106

Σκληρή κριτική εκφράζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ στα κριτήρια για την αδειοδότηση ιδιωτικών κολλεγίων που θεσπίστηκαν με υπουργική απόφαση και καθορίζουν τις ελάχιστες απαιτήσεις για να λειτουργήσουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η ανακοίνωση χαρακτηρίζει «φύλλο συκής» τους ισχυρισμούς του υπουργείου για τη διασφάλιση του επιπέδου σπουδών στα κολλέγια στον ιδρυτικό νόμο των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών το 2008, αναφέροντας ότι η κοινοτική νομοθεσία καθιστά αδύνατο τον έλεγχο του προγράμματος σπουδών παραρτημάτων των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.

Ο ΣΥΝ υποστηρίζει ότι οι απαιτήσεις για την στελέχωση των κολλεγίων (τουλάχιστον το 10% θα κατέχει Διδακτορικό τίτλο και το 30% Μάστερ όπως ορίζει το υπουργείο) και η απόφαση που επιτρέπει στα κολλέγια να στεγάζονται σε εγκαταστάσεις το λιγότερο 300 τ.μ. αποτελεί «περαιτέρω μειοδοσία» στα θέματα της παιδείας, δημιουργώντας «δήθεν πανεπιστήμια παραμάγαζα της Ομόνοιας».

Η μείωση στις εγγυήσεις που θα πρέπει να καταβάλλονται θεωρείται «ευκολίες πληρωμής στο πλαίσιο ενίσχυσης του επιχειρηματικού πνεύματος», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι για τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, η εγγύηση μειώνεται από 100.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ.

Ο ΣΥΝ καταγγέλλει την «περαιτέρω απαράδεκτη υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που και με τη "βούλα" της υπουργικής απόφασης, θα επιφέρουν τα δήθεν πανεπιστήμια-παραμάγαζα της Ομόνοιας, σε ευθεία αντιπαράθεση με τις ανάγκες της χώρας για υψηλής ποιότητας δωρεάν δημόσια ανώτατη εκπαίδευση».

«Η κυβέρνηση», καταλήγει η ανακοίνωση, «αντί να προσπαθεί να βολέψει τα κολλέγια σε ιδιωτικά πανεπιστήμια της κατωτάτης υποστάθμης, θα πρέπει να επιβάλει άμεσα το κλείσιμό τους».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ