
Η μετριοπαθής κατανάλωση καφέ κάνει καλό στην καρδιά
Θεσσαλονίκη: Η κατανάλωση καφέ με μέτρο φαίνεται ότι έχει ευεργετικές επιδράσεις στην καρδιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης CARDIO 2000 της Α' Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Θεσσαλονίκη: Η κατανάλωση καφέ με μέτρο φαίνεται ότι έχει ευεργετικές επιδράσεις στην καρδιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης CARDIO 2000 της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όπως προκύπτει από την μελέτη, η μέτρια κατανάλωση καφέ κάθε τύπου (1-2 κούπες των 100 ml) συνδεόταν με 31% μείωση του στεφανιαίου κινδύνου, ενώ η αυξημένη κατανάλωση καφέ (>3 κούπες) μπορούσε να οδηγήσει μέχρι και σε πενταπλάσια αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιοαγγειακής νόσου.
Ωστόσο, η σχέση κατανάλωσης καφέ και στεφανιαίας νόσου απασχόλησε και διάφορες μελέτες του εξωτερικού με διιστάμενα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με ένα άλλο κομμάτι της μελέτης CARDIO 2000, που αφορά τις διατροφικές συνήθειες του πληθυσμού ακόμα και η μέτρια ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών φάνηκε να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην καρδιά.
Αν και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συνιστά κατανάλωσηπέντε τουλάχιστον φρούτων ημερησίως, η μελέτη CARDIO 2000 έδειξε ότι οι ευεργετικές επιδράσεις των φρούτων και των λαχανικών, ιδιαίτερα των λαχανικών με πράσινα φύλλα και των φρούτων που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, δρα προστατευτικά έναντι της στεφανιαίας νόσου ακόμα και όταν καταναλώνονται τρεις μερίδες φρούτων ή και λαχανικών ανά ημέρα, όριο το οποίο είναι εφικτό από την πλειοψηφία του πληθυσμού.
Εξάλλου η αυξημένη τήρηση της παραδοσιακής μεσογειακής δίαιτας συσχετίζεται με τη μείωση μέχρι και 17% του κινδύνου εμφάνισης της καρδιαγγειακής νόσου ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά των ατόμων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
health.in.gr
- Το Betsson Trophy Tour ξεσήκωσε το Ηράκλειο
- Στέφανος Ντούσκος: Το αστέρι του έλαμψε και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κωπηλασίας
- Σουηδία: Βάζει «φρένο» στις οθόνες – Επιστροφή των μαθητών στο «χαρτί και μολύβι»
- Έιμι Γουάινχαουζ: Δικαστικό «χαστούκι» στον πατέρα της – «Αναξιόπιστος, εμμονικός με το κέρδος»
- Στο Ισλαμαμπάντ κατευθύνεται ο Βανς – «Κανείς δεν παίζει παιχνίδια τώρα, σήμερα η συμφωνία» λέει ο Τραμπ
- Με καθυστέρηση 8 ετών το ΠΔ για την Προστατευόμενη Περιοχή της Γυάρου


