
Το άνοιγμα της Χάλκης ζητά το τουρκικό ΥΠΕΞ, θέτει όμως θέμα αμοιβαιότητας
Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη θα σημάνει την άρση σημαντικού εμποδίου στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας αναφέρει σε έκθεσή του προς τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν το τουρκικό ΥΠΕΞ. Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα Radikal, θέτει θέμα αμοιβαιότητας με την Ελλάδα.
95
Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη θα σημάνει την άρση σημαντικού εμποδίου στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας αναφέρει σε έκθεσή του προς τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα Radikal, το τουρκικό YΠΕΞ θέτει θέμα αμοιβαιότητας με την Ελλάδα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα η έκθεση υπογραμμίζει ότι «το γεγονός ότι παραμένει κλειστή η Θεολογική Σχολή παρουσιάζεται ως πρόβλημα σε όλες τις εκθέσεις προόδου που συντάσσει η ΕΕ για την Τουρκία και αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν στην Τουρκία θρησκευτική ελευθερία, ελευθερία έκφρασης και ισότητα στην παιδεία. Εάν επαναλειτουργήσει η Σχολή, η Τουρκία θα διανύσει σημαντική απόσταση στην ενταξιακή της πορεία.»
Οι δυνατότητες της Σχολής είναι δυσανάλογες σε σχέση με τον πληθυσμό της ελληνικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη (έχει 3.000 μέλη αναφέρει η έκθεση) ενώ ενδέχεται να υπάρξει έλευση μαθητών προς τη Σχολή από πολλά σημεία του κόσμου, με πρώτη την Ελλάδα.
Κατά συνέπεια, γράφει η εφημερίδα, θα πρέπει να τηρηθεί η αρχή της αμοιβαιότητας:
«Η αρχή της αμοιβαιότητας πρέπει να εφαρμοστεί κατά κύριο λόγο για την Ελλάδα. Η Ελλάδα και η Τουρκία το 1953 είχαν συμφωνήσει ώστε να αποστέλλονται από 25 μετακλητοί εκπαιδευτικοί στα σχολεία της Δυτικής Θράκης και της Κωνσταντινούπολης. Το 1955, ο αριθμός αυτός ανήλθε στους 35. Ωστόσο η Ελλάδα μείωσε στους 16 τον αριθμό των εκπαιδευτικών που αποστέλλονται από την Τουρκία στη Δυτική Θράκη».
Σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Σχολής η εφημερίδα σημειώνει ότι «μπορεί να λειτουργήσει στο πλαίσιο του Ιδρύματος του Αγίου Γεωργίου στο οποίο και υπάγεται και υπό την επίβλεψη του υπουργείου Παιδείας», ενώ προσθέτει ότι η Σχολή δεν θα είναι ανεξάρτητη από το τουρκικό εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Άνω Πατήσια: «Διέσχιζε τον δρόμο και βρέθηκε στο τυφλό σημείο του φορτηγού» – Πώς έγινε το δυστύχημα με θύμα την ηλικιωμένη
- Αλιείς: Άνοιξε η εφαρμογή για ένταξη στο πρόγραμμα στήριξης – Προϋποθέσεις και χρηματοδότηση
- Τράπεζα της Ελλάδος: «Οργανισμός ισχυρός, αλλά και εξ υποχρεώσεως νομικώς ανιδιοτελής»
- «Γιατί περιμένουμε από τα παιδιά να τους αρέσει η ζωή με αυτόν τον κόσμο που κληρονομούν;»
- ΜακΚόλουμ: «Θα ήθελα να δω τον Ολυμπιακό να παίρνει Ευρωλίγκα στο ΟΑΚΑ, αλλά…»
- BHMAGAZINO: Στο Grand Prix του Μονακό μαζί με τη νέα ελίτ πιλότων της Formula 1

