«Όχι» των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στον Τόνι Μπλερ για την προεδρία της ΕΕ
Απομακρύνεται το ενδεχόμενο να αναλάβει ο Τόνι Μπλερ το αξίωμα του προέδρου της ΕΕ, μετά την άρνηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, την Πέμπτη. Αντικείμενο διαπραγμάτευσης αποτελεί το ενδεχόμενο να αναλάβει Σοσιαλιστής το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ, ενώ για τη θέση του προέδρου προβάλλονται εναλλακτικές λύσεις, όπως μία γυναικεία υποψηφιότητα ή ακόμα και υποψηφιότητα τεχνοκράτη.
53
Απομακρύνεται το ενδεχόμενο να αναλάβει ο Βρετανός τέως πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ το αξίωμα του προέδρου της ΕΕ, μετά την άρνηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών την Πέμπτη να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά του.
Πίσω από τις κλειστές πόρτες, συζητείται το ενδεχόμενο να αναλάβει Σοσιαλιστής το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ, σε αντάλλαγμα για τη θέση του προέδρου, που αναμένεται να καταληφθεί από προσωπικότητα προερχόμενη από τους κόλπους του Λαικού Κόμματος.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι ένας επιδέξιος μεσολαβητής.
«Βεβαίως χρειάζεται να είναι ένα πρόσωπο με ειδικές ικανότητες», δήλωσε η Ανγκ.Μέρκελ μετά από τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
«Πρέπει να μπορεί να αντιλαμβάνεται αμέσως τη γνώμη του κάθε κράτους μέλους μετά από σύντομες συνομιλίες, να τις εφαρμόζει πλήρως και κυρίως να μην προκαλεί τριβές, αυτά είναι που ευχόμαστε να έχει ο νέος πρόεδρος της ΕΕ», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Επιπλέον, για τη θέση του προέδρου της ΕΕ συζητούνται εναλλακτικές λύσεις, όπως μία γυναικεία υποψηφιότητα ή ακόμα και υποψηφιότητα ενός τεχνοκράτη.
Την ιδέα για γυναικεία υποψηφιότητα προωθεί η Γαλλία, η οποία παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο να υποστηρίξει τον Τόνι Μπλερ, υπενθυμίζοντας τη στάση του στον πόλεμο του Ιράκ, καθώς και τη σθεναρή αντίσταση στο να υιοθετήσει η Βρετανία το Ευρώ.
Αλλά και η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι η θέση θα έπρεπε να καταληφθεί από γυναίκα.
Οι γυναίκες που πληρούν τις «προδιαγραφές» για την προεδρία της ΕΕ φαίνεται πως είναι η πρώην πρόεδρος της Λετονίας Βάιρα Βάικ Φρεϊμπέργκα και η πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας Μέρι Ρόμπινσον.
Παντώς, οι πιο ισχυρές υποψηφιότητες παραμένουν αυτές του Ολλανδού πρωθυπουργού Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και του πρώην πρωθυπουργού της Φινλανδίας Πάαβο Λίπονεν.
Οι υποψηφιότητες αυτές είναι άτυπες, καθώς κανένας δεν έχει εκδηλώσει επισήμως το ενδιαφέρον του. Αλλωστε, ο ακριβής ρόλος του προέδρου της ΕΕ δεν έχει ξεκαθαριστεί. Το βέβαιο είναι ότι θα κληθεί να εκπροσωπήσει την ΕΕ στη διεθνή σκηνή, καθώς και να ενισχύσει τη συνοχή στο εσωτερικό της Ένωσης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Ο άνθρωπος, η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι Χρυσές Σφαίρες
- Κρήτη: Αυτοκίνητο παρέσυρε και σκότωσε 56χρονο στη Γέφυρα του Πέτρε στον ΒΟΑΚ
- Η Ρεάλ… βαράει διάλυση: Νέο περιστατικό στα αποδυτήρια ανάμεσα σε Εμπαπέ – Βινίσιους (pic)
- Ασπρόπυργος: Μάχη για τη ζωή δίνει ο 12χρονος που τραυματίστηκε με πατίνι
- NBA: Νέα άνετη νίκη και 2-0 οι Θάντερ τους Λέικερς, προβάδισμα δύο νικών και για τους Πίστονς (vids)
- Λευκάδα: Έρευνες από Λιμενικό και Ένοπλες Δυνάμεις για το σκάφος – drone που εντόπισαν ψαράδες
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι που πέταγαν πέτρες σε αστικό λεωφορείο και έσπασαν τα τζάμια του
- Σπύρος Ρέτσας: Μυστήριο με την εξάφανισή του – Η τελευταία διαδρομή με το ταξί
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 08.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/greg-rakozy-oMpAz-DN-9I-unsplash-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442