Ενδεχόμενο να κριθεί αντισυνταγματική η έκτακτη εισφορά στα υψηλά εισοδήματα
Ζήτημα αντισυνταγματικότητας εγείρουν κορυφαίοι συνταγματολόγοι και νομικοί σχετικά με την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα άνω των 60 χιλιάδων ευρώ του 2007. Τα έσοδα που αναμένει το Δημόσιο από την έκτακτη φορολογία ξεπερνούν τα 240 εκατ. ευρώ.
30
Ζήτημα αντισυνταγματικότητας εγείρουν κορυφαίοι συνταγματολόγοι και νομικοί -οι οποίοι μιλούν στο Βήμα της Κυριακής– σχετικά με την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα άνω των 60 χιλιάδων ευρώ που αποκτήθηκαν το 2007.
Υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα που αναμένει το Δημόσιο από την έκτακτη φορολογία ξεπερνούν τα 240 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, το υπουργείο Οικονομίας ανησυχεί για την τροπή που θα λάβει το ζήτημα, δεδομένου ότι η σκοπιμότητα και η αποτελεσματικότητα των μέτρων έχουν ήδη αμφισβητηθεί από την Κομισιόν.
Όπως επισημαίνουν έγκυροι νομικοί και συνταγματολόγοι στην επιβολή οποιασδήποτε φορολογικής επιβάρυνσης θα πρέπει να τύχουν εφαρμογής οι διατάξεις του Συντάγματος, οι οποίες απαγορεύουν την αναδρομική επιβολή φόρων.
«Φόρος ή άλλο οποιοδήποτε οικονομικό βάρος δεν μπορεί να επιβληθεί με νόμο αναδρομικής ισχύος που εκτείνεται πέρα από το οικονομικό έτος το προηγούμενο εκείνου κατά το οποίο επιβλήθηκε» αναφέρει η παράγραφος 2 του άρθρου 78 του Συντάγματος.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υποστηρίζει ότι πρόκειται για έκτακτη εισφορά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση.
Σε κάθε περίπτωση τα δικαστήρια είναι αυτά που καλούνται να κρίνουν τη συνταγματικότητα ή μη του μέτρου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τσιτσιπάς: «Αυτές είναι οι στιγμές που με κάνουν να απολαμβάνω πραγματικά το παιχνίδι»
- «Ήταν σχιζοφρενής» – Τι κατέθεσε ο ψυχίατρος για τον Γάλλο που «θέρισε» τη Ράνια
- Αφθώδης πυρετός: Πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους
- Ο αστρολάβος του Αφζάλ – «Υπερυπολογιστής» του 17ου αιώνα βγαίνει σε δημοπρασία από τον Sotheby’s
- Η Ιουλία Τσέτη στο Delphi Forum XI: «Η βιωσιμότητα είναι συνέχεια και συνέπεια – Οι εργαζόμενοι σύμμαχοί μας»
- Φαρίντ: «Κόντρα στη Βαλένθια πρέπει να παίξουμε όπως η Ρεάλ»
- Νατάσα Μωϋσόγλου: Πέθανε η αγαπημένη μουσικός
- Tι δουλειά έχει η Κιμ Καρντάσιαν στο Μπρόντγουεϊ;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/anthony-E4SigA-v5l4-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442