστικό σχήμα της διπλής έλικας. Όταν το κύτταρο υφίσταται ζημιά από τραύμα ή ασθένεια, η ιστόνη απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος, επιτείνοντας τη ζημιά, καθώς καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία και επιδεινώνει την αιμορραγία, καθιστώντας την ανεξέλεγκτη και απειλητική για τη ζωή του ασθενούς.
Έχει παρατηρηθεί από τους επιστήμονες ότι ασθενείς με αυτό-άνοσα νοσήματα δημιουργούν αντισώματα κατά της ιστόνης στον πυρήνα των κυττάρων τους, χωρίς να είναι γνωστό γιατί αυτό συμβαίνει.
Οι ερευνητές δοκίμασαν αυτά τα αντισώματα σε ποντίκια που έπασχαν από σήψη (μόλυνση του αίματος) και διαπίστωσαν ότι όντως σταμάτησε η τοξική δράση της ιστόνης και τα ποντίκια ανέκαμψαν.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
health.in.gr
- Φάλαινα εμφανίστηκε ανοιχτά του Θεολόγου στον Βόρειο Ευβοϊκό – Δείτε βίντεο
- «Παράγουμε στην Ελλάδα»: Ενίσχυση έως 200.000 ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- Google Earth: Δείχνει ο δορυφόρος το Boeing MH370 βυθισμένο στον πάτο του ωκεανού ή είναι απλή οφθαλμαπάτη;
- Λίβανος: Επείγει να σιγήσουν τα όπλα, είπε ο Μακρόν – Τη Δευτέρα η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
- Η υπόσχεση του Φώτη Ιωαννίδη στους οπαδούς της Σπόρτινγκ: «Θα αγωνιστώ για όσα αξίζει ο σύλλογος κι εσείς»
- Φωτιά στη Λαυρεωτική – Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής – Καταγγελίες ότι προκλήθηκε από ρίψη φωτοβολίδας