
Στα 2,4 δισ. ευρώ η ελληνική αγορά πληροφορικής το 2008
Ανοδο 5,4% κατέγραψε η αγορά πληροφορικής στην Ελλάδα, το 2008, φτάνοντας τα 2,4 δισ. ευρώ, όπως επισημαίνεται σε μελέτη της Hellastat. Φέτος, η αξία της αγοράς εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ.
27
Ανοδο 5,4% κατέγραψε η αγορά πληροφορικής στην Ελλάδα, το 2008, φτάνοντας τα 2,4 δισ. ευρώ, όπως επισημαίνεται σε μελέτη της Hellastat.
Το 2009, η αξία της αγοράς εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 3,7% σε σχέση με πέρυσι.
Σύμφωνα με την έρευνα, η εγχώρια αγορά ανάπτυξης λογισμικού χαρακτηρίζεται από ανοδικές τάσεις και αποτελεί το δυναμικότερο τμήμα του ευρύτερου κλάδου της πληροφορικής, ιδιαίτερα κατά την τελευταία τετραετία.
Μάλιστα, οι ελληνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται κατά βάση στην ανάπτυξη λογισμικού χρησιμοποιώντας πλατφόρμες μεγάλων ξένων εταιρειών παραγωγής λογισμικού, όπως Oracle, Microsoft, IBM κ.ά.
Η ζήτηση για τα συγκεκριμένα προϊόντα σχετίζεται με τις επενδύσεις σε τεχνολογία που είναι διατεθειμένες οι εταιρείες να πραγματοποιήσουν, όπως τονίζεται στην έρευνα.
Συνεπώς, οι αποφάσεις των στελεχών για τις σχετικές δαπάνες λαμβάνονται συναρτήσει ευρύτερων άλλων παραγόντων όπως οικονομικών (οικονομικό περιβάλλον, επιδοτούμενα προγράμματα, φορολογικές/νομοθετικές μεταβολές), στρατηγικών, τεχνολογικών, τις ανάγκες συγκεκριμένων ομάδων επιχειρήσεων και άλλους παράγοντες, όπως η χρήση πειρατικού λογισμικού.
Η ελληνική αγορά λογισμικού διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες: (i) στα εργαλεία λογισμικού, (ii) στο λογισμικό συστημάτων και (iii) στις εφαρμογές λογισμικού. Η τελευταία κατηγορία αποτελεί το σημαντικότερο τμήμα της αγοράς, αποσπώντας μερίδιο 58% επί της συνολικής αξίας.
Η Hellastat διεξήγαγε πρωτογενή έρευνα σε πλήθος 23.154 επιχειρήσεων για τη χρήση τεχνολογίας από τις ελληνικές επιχειρήσεις, από την οποία μεταξύ άλλων προέκυψε χαμηλή διείσδυση των συστημάτων ERP που δεν ξεπερνά το 11%.
Το πόρισμα αυτό, αφενός οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υφίστανται σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στο μέλλον, αφετέρου αποτελεί λογικό επακόλουθο του μικρού μεγέθους (οικονομικού, δραστηριότητας και απασχόλησης) των ελληνικών επιχειρήσεων.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος δραστηριοποίησης εκατοντάδων μικρών επιχειρήσεων πληροφορικής οι οποίες απευθύνονται σε μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Αστυνομική επιχείρηση σε οικισμούς στις Αχαρνές – 14 συλλήψεις
- ΠΑΟΚ – Βέστερλο 4-0: Ξέσπασε στο δεύτερο ημίχρονο με «Ντέλια» και Καμαρά
- Χειροκίνητο ή αυτόματο; Τι αποκάλυψαν Ιάπωνες επιστήμονες για την επίδραση της οδήγησης στον εγκέφαλο
- Θεσσαλονίκη: 30άρηδες οι δράστες των τριών εμπρηστικών επιθέσεων με γκαζάκια – Πού στρέφονται οι έρευνες των Αρχών
- Χάρτης πρόβλεψης πυρκαγιών: Πολύ υψηλός κίνδυνος σε 6 περιφέρειες την Κυριακή (5/7)
- Βιασμοί, μορφίνη και καμμένα πτώματα: To Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι ήταν φρικτά σκοτεινό
