Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με το πρόεδρο της Κίνας Χου Ζιντάο συναντήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου

Με το πρόεδρο της Κίνας Χου Ζιντάο συναντήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου

Τα μεγάλα ζητήματα, που απασχολούν τον πλανήτη, συζήτησε την Παρασκευή στο Πεκίνο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κίνας Χου Ζιντάο. Στο επίκεντρο το κλίμα, η οικονομική κρίση, αλλά και οι διμερείς σχέσεις

38

Τα μεγάλα ζητήματα, που απασχολούν τον πλανήτη, συζήτησε την Παρασκευή στο Πεκίνο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κίνας Χου Ζιντάο.

Ο κ. Παπανδρέου έφθασε στο «Μέγαρο του Λαού» συνοδευόμενος από τους συμπροέδρους της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Σοσιαλιστικής διεθνούς Ρικάρντο Λάγκος (πρώην πρόεδρος της Χιλής), Γκόραν Πέρσον (πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας), καθώς και τον γγ της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λουίς Αγιάλα.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Κίνας, συμφώνησαν ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής είναι ένα βασικό όχημα συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και μπορεί να εγγυηθεί λύσεις που θα οδηγούν σε μια ανθρώπινη κοινωνία.

Η Κίνα παίζει και θα παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτά τα θέματα, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αναφερόμενος στις διμερείς ελληνοκινεζικές σχέσεις υπογράμμισε ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης και συνεργασίας, κάτι που όπως είπε, θα είναι προς όφελος της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας.

Η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου και της αντιπροσωπείας της σοσιαλιστικής διεθνούς στο Πεκίνο έτυχε ευρείας δημοσιότητας από τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι χθεσινές του συναντήσεις με αξιωματούχους του κομμουνιστικού κόμματος ήταν στην πρώτη σελίδα του Κινεζικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ενώ αποτέλεσε και πρώτη είδηση στο μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας CCTV.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε τον πρόεδρο της Κίνας για τις διεργασίες της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που έλαβαν χώρα στις εργασίες της στο Πεκίνο, και έγινε συζήτηση για τις προτάσεις της Διεθνούς και της Κίνας ενόψει της Συνόδου της Κοπεγχάγης το φθινόπωρο αλλά και γενικότερα για θέματα περιβάλλοντος.

Ο πρόεδρος της Κίνας είπε ότι η χώρα του είναι θετική για τη διαμόρφωση μιας παγκόσμιας συνεργασίας γύρω από τις κλιματικές αλλαγές.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε στο Πεκίνο με Κινέζους αξιωματούχους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συζήτησε επί των έντεκα βασικών ερωτημάτων που έχει αποστείλει η Σοσιαλιστική Διεθνής για το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές σε όλες τις χώρες.

Οι Κινέζοι συνομιλητές του έδωσαν τις δικές τους προσεγγίσεις στα ίδια θέματα από τις οποίες προκύπτει ότι στα δέκα από τα έντεκα ερωτήματα οι απαντήσεις που δίνουν η Διεθνής και η Κίνα είναι περίπου ταυτόσημες.

Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε στη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου ο ίδιος ο πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο και είναι η πρώτη φορά που η Κίνα παίρνει επισήμως θέση για τα ζητήματα αυτά, ενώ η επιβεβαίωση από τον κ. Χου εκτιμάται ότι έδωσε ήδη το «πράσινο φως», ώστε αυτές οι θέσεις να γίνουν και επίσημη πολιτική της χώρας.

Για την κρίση

Αναφορικά με τη διεθνή οικονομική κρίση ο πρόεδρος της Κίνας ανέφερε ότι η χώρα του χτυπήθηκε ιδίως σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές. Η κυβέρνηση όμως αποφάσισε να ρίξει μεγάλα ποσά στις δημόσιες επενδύσεις για να μπορέσει να κρατήσει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, κάτι που όπως φαίνεται το πετυχαίνει. Αυτό που κάνει η Κίνα, αλλά και οι ΗΠΑ θα έπρεπε να το κάνει και η Ευρώπη, σχολίασε ο κ. Παπανδρέου, αλλά, όπως είπε, η Ευρώπη έχει τις αγκυλώσεις της.

Μεγάλο μέρος των επενδύσεων που κάνει αυτή την περίοδο η Κίνα στρέφονται στην πράσινη ανάπτυξη. Επίσης επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός και η αλλαγή της τεχνολογίας μέσω μεγάλων επενδύσεων. Στη συνάντηση επισημάνθηκε πάντως ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες δεν μπορούν να σηκώσουν μόνες τους το βάρος του εκσυγχρονισμού και των μέτρων περιορισμού της ρύπανσης. Γι αυτό, όπως επισημάνθηκε, οι αναπτυγμένες χώρες έχουν χρέος να βοηθήσουν στη μεταφορά τεχνογνωσίας στις αναπτυσσόμενες χώρες με τη μορφή επενδύσεων μιας τεχνογνωσίας που θα μείνει στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Συζητήθηκαν επίσης , στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και θέματα σχετικά με τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και από την πλευρά του κ. Παπανδρέου διατυπώθηκε η πρόταση προς τον κ. Χου να προσπαθήσει η Κίνα μέσω της ισχύος που διαθέτει να πιέσει για την αλλαγή των κανονισμών στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και το IMF ώστε να μην υπάρξουν ξανά στο μέλλον ανάλογες φούσκες, όπως αυτές που προκάλεσαν την οικονομική κρίση.

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε να σταλεί εκπρόσωπος της Κίνας για να μετέχει στις εργασίες της επιτροπής Στίνγκλιτς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024