
Διαφωνία κυβέρνησης-ΓΣΕΕ για βαρέα και ανθυγιεινά, τετραήμερο και ΙΚΑ
Τη διαφωνία της για τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα εξέφρασε την Τρίτη η ΓΣΕΕ, κατά της συνάντηση του προεδρείου της Συνομοσπονδίας με την Φάνη Πετραλιά. «Σοβαρές μελέτες» ζητούν τα συνδικάτα και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις.
30
Η νέα λίστα με τα Bαρέα και Aνθυγιεινά, ο διαχωρισμός των κλάδων υγείας-ασφάλισης στο ΙΚΑ και η τετραήμερη εργασία, κυριάρχησαν την Τρίτη στη συνάντηση της υπουργού Απασχόλησης Φάνης-Πάλλη Πετραλιά με το προεδρείο της ΓΣΕΕ.
Η ΓΣΕΕ δήλωσε ότι θα συμμετάσχει με εκπρόσωπό της στη νέα επιτροπή που θα συσταθεί για τη μελέτη των υπό ένταξη επαγγελμάτων και κατηγοριών στα ΒΑΕ, ωστόσο, εκφράζει και πάλι τη διαφωνία της με το πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επανέλαβε την άποψη της Συνομοσπονδίας ότι το εν λόγω πόρισμα απορρίπτεται στο σύνολό του ως αντιεπιστημονικό και αντικοινωνικό.
Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στα επαγγέλματα που θα βγουν από τη λίστα θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται έως 250 ευρώ, τις συντάξεις να συρρικνώνονται κατά 14%, ενώ θα έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης πέντε έως επτά χρόνια αργότερα σε σύγκριση με σήμερα.
Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ είχε αποχωρήσει διαμαρτυρόμενος από την πρώτη Επιτροπή των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), γιατί ο πρόεδρος της κ. Μπεχράκης «επανάφερε και επέμενε στην αυθαίρετη και προκλητική, πρόταση του για κατάτμηση των ΒΑΕ σε τέσσερεις κατηγορίες, που οδηγεί ουσιαστικά στην κατάργησή τους».
Η Επιτροπή Μπεχράκη πρότεινε την «έξοδο» 100 επαγγελμάτων, περίπου, από τη λίστα και τον διαχωρισμό των υπολοίπων σε τέσσερις κατηγορίες. Σε αυτές τις κατηγορίες, μόνο σε μία θα διατηρείτο το σημερινό ασφαλιστικό καθεστώς.
Σύγκρουση για το 4ήμερο και το ΙΚΑ
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, το προεδρείο της Συνομοσπονδίας επανέλαβε στη συνάντηση με την υπουργό τα μεγάλα και σοβαρά θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και αποτελούν καθημερινή ανησυχία για το μέλλον της εργασίας και της ασφάλειάς τους.
Ιδιαίτερα επισημάνθηκε και εκφράστηκε η ριζική διαφωνία της ΓΣΕΕ σε γενικευμένη ρύθμιση ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης ως αντιστάθμιση των απωλειών των εργαζομένων από τις καταχρηστικές συμπεριφορές των εργοδοτών για μετατροπή της πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής και μερική εργασία.
Η ΓΣΕΕ απαίτησε από την υπουργό Απασχόλησης τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής η οποία θα προστατεύει την απασχόληση και τα εργασιακά δικαιώματα.
Ακόμη, ζήτησε την εντατικοποίηση των ελέγχων του ΣΕΠΕ και των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να αντιμετωπισθούν άμεσα και αποτελεσματικά οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Έθεσε επίσης επιτακτικά το ζήτημα της ουσιαστικής προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις εργολαβίες καθαριότητας.
Οι προτάσεις των συνδικάτων βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με την κυβερνητική πολιτική που φορτώνει τα βάρη της κρίσης στους εργαζομένους, τονίζει η ΓΣΕΕ.
Στη σύζητηση τέθηκε και το θέμα του ασφαλιστικού μετά και την πρωθυπουργική εξαγγελία για διαχωρισμό του κλάδου υγείας από τον κλάδο ασφάλισης στο ΙΚΑ. Το προεδρείο της ΓΣΕΕ τόνισε την πλήρη και ριζική διαφωνία του με τον διαχωρισμό και απόσχιση του κλάδου υγείας από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ.
«Ο κλάδος υγείας αντί του διαχωρισμού του, απαιτεί την περαιτέρω ενίσχυση υπηρεσιών και προσωπικού για τη βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων και τον αντίστοιχο έλεγχο των δαπανών του (μείωση κόστους)» τονίζεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ. Επίσης, επεσήμανε τα οικονομικά, λειτουργικά και οργανωτικά προβλήματα που προκάλεσαν οι ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων.
«Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους εργαζόμενους όταν είναι γνωστό ότι οι απολύσεις, οι διαθεσιμότητες, τα τετράωρα, οι μειώσεις μισθών πάνε σύννεφο στους χώρους δουλειάς» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.
«Η νέα επιτροπή για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά που ανακοίνωσε η υπουργός Απασχόλησης σημαίνει νέα βάσανα για την εργατική τάξη, σημαίνει νέα προσπάθεια κατάργησης των Βαρέων και Ανθυγιεινών με το κερασάκι στην τούρτα της ένταξης νέων επαγγελμάτων. Επιχειρούν νέα πλήγματα στο συνταξιοδοτικό και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» σημειώνει.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- H «ακτινογραφία» του Έλληνα συνταξιούχου – Πού κυμαίνεται η μέση σύνταξη
- Σι σε Τραμπ: Κακοί χειρισμοί στο θέμα της Ταϊβάν μπορεί να προκαλέσουν σύγκρουση – Το Ιράν και τα άλλα θέματα στην ατζέντα
- Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 29χρονο που οδηγούσε μεθυσμένος και έτρεχε με 145χλμ
- Κίεβο: Νέα ρωσική επίθεση με drones και πυραύλους μετά το μαζικό σφυροκόπημα
- Γιατί οι «δύσκολοι» σκύλοι δεν είναι αυτό που νομίζουμε – Ο μύθος της φυλής
- Μήπως το chatbot AI σας χειραγωγεί και διαμορφώνει έμμεσα τις απόψεις σας;


