Τις συνέπειες που θα επιφέρει στην ευρωπαϊκή αγορά η προτεινόμενη εξαγορά της Sun από την Oracle θα επιχειρήσει να εκτιμήσει έως τις 19 Ιανουαρίου 2010 η ευρωπαϊκή επιτροπή αρμόδια για θέματα υγιούς ανταγωνισμού πριν δώσει την έγκρισή της για την ιστορική συμφωνία.

Η αρμόδια επίτροπος Neelie Kross είπε χαρακτηριστικά ότι οι Αρχές προστασίας του ανταγωνισμού θα πρέπει να εξετάζουν συμφωνίες όπως αυτή στην οποία «η μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξη κλειστού λογισμικού διαχείρισης βάσεων δεδομένων επιχειρεί να εξαγοράσει την μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού βάσεων δεδομένων ανοικτού κώδικα».

Το πιθανότερο είναι ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επισημάνει πιθανές ανησυχίες και θα δώσει την ευκαιρία στις εμπλεκόμενες εταιρείες να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές εντός 90 ημερών πριν δώσει την απαραίτητη έγκρισή της. Η Επιτροπή έχει κάνει σαφές ότι μια τέτοια συμφωνία δεν αποκλείεται να έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές και μειωμένες επιλογές για τους καταναλωτές.

Νωρίτερα φέτος, η Oracle κατέληξε σε συμφωνία με την Sun μετά την προσφορά 7,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά της (5,71 δισ. ευρώ). Η Oracle μάλιστα εκτιμά ότι θα αποσβέσει το κόστος της σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια χάρη στην πολύτιμη Java.

Διαβάστε περισσότερα για την συμφωνία.