
Ανεπηρέαστα από την παχυσαρκία τα αποτελέσματα της αμυγδαλεκτομής
Νέα Υόρκη: Μεταξύ των παιδιών που υποβάλλονται σε αφαίρεση των αδενοειδών αποφύσεων και των αμυγδαλών τους για την επίλυση των αναπνευστικών τους προβλημάτων κατά τη διάρκεια του ύπνου, η παχυσαρκία δεν προβλέπει απαραιτήτως ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα.
Νέα Υόρκη: Μεταξύ των παιδιών που υποβάλλονται σε αφαίρεση των αδενοειδών αποφύσεων και των αμυγδαλών τους για την επίλυση των αναπνευστικών τους προβλημάτων κατά τη διάρκεια του ύπνου, η παχυσαρκία δεν προβλέπει απαραιτήτως ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα.
Η παχυσαρκία και οι διογκωμένες αμυγδαλές σχετίζονται με την διαταραγμένη αναπνοή ή άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου στην παιδική ηλικία, αλλά η σχετική σημασία του ενός ή του άλλου προβλήματος δεν είναι ξεκάθαρη.
Ο Δρ Αθανάσιος Καδίτης επικεφαλής επιστημονικής ομάδας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα, εξηγεί ότι η αδενο-αμυγδαλεκτομή για την διαταραγμένη αναπνοή δεν είναι πάντα θεραπευτική και τα παχύσαρκα παιδιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο υπολειμματικής νόσου μετεγχειρητικά.
Για να μελετήσει αυτά τα θέματα, ο ερευνητής και οι συνεργάτες του εξέτασαν το αποτέλεσμα της αδενο-αμυγδαλεκτομής για διαταραγμένη αναπνοή κατά τον ύπνο σε 22 παχύσαρκα και 48 μη παχύσαρκα παιδιά ηλικίας πέντε έως επτά ετών.
Τα παιδιά υποβλήθηκαν σε μελέτες ύπνου πριν και μετά την επέμβαση για να μετρηθεί πόσο συχνά διαταρασσόταν η αναπνοή τους κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο στόχος ήταν η μείωση της συχνότητας σε λιγότερο από ένα επεισόδιο ανά ώρα.
Δεν προέκυψε καμιά διαφορά ως προς την αποτελεσματικότητα της αδενο-αμυγδαλεκτομής μεταξύ των δύο ομάδων: 22,7% από τα παχύσαρκα παιδιά και 25% από τα μη παχύσαρκα παιδιά πέτυχαν τον κύριο στόχο.
Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Chest, που δημοσιεύεται η μελέτη, ο Δρ Καδίτης και οι συνεργάτες του εξηγούν ότι η αμυγδαλεκτομή δεν είναι άκρως αποτελεσματική για όλα τα παιδιά με άπνοια ύπνου, λόγω των ατομικών παραλλαγών στην δομή του προσώπου ή την καταρρευσιμότητα των ιστών στον λαιμό.
health.in.gr
- Γαλλία: Ελεγχόμενη έκρηξη βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κοντά στο Παρίσι
- Έντι Μέρφι: Συγκίνηση και αποθέωση σε μια βραδιά-ορόσημο για την καριέρα του
- Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Δεν καταφέρνει να σκοράρει σε τετ α τετ ο Ελ Κααμπί (vid)
- Φωτιά στη Σκιάθο: Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στο πευκοδάσος
- Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Σπουδαία απόκρουση του Τζολάκη σε σουτ του Ταμπόρδα (vid)
- Λέσβος: Σε τροχιά σύγκρουσης οι κτηνοτρόφοι στον Μεσότοπο – «Δεν δεχόμαστε να πίνουμε νερό με το αίμα των σφαγμένων ζώων μας»