30

Ενστάσεις για τη διαδρομή αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream έγειρε, σύμφωνα με δημοσίευμα ρωσικής εφημερίδας, το γερμανικό υπουργείο Αμυνας, λόγω του ότι διέρχεται από πεδία δοκιμών.

Η κατασκευή του αγωγού θα ξεκινήσει το 2010 και θα μεταφέρει 30 δισ. κ.μ. από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω Βαλτικής.

Στο πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού εμπλέκονται η ρωσική Gazprom, οι γερμανικές E.ON Rurhgas και BASF και η ολλανδική Gasunie.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το δημοσίευμα της ρωσικής οικονομικής εφημερίδας Kommersant υποστηρίζει -χωρίς να κατονομάζει τις πηγές του- ότι το γερμανικό υπουργείο Αμυνας απέστειλε επίσημο αίτημα στη Kάτω Bουλή, ζητώντας αλλαγές στη διαδρομή που ακολουθεί ο αγωγός.

Ο εκπρόσωπος της Nord Steam, Γενς Μίλερ, δήλωσε στην Kommersant ότι η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού εξετάζει τις προτάσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πιθανή αλλαγή της διαδρομής του αγωγού θα συζητηθεί κατά την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στη Μόσχα.

Η σημερινή εξέλιξη έρχεται μία μέρα μετά από τα σχόλια του υπουργείου Περιβάλλοντος της Λιθουανίας ότι η αποτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό του προγράμματος κατασκευής του Nord Stream, δεν είναι λεπτομερής και δεν αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τη ρύπανση και τη καταστροφή οικοσυστημάτων που θα επιφέρει ο αγωγός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ