
Ράλι 8% στις τιμές του πετρελαίου, εν αναμονή μείωσης από τον ΟΠΕΚ
Ράλι σημειώνουν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου, εν αναμονή της συνάντησης των χωρών του ΟΠΕΚ την ερχόμενη Τετάρτη στην Αλγερία, όπου αναμένεται να αποφασιστεί μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια τουλάχιστον.
27
Μείωση της παραγωγής πετρελαίου αποφασίζουν την ερχόμενη Τετάρτη, στην Αλγερία, οι χώρες του ΟΠΕΚ.
Η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου έκανε «άλμα» 3,77 δολαρίων (8,2%) στα 50,05 δολάρια το βαρέλι, ξεπερνώντας τα 50 δολάρια για πρώτη φορά από τις 2 Δεκεμβρίου.
Η τιμή του Μπρεντ ενισχύθηκε έως και 2,78 δολάρια ή 6%στα 49,19 δολάρια το βαρέλι.
Το Ιράν,η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ, ζήτησετην Κυριακήνα μειωθεί ηπαραγωγή του καρτέλ κατά 1,5 έως 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, κατά την έκτακτη σύνοδο στο Οράν της Αλγερίας.
«Η θέση μας στη σύνοδο του ΟΠΕΚείναι να μειωθεί η ημερήσια παραγωγή του ΟΠΕΚ κατά 1,5 έως 2 εκατομμύρια βαρέλια» είπε.
«Όλοι οι υπουργοί του ΟΠΕΚ συμφωνούν σε μια μείωση της παραγωγής πετρελαίου» δήλωσετη Δευτέρα ο πρόεδρος του οργανισμού Σακίμ Χελίλ, ενώ ο γγ του ΟΠΕΚείπε ότι η μείωση πρέπει να είναι «μεγάλη».
Ο κ. Χελίλ δήλωσε επίσης πως ο ΟΠΕΚ είναι «πολύ απαισιόδοξος όσον αφορά τη ζήτηση», καθώς«θα μειωθεί» το 2009. Τοχειρότερο σενάριο προβλέπει μείωση 500.000 βαρελιών ημερησίως κατά μέσο όρο.
Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου από τον περασμένο Ιούλιο έθεσε τέρμα στον ανοδικό κύκλο της τελευταίας πενταετίας, κατά τον οποίοτα κέρδη των χωρών του ΟΠΕΚ από τις εξαγωγές τετραπλασιάστηκαν.
Αυτά τα κέρδη, όμως, δεν χρησιμοποιήθηκαν για τη μείωση των ελλειμμάτων των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, με αποτέλεσμα σήμαρα πολλές απ αυτές να παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα.
Το Εκουαδόρ κήρυξε την προηγούμενη εβδομάδα στάση πληρωμών για το εξωτερικό χρέος.
Η Σαουδική Αραβία επιθυμεί τιμές πάνω από τα 75 δολάρια για να ενισχυθεί η εθνική της οικονομία, ενώ η Citigroupυπολογίζει ότι Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ και Κατάρ χρειάζονται τιμές πάνω από τα 55 δολάρια, ώστε να μειώσουν τα χρέη τους και να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους.
Και όλα αυτά ενώ το 2008, για πρώτη φορά τα 25 τελευταία έτη, η κατανάλωση πετρελαίου θα μειωθεί.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι παίκτες του ΟΦΗ έκαναν pasillo, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ αποδοκίμαζαν! (vid)
- Κόντης: «Συγκλονιστικό επίτευγμα για τον ΟΦΗ – Του χρόνου να κάνουμε κάτι μεγάλο» (vid)
- Λουτσέσκου: «Σκοτεινή νύχτα, βραδιά ντροπής»
- Στο «πόδι» η Κρήτη: Οπαδοί του ΟΦΗ πανηγυρίζουν στο Ηράκλειο το Κύπελλο Ελλάδας (vid)
- Αυτή είναι η Χρυσή Βίβλος του Κυπέλλου Ελλάδας – Ο ΟΦΗ το πήρε δεύτερη φορά
- Ο ΟΦΗ ξανά Κυπελλούχος μετά από 39 χρόνια – Συγκίνηση και χαρά στην απονομή (vids)
