
Τη Βαγδάτη επισκέπτεται ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Στάινμαϊερ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ έφθασε την Τρίτη στη Βαγδάτη. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Γερμανού ΥΠΕΞ από τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ το 2003, στην οποία ήταν αντίθετη η Γερμανία.
38
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ έφθασε την Τρίτη στη Βαγδάτη. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Γερμανού ΥΠΕΞ από τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ το 2003, στην οποία ήταν αντίθετη η Γερμανία.
Ο Στάινμαϊερ, τον οποίο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης ο Ιρακινός ΥΠΕΞ Χοσιγιάρ Ζεμπάρι, βρίσκεται στην ιρακινή πρωτεύουσα σε μια εποχή που η βία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου.
Η επίσκεψη του Στάινμαϊερ ακολουθεί εκείνη του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί την περασμένη εβδομάδα και υπογραμμίζει ότι μια ακόμη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία ήταν αντίθετη στην εισβολή για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, ενισχύει τις σχέσεις τις με το Ιράκ.
Οι επισκέψεις αυτές υποδηλώνουν μια μετατόπιση της ευρωπαϊκής δέσμευσης στο Ιράκ με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο και τα σχέδια απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ ως το τέλος του 2011.
Τον περασμένο Ιούλιο ο Μίκαελ Γκλος, υπουργός Οικονομίας εκείνη την εποχή, έγινε ο πρώτος Γερμανός υπουργός που επισκέφθηκε το Ιράκ από την εποχή της εισβολής.
Η Γερμανία και το Ιράκ έχουν υπογράψει διμερή συμφωνία για επενδύσεις, με στόχο την ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης και το πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου Ιράκ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- ΕΛΑΣ για την επίθεση στις Γυναικείες Σπουδές: Πλήγμα στην επιστήμη και στην ίδια τη Δημοκρατία
- Πριν το Sex and the City, ο Τζέισον Λιούις αναγκαζόταν να κοιμάται όπου βρει και να κλέβει ψωμί
- Νόρις: «Από τους καλύτερους αγώνες της καριέρας μου»
- Προαστιακός Δυτικής Αττικής: Απένταξη του έργου αναβάθμισης από το Ταμείο Ανάκαμψης – Τι αναφέρει ο Γερουλάνος
- Η θεωρία για την υπερπροσφορά στην αγορά πετρελαίου μόλις κατέρρευσε
- «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών»: Ένα «έξυπνο» δαχτυλίδι που συνδέεται με το… Χόλιγουντ
