Mε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος σχετίζεται η επιληψία
Λονδίνο: Η αποσύνθεση σε μια αντίδραση μεταξύ ανοσοκυττάρων και αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου φαίνεται να παίζει ρόλο-κλειδί στην επιληψία, υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου Nature Medicine.
Λονδίνο: Η αποσύνθεση σε μια αντίδραση μεταξύ ανοσοκυττάρων και αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου φαίνεται να παίζει ρόλο-κλειδί στην επιληψία, υποστηρίζουν Ιταλοί επιστήμονες, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου Nature Medicine.
Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να σημαίνει ότι πολλά από τα νέα φάρμακα που βασίζονται σε αντισώματα σχεδιασμένα να τροποποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και χρησιμοποιούνται ήδη για άλλες παθήσεις, να μπορούν κάποια στιγμή στο μέλλον να χορηγηθούν και κατά της επιληψίας.
Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Βερόνα στην Ιταλία με επικεφαλής την Δρ Γαβριέλα Κονταντιν έκανε πειράματα σε ποντίκια και διαπίστωσε ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος κολλάνε στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου και προκαλούν φλεγμονή που συντελεί στις επιληπτικές κρίσεις.
Η παρατήρηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε νέα θεραπευτικά σχήματα για την πρόληψη της πάθησης που επηρεάζει πάνω από το 1% του γενικού πληθυσμού παγκοσμίως.
Η επιληψία θεωρείται ανίατη αλλά υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να ελέγξουν τις κρίσεις στα περισσότερα άτομα, αν και μερικές φορές μπορεί να έχουν πολύ σοβαρές παρενέργειες.
Πολλές κρίσεις, οι οποίες προκαλούνται από την περίσσεια ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο, περιλαμβάνουν απώλεια συνείδησης, με τρόμο ή σπασμούς. Οι άνθρωποι που έχουν περισσότερες από μια κρίσεις θεωρούνται ως πάσχοντες από επιληψία.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ο εγκέφαλος εκκρίνει μια χημική ουσία που κάνει τα λευκοκύτταρα, να κολλάνε στα αιμοφόρα αγγεία. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος προστατεύουν τον οργανισμό από τις απειλές που δέχεται όπως είναι τα βακτήρια, οι ιοί και οι λοιμώξεις.
Αλλά όταν τα κύτταρα αυτά κολλάνε στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου προκαλούν βλάβη εκκρίνοντας μόρια που προκαλούν φλεγμονή και συντελούν στην εκδήλωση κρίσεων στα πειραματόζωα.
Τα ποντίκια που πήραν μονοκλωνικά αντισώματα για την εμπλοκή των ανοσοκυττάρων από το να προσκολληθούν στα αιμοφόρα αγγεία είχαν δραματική μείωση των κρίσεων, σε ορισμένες περιπτώσεις άγγιξε το 100%.
Αυτό σημαίνει ότι πολλά παρόμοια φαρμακευτικά σκευάσματα μπορεί κάποια στιγμή να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της επιληψίας και γενικώς τα ευρήματα της μελέτης να οδηγήσουν σε νέα αντι-φλεγμονώδεις θεραπείες της πάθησης.
health.in.gr
- Ρίγη συγκίνησης στην απονομή του χρυσού μεταλλίου στην Εθνική Πόλο (vid)
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [26.07 – 01.08.2026]
- Το μυστικό πίσω από ένα από τα πιο διάσημα επιτραπέζια παιχνίδια κρύβεται σε ένα μικρό ισπανικό μπαρ
- Ποιος (και τι) να συγκριθεί μαζί σας;
- Δύο συλλήψεις για τη σχεδιαζόμενη επίθεση με χειροβομβίδα στην Αττική – Αναζητείται 27χρονος
- O Αργυρόπουλος σκόραρε και σφράγισε το χρυσό, η τρομερή σκηνή με τον Σκουμπάκη (vid)
- Πειραιάς: Αυξημένη η επιβατική κίνηση – Πάνω από 100 αναχωρήσεις πλοίων
- Όλα τα μετάλλια της Εθνικής πόλο μετά το χρυσό στο World Cup
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [26.07 – 01.08.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/4257ae45-2cab-437a-995f-0bca4858a655-315x220.jpeg)












































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442