27

Η κυβέρνηση εξετάζει την πώληση επιπλέον ποσοστού 5% του ΟΤΕ στην στην Deutsche Telekom έναντι 27,5 ευρώ ανά μετοχή, στο πλαίσιο της τελικής συμφωνίας του ελληνικού Δημοσίου με την γερμανική εταιρεία.

Η σχετική φημολογία έχει πυροδοτηθεί με αφορμή τη γενική συνέλευση του Οργανισμού στις 24 Ιουνίου. Έντονο είναι και το παρασκήνιο σχετικά με την παραμονή ή μη του Π.Βουρλούμη στο «τιμόνι» του ΟΤΕ.

Η ενεργοποίηση της option για το 5% του ΟΤΕ θα αποφέρει στο Δημόσιο έσοδα ύψους 650 εκατ. ευρώ. Αν η διάθεση του 5% γινόταν σε τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές, τα έσοδα θα περιοριζόντουσαν στα 270 εκατ. περίπου.

Οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση της option πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τον Οκτώβριο, καθώς χέχρι τότε η DT είναι υποχρεωμένη να αγοράσει προς 27,5 ευρώ ανα μετοχή το πακέτο που διαθέσει το Δημόσιο.

Μετά τον Οκτώβριο, το τίμημα θα διαμορφώνεται με βάση τη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής συν υπερτίμημα 20%.

Η φημολογία για το 5% προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η πολιτική εκπρόσωπος του τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Λούκα Κατσέλη, είπε ότι η κυβέρνηση, «χωρίς την απαραίτητη νομιμοποίηση, δεν διστάζει ακόμα και σήμερα εσπευσμένα να προωθεί την πώληση 5% επιπλέον μετοχικών μεριδίων του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, που θα έχει ως συνέπεια τη μείωση του ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου στον ΟΤΕ στο 20% και την περαιτέρω απώλεια του ελέγχου από το Ελληνικό Δημόσιο».

«Το ΠΑΣΟΚ όταν γίνει κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε νομική, οικονομική και πολιτική δυνατότητα, ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να επανακτήσει τον έλεγχο του ΟΤΕ, πάντοτε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον της εταιρείας και των εργαζομένων της» ανέφερε η κα Κατσέλη.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ,  Η είπε ότι «ηκυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ την οποία ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ και κλιμάκωσε πρόσφατα η ίδια, είναι έτοιμη να δώσει την τελική βολή στην πλήρη και χαριστική παράδοση του ΟΤΕ στη Deutsche Telecom με την εκχώρηση στην τελευταία ενός πρόσθετου πακέτου μετοχών ύψους 5%».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος δήλωσε την Παρασκευή πως το ΠΑΣΟΚ για μία ακόμη φορά επέλεξε να «λαϊκίσει», επιδιώκοντας «χωρίς λόγο και ουσία» συζήτηση για τον ΟΤΕ. Το ΠΑΣΟΚ, είπε , «επισείει απειλή επανακρατικοποίησης», ενώ «αγνοεί κάποια πράγματα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο