Η «αδιαφορία» είναι πλέον ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία, λέει το ΔΝΤ
Το να χάσουν την επιθυμία τους για συνεργασία οι ηγέτες των κυβερνήσεων αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο κίνδυνο για την διεθνή οικονομία, λέει ο Ντομινίκ Στρος-Καν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και στο σύστημα ισοτιμιών ανέφερε ο διευθυντής του ΔΝΤ.
106
Το να χάσουν την επιθυμία τους για συνεργασία οι ηγέτες των κυβερνήσεων αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο κίνδυνο για την διεθνή οικονομία, λέει ο Ντομινίκ Στρος-Καν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Από την Κωνσταντινούπολη, όπου βρίσκεται ο Στρος-Καν εν όψει της επικείμενης διεθνούς συνόδου των διευθυντών κεντρικών τραπεζών και υπουργών Οικονομίας, ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις μπορεί να μπουν στον πειρασμό να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης νωρίτερα από όσο πρέπει.
«Φοβάμαι ότι οι κυβερνήσεις μπορεί να πουν εντάξει, βγήκαμε από την κρίση, ας γυρίσουμε στο κανονικό· αυτό θα είναι το πραγματικό λάθος» τόνισε.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι του χρόνου η διεθνής οικονομία θα αναπτυχθεί με θετικό πρόσημο, με 3,1%, από 2,5% που προέβλεπε τον Ιούλιο φέτος. Για το 2009 όμως, που η πρωτόγνωρη μεταπολεμικώς οικονομική κρίση εδραιώθηκε, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η διεθνής οικονομία θα συρρικνωθεί κατά -1,1% .
Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ όμως επανέλαβε και τις ανησυχίες του για το σύστημα ισοτιμιών, και ειδικά την κατάσταση του κινεζικού νομίσματος. ΗΠΑ και Ευρώπη πιστεύουν ότι το κινεζικό νόμισμα πρέπει να ανατιμηθεί για να αντιμετωπιστεί και το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας.
Πολλοί Ευρωπαίοι πιστεύουν επίσης ότι το ισχυρό ευρώ μπορεί να βλάψει τις ευρωπαϊκές εισαγωγές, παρά τα ικανοποιητικά στοιχεία για το ευρωπαϊκό ισοζύγιο ακόμη και με ένα ενισχυμένο ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου (και με τις ΗΠΑ να αποτελούν μία από τις σημαντικότερες αγορές ευρωπαϊκών εξαγωγών).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό
- Κίνα: Ζωολογικός κήπος κλείδωσε τα ζώα για να αποτρέψει τη διαφυγή τους εξαιτίας τυφώνα – «Είναι εξωφρενικό»
- Σισμανόγλειο: Ποινική δίωξη για εμπρησμό από πρόθεση στον 76χρονο
- Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Καλούν για «πολιτική αφύπνιση» – Για τις επιθέσεις εναντίον ιατρικών εγκαταστάσεων
- Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τον Μοχάμεντ Τάρεκ (pic)
- Τροχαίο με μοτοσικλέτα στον Περιφεριακό Θεσσαλονίκης: Τραυματίστηκε σοβαρά ανήλικη συνεπιβάτης
- Πρώτη επιτυχής δοκιμή επαναχρησιμοποιούμενου πυραύλου από την Κίνα
- Δήμαρχος Κηφισιάς: Ο Βόρειος Τομέας δεν μπορεί να παραμένει εγκλωβισμένος ανάμεσα στη Λ. Κηφισίας και τον Κηφισό»
- Λεύκη: Από το στίγμα στις σύγχρονες θεραπευτικές δυνατότητες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-150x85.webp)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442