Τρία ακόμα γονίδια εμπλέκονται στη νόσο του Αλτσχάιμερ
Λονδίνο: Ποικιλίες τριών νέων γονιδίων, οι οποίες σχετίζονται με το 20% των κρουσμάτων τνόσου του Αλτσχάιμερ, αναγνωρίστηκαν από Βρετανούς και Γάλλους ερευνητές, οι οποίοι κάνουν λόγο για τη σημαντικότερη γενετική ανακάλυψη γύρω από την ασθένεια εδώ και 15 χρόνια.
Λονδίνο: Ποικιλίες τριών νέων γονιδίων, οι οποίες σχετίζονται με το 20% των κρουσμάτων τνόσου του Αλτσχάιμερ, αναγνωρίστηκαν από Βρετανούς και Γάλλους ερευνητές, οι οποίοι κάνουν λόγο για τη σημαντικότερη γενετική ανακάλυψη γύρω από την ασθένεια εδώ και 15 χρόνια.
Μέχρι σήμερα ήταν γνωστά αρκετά ακόμα γονίδια που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, από τα οποία το σημαντικότερο είναι το APOE4, το οποίο συνδέεται με το 20-25% των κρουσμάτων.
Τα τρία νέα γονίδια ανακαλύφθηκαν με γενετικές αναλύσεις σε δεκάδες χιλιάδες ασθενείς και υγιείς εθελοντές στην Ευρώπη. Από παλαιότερες μελέτες είναι γνωστό ότι σχετίζονται με την αποδόμηση της χοληστερόλης και τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις.
«Αν μπορούσαμε να απαλείψουμε τις επιζήμιες επιδράσεις αυτών των γονιδίων μέσω θεραπειών, θα μπορούσαμε να μειώσουμε την αναλογία των ανθρώπων που εμφανίζουν Αλτσχάιμερ κατά 20%» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο η Τζούλι Ουίλιαμς, καθηγήτρια Νευροψυχολογικής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ της Βρετανίας.
Η Ουίλιαμς ήταν επικεφαλής της μίας από τις δύο μελέτες που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature Genetics. Η εξέταση ολόκληρου του γονιδιώματος 16.000 άνθρωπων από 8 χώρες αποκάλυψε το ρόλο δύο γονιδίων, που ονομάζονται Clusterin και PICALM. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, τα γονίδια αυτά σχετίζονται με το 10% και το 9% των κρουσμάτων της ασθένειας αντίστοιχα.
Η δεύτερη έρευνα διενεργήθηκε από την ομάδα του Φιλίπ Αμουγέ στο Ινστιτούτο Παστέρ στη Λιλ της Γαλλίας, με τη συμμετοχή 6.000 ασθενών και 9.000 υγιών εθελοντών από πέντε χώρες.
Η γαλλική μελέτη επιβεβαίωσε το ρόλο του Clusterin και αποκάλυψε ένα ακόμα γονίδιο με την ονομασία CR1, το οποίο απαντάται στο 4% των ασθενών.
Το γνωστό γονίδιο APOE4 είναι πιθανώς σημαντικότερο, αφού σχετίζεται με το 20 έως 25 τοις εκατό των κρουσμάτων.
Οι φαρμακοβιομηχανίες, πάντως, έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη νέα ανακάλυψη, επισήμανε η Δρ Ουίλιαμς, η οποία προετοιμάζει τώρα νέα μελέτη με τη συμμετοχή 60.000 ατόμων.
Η νευροεκφυλιστική νόσος του Αλτσχάιμερ παραμένει σήμερα ανίατη, αφού οι υπάρχουσες φαρμακευτικές θεραπείες μπορούν μόνο να καθυστερήσουν την εξέλιξή της.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΠΕ/Reuters
health.in.gr
- Ξέρατε ότι ο Οδυσσέας λατρευόταν για περίπου 1.000 χρόνια σαν να ήταν θεότητα;
- «Κίνημα της κατσαρίδας»: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες στο Δελχί μετά τα επεισόδια που άφησαν 180 τραυματίες
- Ο Έλι Οκόμπο μίλησε για τις δύσκολες καταστάσεις που βίωσε πέρσι στη Μονακό
- Λούβρο: Επαναλειτουργεί η αίθουσα που έγινε στόχος ληστείας 88 εκατ. ευρώ – Φιλοξενεί έκθεση χωρίς πολύτιμα αντικείμενα
- Η Noga Erez φτιάχνει το μέλλον της μουσικής
- Νέα αναζωπύρωση στη Μέση Ανατολή: Χτυπήθηκαν κέντρα στρατιωτικής διοίκησης στο Ιράν – Στοχοποιήθηκαν τάνκερ στα Στενά του Ορμούζ
- Λεωφορείο τυλίχτηκε στις φλόγες στο Βιετνάμ – Τουλάχιστον 7 νεκροί
- Ινδία: 24χρονος έπεσε από ύψος 12 μέτρων όταν έσπασε ο μηχανισμός ασφαλείας σε zipline
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 21.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-MKv9gQHpICM-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442