27

Ο κρατικός δανεισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2009, ενώ το Δημόσιο δανείζεται με επαχθέστερους όρους και αναζητά κεφάλαια για τη ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία και τη στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.

Οι προβλέψεις για το νέο έτος (δεν υπάρχουν επίσημες εκτιμήσεις από τον ΟΔΔΗΧ) μιλούν για δανεισμό ύψους 53 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 20,3% του ΑΕΠ!

Το ποσοστό αυτό θα είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη, καθώς η -δεύτερη- Ιταλία θα δανειστεί περί τα 220 δισ. ευρώ ή 13,6% του ΑΕΠ.

Φέτος, ο κρατικός δανεισμός αναμένεται να «κλείσει» στα 43 δισ. ευρώ, ενώ η αρχική πρόβλεψη του οικονομκού επιτελείου ήταν 37 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, το κόστος δανεισμού έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο έχει ξεπεράσει το 1,60%, έναντι μόλις 0,30% περίπου πριν από 1-1,5 έτος.

Σε αυτό πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης δηλώνει ότι «δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία, ούτε η ελληνική οικονομία να κάνει πάλι πολιτική με δανεικά] και «ψαλιδίζει» τις προσδοκίες για ενίσχυση των χαμηλόμισθων και των μικρών επιχειρήσεων, που παρατηρούν σχεδόν ανήμποροι την κρίση να πλησιάζει απειλητικά την ελληνική οικονομία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ